Vinařství Steininger, aneb sektaři z Kamptalu

Listopad, 19.11.2012 08:58

Vinařství Steininger je rodinným vinařstvím, které sídlí vLangenlois, vrakouské oblasti Kamptal. Na chodu firmy se podílí manželé Brigitta a Karl Steiningerovi a postupně také jejich tři dcery Eva, Anna a Lisa. Kromě klasických tichých vín se vinařství profiluje produkcí sektů vyráběných tradiční šampaňskou metodou. Vrámci dnešního příspěvku si můžete přečíst rozhovor sKarlem Steiningerem a připojuji také dojmy ohledně několika ochutnaných vín ztohoto vinařství. Výrazně povedených, nutno dodat.

Karl Steininger se narodil vroce 1958 jako nejmladší ze tří dětí Karla a Marie Steiningerových vLangenlois. Spostupem času však bylo stále jasnější, že se obě starší sestry chtějí věnovat jiným povoláním a rodinné hospodářství tak převezme Karl. Ten se chtěl stát již od mládí vinařem a jako dítě se dobrovolně účastnil všech souvisejících prací. Vroce 1980, když mu bylo 22 let, převzal vinařství od svých rodičů a zažil tak dobré i složité časy vinařského oboru, včetně restrukturalizace celého rakouského vinařského přístupu. Vroce 1980 se Karl také oženil se svou současnou manželkouBrigitou, která rovněž pochází zvinařské rodiny.Dnes Karl Steininger s rodinou obhospodařuje 45 hektarů vinic vokolí Langenlois. Hlavní odrůdou je Veltlínské zelené, následované Ryzlinkem rýnským a Zweigeltrebe, tedy odrůdy, které jsou typické pro oblast Kamptal. Velmi významným mezníkem pro vinařství byl vznik Loisia (hotel a vinařské muzeum), které založili manželé společně se svými sousedy Tulou a Bernardem Nidetzky. Vnávaznosti na výstavbu Loisia, vybudoval Karl Steininger vroce 2003 také nové zázemí svého vinařství, které nyní odpovídá těm nejvyšším standardům pro výrobu vysoce kvalitních vín. „Výroba dobrého vína je životní postoj a fascinující výzva. Je ktomu potřeba hodně zkušeností a také hodně zaujetí. Jsme rodinné vinařství a vínu se snažíme dávat vlastní rukopis. A ten chce rodina ukázat a zanechat jak ve svých vínech, tak také u svých sektů, které spoluvytváří jedinečnou tvář našeho vinařství,“ říká Karl Steininger. Více již vkrátkém rozhovoru.

Celkem obhospodařujete 45 hektarů vinic vokolí města Langenlois ve vinařské oblasti Kamptal. Jak byste popsal terroir místních vinic? Včem je tato oblast specifická?

Máme zde v Kamptalu hned tři typy půd. Ve vyšších polohách jsou kamenité půdy, dále pak spraše a vnejnižších polohách jsou to jílovité půdy. Kombinace půdního složení a místního klimatu je to, co vytváří zvláštní charakter místních vín.

Stěžejní odrůdou Vašeho vinařství je Grüner Veltliner, kteří tvoří až 50 % produkce. Proč taková výrazná orientace na jednu odrůdu?

Protože spektrum vín vyráběných z Veltlínského zeleného je velmi široké. Začíná velmi lehkými jemně perlivými víny, které je nejlepší vypít mladá a končí mohutnými pozdními sběry svyšším obsahem alkoholu spotenciálem pro dlouholetou archivaci. VKamptalu žije Veltlínské zelené již po staletí vharmonii skamenitými půdami ze žuly, čediče a také sprašovými půdami.

Modré odrůdy tvoří zhruba 20 % vinic vinařství, jde konkrétně o Zweigeltrebe, Pinot Noir a Cabernet Sauvignon. Proč právě tato mezinárodní kombinace?

