V rámci poslední degustace NASLEPO jsme si minulý týden porovnali starší červená vína ročníků 2013 až 2006. Jasně se ukázalo, že na řadu vín se vyplatí si počkat a 10 let nemusí být žádný věk. Některá velká jména z Toskánska potvrdila své renomé, ochutnali jsme i krásné Rakousko nebo červené Bordeaux z Graves. Mezi světovými víny se rozhodně neztratilo ani červené Cuvée Mlask 2011 od Malého vinaře z Velkých Bílovic. Klobouk dolů, víno drží a baví. Hodnocení 11 vín, včetně hlasování účastníků, najdete v dnešním příspěvku.
Na ochutnávce se sešla vína ze slavných regionů vyhledávaných sběrateli, tedy Bordeaux, Severní Rhona nebo Toskánsko. Velký potenciál těchto vín není velkým překvapením, ale zajímavě je doplnilo červená z Burgenlandu, italský region Romagna nebo Morava. Část vín jsem tentokrát vylovil ze svého archivu, jiná jsou dostupná v nabídce některých dovozců (uvádím orientační ceny). Mé hodnocení ke všem vínům najdete na následujících řádcích, na konci článku pak pět nejlepších vín podle hlasování účastníků degustace.
…
Chianti Classico Riserva Il Poggio 2006, Castello di Monsanto, 14 % Hodnocení: 93/100
Poměrně intenzivní barva ve skleničce, s širším okrajem, který směřuje do cihlového odstínu. Vůně je intenzivní a bohatá, ovoce je spíše v sušené podobě, připomíná tmavé třešně, švestku, ostružiny. Aroma doplňuje také káva, sladké koření nebo tabák. V chuti až překvapivě ovocné, s tóny malin, tmavých třešní, opět náznak kávy, koření. Elegantní a vyvážený projev, střední až vyšší kyselina, výraznější tříslo v závěru. Krásně bohatá chuť, delší odeznívání. Aktuálně krásně vyzrálé, ale určitě ještě zdaleka neřeklo poslední slovo. Pokud máte ve svém sklepě, můžete ještě podržet.
Fornace 2013, Fattoria Selvapiana, 13,5 % Hodnocení: 92/100
„Supertoskánec“, červené víno tvoří ze 40 % Cabernet Sauvignon, 40 % Merlot, 15 % Cabernet Franc a 5 % Colorino. Zrání zhruba rok a půl v dubových sudech. Středně intenzivní červená ve skleničce, s širším cihlovým okrajem. Na nose doslova paleta vůní, krasná kombinace sušeného peckového ovoce, připomínajícího švestky, maliny nebo červený rybíz, doplněná o tóny fialky, hřebíčku, lesního podrostu a jemné animality. V chuti na svém vrcholu, uhlazené, příjemně ovocné, s rustikálními terciálními tóny, integrovaným tříslem a pevnou kyselinou. Dlouhý, pozvolna odeznívající závěr. Víno s velkou osobností, potvrzení mimořádných kvalit tohoto toskánského vinařství.
Cabernet Sauvignon – Merlot 2012, Ernst Triebaumer, 13,5 % Hodnocení: 91/100
Velká paráda z Rakouska od biodynamické vinařství Triebaumer z Rustu. Tmavější barva ve skleničce. Vůně je svůdná a hluboká, intenzivnější, kombinuje tóny povidel, černého rybízu, malin, s květinovými tóny fialky a tónem hřebíčku. Lehce podtržené terciálními tóny. V ústech poměrně živé, příjemně zakulacené, vrstevnaté a komplexní. Tóny lesních plodů, povidel, ostružinové marmelády, jemná vanilka a tóny sladkého koření. Sametové taniny, středně výrazná kyselina. Dobrá perzistence, dlouhé, v závěru se doslova rozplývá na jazyku. Moc pěkný vzorek, příjemné překvapení.
Orientační cena: 1030 Kč (Umění vína)
Côte-Rôtie AOC „Cuvée Emporium“ 2013, Domaine Faury, 14 % Hodnocení: 91/100
Zrání v sudech po dobu 24 až 30 měsíců a lahvování bez filtrace. Středně výrazné ve skleničce, dobrá viskozita. Hned na první přivonění ke skleničce doslova exploze vůní, sebevědomé na nose. Kombinace zralého ovoce, švestka, černý rybíz, tmavé třesně, tón tabáku a nakouřenosti připomínající uzené, náznak tónů lesního podrostu. V chuti je plnější, působí až překvapivě ovocně a mladistvě. Dobrá svěží kyselina, lehce vystupující integrované taniny. Působí kompaktně, kombinace ovocných tónů a kořenitosti, tóny pepře, hřebíčku, minimum terciálních tónů. Delší a příjemná dochuť. Tento Syrah může bez debat dál zrát na láhvi i v delším horizontu.
Orientační cena: 1440 Kč (Alifea.cz)
Chateau Rahoul 2013, AOC Graves, 13 % Hodnocení: 91/100
Červené cuvée z Bordeaux, 62 % Merlot a 36 % Cabernet Sauvignon. Po fermentaci proběhlo zrání v nových barrique sudech po dobu 12 měsíců. Ve skleničce se zářivou, středně výraznou rubínovou barvou, s širším okrajem. Aroma je koncentrované, působí energicky, s tóny tmavých třešní, lesních plodů, lékořice nebo tabáku. V chuti je víno svalnaté, plné života, s tóny ostružin, černého rybízu a švestky. Dostatečně rafinované a vyvážené, jednotlivé složky chuti dobře propletené, s příjemně vystupujícím tříslem. Jemně minerální závěr. Víno, které vykazuje další potenciál pro zrání a s ohledem na cenu, super nákup.
