Dostal jsem chuť na Bordeaux. Tento stav se dostavil při listování aktuálního čísla časopisu Decanter, které se z velké části věnuje právě Bordeaux a hodnocení vín ročníku 2016. Zalovil jsem v domácí vinotéce mezi lahvemi Barola a Rieslingu a našel zastrčenou láhev Château Phélan Ségur 2008. Padla a nebyla vůbec špatná.
Bordeaux je ve skvělé formě. Respektive mu v posledních letech přeje matička příroda a místní vinaři zažívají relativně neobvyklou situaci, tedy tři slušné ročníky po sobě (2014, 2015, 2016). Ten uplynulý svědčil o něco více vínům červeným, protože některá bílá vína mohou postrádat kyseliny. V červených se ročník 2016 může rovnat dalším mimořádným letům 2015, 2010 nebo 2009. Moje 2008ka patří v hodnocení spíše k průměrným, víno slavného vinařství Château Phélan Ségur rozhodně nezklamalo.
CHPS patří mezi nejvyhledávanější značky v St-Estèphe. V současnosti disponuje 70 hektary vinic, na nichž je vysazena celkem tradiční kombinace odrůd Cabernet Sauvignon (58 %) a Merlot (39 %), s malým podílem Cabernetu Franc a Petitu Verdot. Průměrný věk révy ve vinicích dosahuje 35 let, nicméně část vinic je až sedmdesátiletých.
Vinice se nachází v sousedství dalšího slavného podniku – Château Montrose. Ostatně v roce 2010 tomuto vinařství prodalo Château Phélan Ségur 22 hektarů vinic, s cenou 900 000 euro za hektar se tento obchod zapsal do historie St-Estèphe.
Château Phélan Ségur 2008, 13 % Hodnocení: 89/100
Víno ročníku 2008 je tvořeno odrůdovou směsí s převahou Cabernetu Sauvignon (60 %) doplněnou o Merlot. Víno má tmavší rubínovou barvu, vůně je příjemně nazrálá, působí až lehce likérově. Projevem středně intenzivní a připomínající tóny červeného rybízu, švestky, fialku nebo jemnou pepřovost. V chuti se objevují primárně tóny červeného ovoce, švestky, špetka tabáku. Víno má celkem energickou kyselinu, pěkně integrované třísloviny. Působí přístupně a přímočaře, zároveň vyváženě a delikátně, dochuť je delší. Na druhou stranu při popíjení se nedostavuje „wow efekt“ a vyjevený výraz. Co se týká dalšího potenciálu, aktuálně ve velmi příjemné podobě, případně doporučuji vypít do několika let.