Zweigeltrebe jsme zvolili, protože tady je odrůda doma, pochází zKamptalu. Kamptal je sice především oblastí bílých vín, ale Dr. Zweigelt vyšlechtil Zweigeltrebe ze Svatovavřineckého a Frankovky speciálně pro naše klimatické podmínky a místní terroir. Dále máme Pinot Noir, který je vRakousku nazývaný také Blauburgunder. Tato odrůda má vKamptalu a obzvláště zpolohy Wechelsberg (vysoký obsah vápence) ty nejlepší předpoklady pro produkci elegantních červených vín. A Cabernet Sauvignon je u nás nejvíce zastoupená modrá odrůda, kterou používáme na výrobu rosé a také na výrobu červeného sektu. Vmístních podmínkách dává velmi ovocitá vína, spřevládající chutí černého rybízu.

Zkoušíte aktuálně výsadbu některých nových odrůd, nebo je odrůdové složení Vašeho vinařství vtuto chvíli fixní?

Ne, i vbudoucnosti zůstaneme u našich tradičních odrůd.

Od roku 1989 Vaše vinařství vyrábí i sekty. Co stálo za myšlenkou vrhnout se na šumivá vína?

Rok 1989 byl pro nás velkým milníkem, vtomto roce jsme začali svýrobou sektů tradiční metodou (champagne). Ze začátku to byl velmi drahý koníček, ale spostupem času se stala tato produkce pilířem celého vinařství. Weingut Steininger dnes patří kneprestižnějším výrobcům sektů vRakousku. Svýrobou odrůdových ročníkových sektů zdevíti různých odrůd jsme založili jedinečnou rakouskou filozofii výroby sektů.

Při výrobě sektů používáte osm různých odrůd. Jak jste ktéto odrůdové pestrosti při výrobě sektů dospěl? Sjakými odrůdami jste začínal?

Od roku 1989 vyrábíme osm různých sektů z pro Kamptal typických odrůd ( Gruner Veltliner Sekt, Riesling Sekt, Sauvignon Blanc Sekt, Cabernet Rosé Sekt, Traminer Sekt, Burgunder Sekt, Zweigelt Sekt und Pinot Noir Sekt). Vchuti každého sektu se odráží především to, co je typické pro každou jednotlivou odrůdu, ze které jsou vyrobeny. Do budoucna neplánujeme rozšířit tuto širokou paletu sektů o žádný další sekt zdalší odrůdy, neboť náš sortiment sektů považujeme za dostatečný, a to i díky tomu, že od minulého roku jsme začali s prodejem sektu znaší nejlepší polohy – Riesling Heiligenstein Sekt 2008.

Ročník 2011 označují někteří vinaři na Moravě za jeden znejlepších za posledních 10 let. Jaký byl vRakousku?

Rok 2011 začal tou správnou tuhou zimou, a pak přišlo jaro, kdy se vyvíjelo vše přesně tak, jak má být. Nadprůměrné teploty a dostatečný počet slunečných dní vedl ktomu, že réva velmi brzy rozkvetla, a to za opravdu optimálních podmínek. Měli jsme velmi slunečný a teplý srpen, přičemž se nedostavily vyloženě tropické dny. Pečlivou prací ve vinohradu (včetně redukce hroznů) a včasným sběrem hroznů, jsme pak mohli zachovat dostatečné kyseliny, které jsou pro naše vína nezbytné.

Vjaké vinařské oblasti světa byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nemělo být vRakousku a proč?

Samozřejmě je to oblast ChampagneJ

Jaké výzvy podle Vás aktuálně stojí před rakouským vinařstvím a rakouskými vinaři?

Rakouské vinařství má vsoučasné době velmi dobrý zvuk a postavení. Velkou výzvou pro nás je dostat do této pozice také v rámci rakouských sektů a přesvědčit konzumenty ohledně našich šumivých vín.

Svou firmu postupně předáváte svým třem dcerám, jaké aktivity přebírají a jak mají vlastně mezi sebou rozdělenu zodpovědnost?