Orientační cena: 655 Kč (Vinoprovas.cz)
Sangiovese di Romagna Pietramora 2008, Fattoria Zerbina, 15 % Hodnocení: 90/100
Pietramora je vlajková loď vinařství Fattoria Zerbina, víno se lahvuje pouze v mimořádných ročnících. Víno tvoří Sangiovese s malou příměsí 3 % odrůdy Ancellotta. Víno, které nadchne milovníky plných mohutných vín. Vysoká viskozita, tmavší barva ve skleničce. Na nose, s tóny sušených švestek, borůvek, s tóny lesního podrostu, fialky a kávy. Nechybí tón dřeva. V chuti opulentní, vína je doslova plná huba, robustní projev. Ucítíte tóny povidel, kořenité tóny až do portského, hřebíček, káva, tabák. Zajímavě nazrálé víno, s komplexním projevem a lehce vystupujícím alkoholem v závěru. Uhlazené třísloviny. Na svém vrcholu, na vypití teď.
Vino Nobile di Montepulciano Vigna d Alfiero 2006, Tenuta Valdipiatta, 14 % Hodnocení: 89/100
Víno zraje 15-18 měsíců částečně ve francouzských dubových barikových sudech a částečně v sudech ze slavonského dubu 30 a 50 hl. V tomto případě jde o 100% Sangiovese. Středně intenzivní barva, vůně trochu zavřená, postupem času se otevírala. Lze v ní rozpoznat tóny bylinek, švestky, tmavých třešní, lékořice nebo jemný tón tabáku. V chuti působí nazrále, převažují terciální tóny, podrost a listí, červené sušené plody, náznak tónu připomínající bujón. Uhlazené, delikátní, delší, s patrnými tříslovinami. Víno pravděpodobně jemně za svým vrcholem, milovníkům starších vín má stále co nabídnout. Doporučuji vypít.
Cuvée Mlask 2011, Malý vinař, 13 % Hodnocení: 88/100
Červené cuvée z Velkých Bílovic, konkrétně Zweigeltrebe 45 %, Rulandské modré 25 %, Alibernet 15 % a Frankovka 15 %. Zrání v novějších barikových sudech. Dobrá viskozita, zářivě rubínová barva s cihlovým nádechem. Ve vůni tóny lesních plodů, malin, ostružin, tmavých třešní, jemná nakouřenost a také kořenitost. V ústech šťavnaté a překvapivě svěží na svůj věk. Doslova plné energie, s tóny lesních plodů a jemnou sladkou kořenitostí. Středně plné, škoda, že není o něco vrstevnatější v chuti. S vypitím není potřeba spěchat, každopádně ukázka potenciálu kvalitních červených z Moravy.
Eisenberg DAC Reserve 2013, Krutzler, 13,5 % Hodnocení: 88/100
Frankovka ze starších až 30letých keřů, zrání 17 měsíců v 500l a barikových sudech. Světlejší rubínová barva, na nose trochu zakřiknuté, s jemnými ovocnými tóny, připomínající maliny, červený rybíz nebo švestku. V chuti je víno postavené na sebevědomé kyselině, doplněné o tóny drobných peckovin a tóny fialky nebo černého koření. Víno má delikátní projev, středně komplexní a v ústech mu dominuje poměrně nabroušená kyselina. Kromě ovoce je na jazyku patrná jemná stopa dřeva a kořenitost. Závěr je středně dlouhý až delší. Na vypití teď.
Orientační cena: 690 Kč (Alifea.cz)
Chateau Le Boscq 2013, AOC St. Estephe, 12,5 % Hodnocení: 87/100
Kombinace odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc. Zrání v nových barrique sudech po dobu 12 měsíců. Světlejší rubínová barva s cihlovým okrajem. Ve vůni působí víno poměrně nenápadně, s tóny červených peckovin, švestky, hřebíčku a bylinek. V chuti středně komplexní, od vína slavné apelace jsem čekal trochu více. Objevují se tóny zralého červeného peckového ovoce, trocha, hřebíčku, pepře, poměrně dominantní kyselina a ostřejší taniny. Víno může určitě dále ležet na láhvi, ale zlepšovat se pravděpodobně nebude.
Orientační cena: 695 Kč (Vinoprovas.cz)
Cabernet Franc 2011 barrique, Josef Valihrach, 11,5 % Hodnocení: 83/100
Víno, které už má bohužel to nejlepší za sebou. Světlá pinotová barva ve skleničce. Ve vůni s tóny sušených třešní, červeného rybízu a švestky. Poměrně intenzivní oxidativní tóny doplňuje tón lesního podrostu a koření. V ústech lehké, nechybí sušené plody připomínající jahody, maliny a švestky, doplněné o další terciální tóny lesa a starého dřeva. Středně dlouhý závěr.
Orientační cena: 456 Kč (Umění vína)
Blaufränkisch Oberer Wald 2012, Ernst Triebaumer, 13,5 % – Nehodnoceno korek.
….
Po ochutnání všech vín jsem požádal 12 účastníků, aby ze vzorků vybrali svých TOP5. Vínům jsem pak přidělil vždy za 1. místo – 5 bodů, 2. místo – 4 body, 3. místo – 3 body, 4. místo – 2 body a 5. místo 1 bod.
Po sečtení dopadlo „vox populi“ následovně. Pět nejlepších vín podle hlasování:
1) Chianti Classico Riserva Il Poggio 2006, Castello di Monsanto (53b)
2) Cabernet Sauvignon – Merlot 2012, Ernst Triebaumer (40b)
3) Fornace 2013, Fattoria Selvapiana (29b)
4) Sangiovese di Romagna Pietramora 2008, Fattoria Zerbina (23b)
5) Chateau Rahoul 2013, AOC Graves (15b)