První degustace v novém Vinografu

Květen, 20.05.2013 07:50

Minulý týden ve středu jsem si odbyl svou premiéru vnovém, velkém či chcete-li druhém Vinografu, který nedávno vyrostl na Senovážném náměstí. A bar si odbyl taky jednu svou premiéru, ochutnávka rakouských veltlínů a ryzlinků měla být snad vůbec první řízená degustace tohoto podniku. No prostě akce sváteční a charakter vín tomu rozhodně odpovídal.

Vzaplněném novém Vinografu to hučelo jak vúlu. Moc pěkný a vkusně zařízený prostor, kterému dominuje óbr bar a stěna svinnými lahvemi. Umístění na Senovážném náměstí je ideální nejen zpohledu kolemjdoucích vínachtivých turistů, ale ocení ho i všichni dojíždějící lufťáci, mezi které patřím i já. Již není potřeba zoufat, když vám ujede před nosem pracně dobíhaný vlak. Naopak, čekání na další spoj si můžete vychutnat u dvojky či sedmičky nějaké tekuté dobroty. Bar má prý kapacitu prý až 90 míst, což je zhruba třetinová hodnota oproti vlakové soupravě City Elefant (310 míst ksezení). Řízené degustace budou ve Vinografu probíhat v „zadní“ oddělené místnosti, kam se spřehledem vejde určitě nějakých pětadvacet návštěvníků. Minulý týden byla místnost zaplněna asi ze tří čtvrtin. Ladislav Machovec a Pavel Šatný zRakouska-vina.com připravili zajímavý průřez svého portfolia, zaměřený na klíčové rakouské odrůdy Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. Tedy svýjimkou závěrečného vzorku, tedy vína z odrůdy žlutého muškátu. Všechna vína byla od vinařů zKamptalu, pro srovnání je doplnil jeden vzorek zWachau. Vkusně zařízená a novotou vonící degustační místnost Vinografu, příjemné povídání obou pánů a skvělá bílá suchá vína. Prostě fajnově strávený podvečer. Zprezentovaného tuctu vín se zastavím u pěti znich.

Steininger, Riesling sekt 2010, 13,5 %

Rakouské vinařství Steininger jsem tu loni představoval vrámci rozhovoru. Tohle vinařství je určitě unikátní tím, že jako jedno zmála rakouských zaměřuje svou produkci na sekty. Ty tvoří více než polovinu lahví, které vinařství každoročně vypouští do světa. Sekty vyrábí šampaňskou metodou zširoké palety nešampaňských odrůd, konkrétně například Veltlínského zeleného, Ryzlinku rýnského, Sauvignonu, Tramínu nebo Zweigeltrebe. Sekty bývají jednoodrůdové. Celkem Karl Steininger s rodinou obhospodařuje 45 hektarů vinic vokolí obce Langenlois. Sekt zRyzlinku rýnského byl zahajovací vzorek ochutnávky a laťka byla nasazena hned vúvodu hodně vysoko (ne, že bychom zní později nějak výrazněji slevili, ba naopak). Hodně zajímavé a osobité bubliny. Jemné perlení, příjemná ovocnost, broskve, to vše doplněno o zřetelné tóny vlašských ořechů. Ve vůni i chuti. Suchý sekt svyzrálým a harmonickým projevem. Hodně příjemný a zábavný. Orientační cena: 420 Kč

Brandl, Grüner Veltliner 2012, Weinberge/Pfaffenberg

Menší rodinné vinařství Brandl najdete posazené ve vinařské obci Zöbing, která leží mezi kopci Heiligenstein a Kogelberg. Špičkovými to polohami pro pěstování révy vinné. Na svých vinicích má vinařství Brandl vysazeny téměř výhradně Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský, které asi ze 3 % doplňuje žlutý muškát. Celkem Günter Brandl se svou manželkou ročně lahvují něco kolem 60000 lahví, vína zprodukce vinařství charakterizuje minimální zbytkový cukr, který se pohybuje vždy něco kolem 1 g/l. Něco kolem 1,4 g/l prý pan Brandl již považuje za vyšší zbytkový cukr. Vína, která jsme ochutnali, byla opravdu suchá, a to i vporovnání sostatními rakouskými suchými toho večera. Mladý Veltlín potěšil svou šťavnatostí, energičností a řízným projevem. Aroma jemné, ovocné, nechybí jablka, citrusy. Na jazyku lehký, nekomplikovaný, ovocný, spepřem ajemnou minerální stopou. Maximální pitelnost, vzorový příklad toho, jak umě mají rakouští vinaři zmáknutou svou dvorní odrůdu. Orientační cena: 260 Kč

Hiedler, Grüner Veltliner 2006, Familienreserve, 14 %

Vinařství, jehož historie sahá až do roku 1856 a které patří mezi pionýry ekologického hospodářství vrámci Rakouska. Vokolí Langenlois dnes organicky obhospodařuje 26 hektarů vinic. Při výrobě se používají pouze autochtonní kvasinky, při obhlídce sklepa narazíte na akátové sudy. Filozofie vinařství je vyrábět vína sminimem nepřirozených zásahů ze strany vinaře. Poznávacím znakem vinařství je sova, která na návštěvníky vinařství ostražitě shlíží ze svéhokamenného podstavce, stejně jako na pijáky samotných vín zelegantních etiket.Veltlínské zelené ročníku 2006 zrálo ve velkých akátových sudech na kvasinkách až do roku 2011! Po dlouhém odpočinku šlo před dvěma roky do lahví. Kdo si počká, ten se dočká, a vtomhle případě se čekání rozhodně vyplatilo. Víno má intenzivní zlatavou barvu, bohaté aroma přezrálých citrusových plodů, hrušky, medových tónů a rozinek. Opojný aromatický konzert doplňuje příjemná dřevěná stopa. Vchuti nádherně vláčné, hebounké, kořenité sjemnou medovostí a znatelným zbytkovým cukrem. Expresivní, bohaté, zároveň elegantní stylové víno vhodné do té nejlepší společnosti. Mimořádný kousek, který má jistě i další potenciál do budoucna.Orientační cena: 795 Kč

Hiedler, Riesling Heiligenstein reserve 2010, 13 %

Ročník 2010 byl vRakousku podobný jako u nás, bílým vínům vysloveně dopřál a generoval skvělá suchá vína. Tento ryzlink zrál před nalahvováním devět měsíců vakátovém sudu. Aroma výrazné, nechybí zralé citrusové plody, grapefruit. Vchuti elegantní, řízné, plné. Šťavnatá kyselina, citrusy, lehká mineralita. Vybalancované, sebevědomé pití. Prostě ryzlink jako řemen, který si určitě vychutnáte i za 10, 15 či 20 let.Orientační cena: 495 Kč

Brandl, Gelber Muskateller 2012

Jako muškátofil nemohu ve výběru opomenout brandlův žlutý muškát. Víno, které ve vinařství produkují v omezeném množství, jde prý neuvěřitelně na dračku. Já říkám: „No bodejť“…Aroma není na muškát niikterak přepálené, má příjemnou intenzitu a projev. Muškátové tóny doplňuje příjemná a trochu hutnější kořenitost, lipový květ. Vchuti suché, ovocné, kořenité, vysoce pitelné. Vše vakurátní intenzitě, nechybí fortelná kyselina. Parádní, nejen pro ortodoxní muškátofily.Orientační cena: 295 Kč

Okomentovat:

*

Loading...