Láska kvínům a ksektům je dlouhodobě vcelé naší rodině. Tak také byly všechny tři dcery vším, co patří kvínu, již od mládí infikovány. Všechny tři jsou dnes více či méně do provozu našeho podniku zapojeny. Eva (1981), která vystudovala mezinárodní hospodářství, je již šest let mou pravou rukou a podílí se na vedení firmy. Anna (1985), vystudovala Střední školu turistického ruchu vKremsu a Obor Vinařský marketing na Universitě vEisenstadtu, je zodpovědná za výrobu červených vín. Nejmladší Lisa (1992), degustuje víno velmi ráda se všemi ostatními členy rodiny, ale na rozhodnutí o své budoucnosti má ještě trochu času.

Jaký je Váš pohled na moravská vína? Jsou pro rakouské vinaře vinaři zMoravy dobrými sousedy nebo spíše rostoucí konkurencí?

Rakousko je celosvětově známé díky Veltlínskému zelenému a Zweigeltrebe. Tyto odrůdy jsou vysazeny převážně vRakousku. Nevidíme žádnou zemi jako konkurenci, protože každá země má svoji filozofii výroby vína a také svůj styl, které oslovují jiné zákazníky. Důležité je, že mi všichni prezentujeme zákazníkům na celém světě kvalitní víno, a proto také víno zůstává „trendy“ nápojem.

…………………………………………………………………………………………………..

Vsouvislosti srealizací rozhovoru jsem měl možnost ochutnat tři vína zaktuální produkce vinařství Steininger. Dvě tichá vína a jeden sekt. Velmi příjemné lehké pití je

Grüner Veltliner 2011

, 12,5 % alkoholu. Víno světlejší barvy, odstínu bílého zlata, které voní po broskvích, jablkách a bílém pepři. Vchuti je pak tento veltlín krásně šťavnatý, sříznou kyselinkou a lehkou minerální stopou. Nádherný svěží zástupce této odrůdy, který se pije jedna radost. Rakousko vlahvi. Nemám tomuto „základnímu“ vínu co vytknout.Překvapivě pod Vino-Lokem byl ukryt zástupce vyšší produktové řady, a sice

Riesling Reserve 2010 Novemberlese

(13 % alkoholu). Víno se na lahvi pyšní zařazením do rakouského salonu vín pro rok 2011. Podobně jako vpřípadě veltlínu i zde se jedná o krásného zástupce své odrůdy bez zbytečných příkras a kudrlinek. Barva je výrazně zlatavá, jiskrná. Aroma je spíše nenápadné, žádná přehnaná voňavka, ale nabízí koktejl ovoce: jablko, meloun, broskev nebo ananas. Vchuti je víno vyvážené, má to hlavu a patu, dominují citrusy zabalené do pěkné výraznější kyselinky. Super pití, tohle bych si každý den mohl mazat na chleba.Výše uvedená tichá vína mne zaujala o něco více než

Sauvignon blanc Sekt 2010

(13 % alkoholu). Bubliny vsobě rozhodně nezapřou svůj odrůdový původ, poměrně výraznému aroma dominuje černý rybíz se špetkou liči. Víno má světle žlutou barvu, krásně perlí. Vchuti se objevuje minerální stopa doplněná o ovocnost a poměrně ostrá kyselinka. Vzhledem ktomu, že jsem spíše tichý chlapec, šumím a perlím spíše výjimečně, nezanechalo toto víno na mne podobně hlubokou stopu jako dva předešlé vzorky. Pozornost těmto bublinám by měli věnovat zejména fanoušci odrůdy Sauvignon. Za zprostředkování rozhovoru děkuji Pavlu Šatnému (www.rakouska-vina.com)

…………………………………………………………………………………………………..

Prosba na závěr. Připravuji článek na téma šroubovací uzávěry na vína, rád bych Vás při té příležitosti požádal o zodpovězení 5 otázek: http://www.survs.com/survey/4KGXLZD4ZE Díky,Mikuláš

Okomentovat:

*

Loading...