Rozhodl jsem se, že pátky se tu na blogu pokusím pravidelně plnit tipem na víno, které mne v tom či onom týdnu krajně zaujme. Můžete to brát jako víno týdne nebo tip na víkend, ale to asi není tak podstatné. Prostě vína, která Vám doporučuji ochutnat, pokud budete postrádat inspiraci. A začneme v mém případě asi ne moc překvapivě Itálií, i když etiketa tohoto vína může tak trochu mást. Za prvé v názvu vína najdete francouzsky znějící slovíčko Latour, druhak etiketě dominuje exoticky vypadající kresba dikobraza.
Vinařský region Lazio sousedí s Toskánskem, jeho produkce je ale zcela odlišného charakteru. Zatímco nějakých devět z 10 toskánských vín je červených, v Laziu s obdobnou převahou dominují vína bíla. No a vinařství Sergio Mottura patří od nějakých 60. let minulého století k místní špičce.
Dikobraz obecný je zvíře, které je velmi citlivé na kvalitu životního prostředí a v Itálii patří k chráněným živočišným druhům. Sergio Mottura se rozhodl toto zvířatko použít jako maskota, kterým může obrazně prezentovat nekompromisně citlivý přístup v péči ve vinicích, vyjádřený také certifikací bio.
Vinařství dnes disponuje 36 hektary vinic, na kterých se pracuje zejména s autochtonními odrůdami jako jsou Grechetto, Procanico, Verdello nebo Drupeggio. Ty pak doplňuje Chardonnay, Montepulciano, Merlot nebo Pinot noir. Vinifikace probíhá s minimem zásahů, absolutně bez jakýchkoliv umělých aditiv, typicky je mladé víno ponecháno několik měsíců v kontaktu s kvasinkami. Samotný Sergio Mottura se řadí mezi ikony italského vinohradnictví, třeba proto, že se velmi detailně věnoval studiu místních odrůd, v čele s Grechettem. Nikdo jiný prý nelahvuje lepší Grechetto než Sergio Mottura.
Proč ten Latour v názvu vína? Vznik tohoto vína se datuje k události oslav 80. narozenin Roberta Mondaviho. V Berlíně se tehdy na oslavě sešlo 30 vinařů zastoupených stejným německým importérem, Sergio Mottura byl mezi nimi. Popíjela se vína jednotlivých výrobců a víno Poggio della Costa 1992 od Sergia Mottury se dostalo do skleničky Burgunďana Louise Fabrice Latoura. Toho víno velmi zaujalo, jen se divil, proč víno není školeno v dubových sudech. Nakonec Sergiu Motturovi zaslal podle něj ty nejlepší dubové sudy pro toto víno, a tak vzniklo víno s názvem Latour a Civitella.
Víno bylo poprvé nalahvováno v roce 1994 a v roce 2001 se stalo historicky prvním bílým vínem z Lazia, které získalo nejvyšší hodnocení „tří pohárků“ v rámci italského průvodce Gambero Rosso. Ten pak Sergia Motturu také v roce 2013 ocenil titulem „Vinař roku“.
Latour a Civitella 2015, Sergio Mottura, 14 % Hodnocení: 91/100
Víno zraje v barikových sudech a jde o 100% Grechetto bez příměsi dalších odrůd. Je vyrobeno z těch nejlepších hroznů sklizených v rámci pěti vinic ve vlastnictví vinařství. Barva je sytější laděná do zlatavého odstínu, vůně je bohatá a komplexní. Kombinuje tóny bílého ovoce, hrušky, lískových oříšků, až po jemné tóny vanilky. V chuti je krásně vyvážené, elegantní, doslova se rozplývá na jazyku, sud je krásně integrován do struktury vína. Prostě paráda. Příjemná kyselina, ovocné tóny doplňuje vanilka a jemná minerální slanost v závěru.
Orientační cena: 580 Kč (VinoDoc)
Radek
19. May 2017 11:55
Získá toto víno ještě archivací? Kolik let potenciál mu odhadujete?
miky
22. May 2017 22:40
Já bych se mu nebál určitě tak 5 let nadělit. Se staršími ročníky tohoto vína ale zkušenost bohužel nemám. Mikuláš