Tři odrůdy Piemontu

Březen, 14.03.2014 06:14

Co se vám vybaví, když se řekne Piemont? Dost možná sluníčko nebo pohodová dovolená. Co se týká vín, pravděpodobně Barolo nebo Barbaresco, tedy vyhlášená místní vína odrůdy Nebbiolo nebo třeba takové

Moscato d’Asti. V dnešním příspěvku si sice do Piemontu odskočíme, nikoliv ale za mezinárodními superšlágry, nýbrž za některými místními trochu opomíjenými odrůdami. Představíme si vína odrůd Arneis, Ruché a Croatina.Inspirací pro dnešní příspěvek pro mne byla nedávná návštěva Galadegustace v rámci Prague Wine Week, konrétně pak zastávka u stánku VPV Praha. Specialista na Piemont, pan František Šamla, tu kromě osvědčených “velkých červených” rozléval i některé méně známé libůstky. Konkrétně Ruché, které si představíme v dnešním příspěvku, mne na první dobrou chytlo dosti za frňáček.Co se týká již zmíněného Barbaresca a Barola, ty jsou sice synonymem pro vína z tohoto severoitalského regionu, ale ve skutečnosti tvoří jen několik procent ze zdejší produkce. Piemont nabízí pestrou škálu vín a odrůd, z červených je to například Freisa, Bonarda, Grignolino nebo Croatina, u které se dnes zastavíme. Bílá vína, která reprezentují zhruba třetinu produkce Piemontu, pak často vinaři tvoří z hroznů odrůd Cortese, Arneis, Malvasia nebo třeba Erbaluce. Pozitivní zprávou určitě je, že přes popularitu mezinárodních odrůd v80. a 90. letech, nadvládu odrůdy Nebbiolo dnes zažíváme alespoň u části pijáků vín jakýsi opětovný zájem o autentická či typická vína lokálních odrůd a nemusíme se tak bát o osud některých lokálních specialit. První ztrojice odrůd, u kterých se dnes zastavím a zároveň jediná bílá odrůda, je

Arneis.

Původem piemontská odrůda se na zdejších vinohradech pěstuje po staletí, historici se nemohou shodnout, od kdy že vlastně. Snad od 15. století. Dnes ji nejčastěji najdeme vrámci podoblastí Roero a Langhe. Současný název odrůdy se objevuje až mnohem později, konkrétně vdruhé polovině 19. století. Odrůda má několik synonym, říká se jí také „bílé Nebbiolo“ nebo „bílé Barolo“, protože právě poblíž vinic sNebbiolem bývá často vysazována. Vminulosti dokonce měla být odrůda Arneis přidávána do kupáže sNebbiolem, scílem zmírnit ostré taniny červené odrůdy. Arneis také dříve dozrává, takže jeho sladké hrozny na svou stranu strhávají pozornost loupeživého a nenasytného ptactva.Zodrůdy Arneis se vPiemontu vyrábí jak tichá, tak šumivá vína. Ta nesou název Roero Arneis Spumante. Vína odrůdy Arneis mívají komplexní aroma s tóny čerstvých květin, zralého ovoce nebo lískového oříšku. Vína mají intenzivní barvu, jsou suchá, nejsou příliš vhodná karchivaci. Vypít nejlépe za mlada. Daleko nejrozšířenější je dnes odrůda Arneis právě vPiemontu, kde jeho výsadba dosahuje řádově stovek hektarů (610 hektarů – 2006). Kromě domácí půdy se ale chytá i vrelativně vzdálených končinách, jako je Kalifornie, Austrálie nebo Nový Zéland.

Garbello, Monferrato (Arneis) 2012, Davide Beccaria, 13,5 %

Při výrobě tohoto vína se používá fermentace sregulovanou teplotou, víno následně leží vnerezovém tanku po dobu pěti měsíců, celou dobu na kvasnicích spravidelným promícháváním. Víno se ve skleničce prezentuje sytější, čistě zlatou barvou. Aroma je spíše decentní, ale stěžšími a hutnějšími tóny. Primárně kořenité, působí místy až jakoby tramínově. Vnose nechybí ani středomořské květinové vůně, ořechy, trocha medovosti. Vústech je víno spíše minimalistické, kratší, s přezrálými citrusy, kvasnicové. Víno má pěknou kyselinu, celkový dojem mi ale trochu kazil vyšší alkohol, který vystupuje z chuti. Víno působí vyzrále až přezrále, spíše hutnější minimalistické pití pro fajnšmekry. Orientační cena: 270 KčVelkou specialitou Piemontu je červená odrůda

Ruché

, ze které vznikají skutečně mimořádná a netradiční vína. Vinice sRuché najdete téměř výhradně vrámci regionu Asti a sice vokolí vesnic Castagnole Monferrato, Refrancore, Grana, Montemagno, Viarigi, Scurzolengo a Portacomaro. Co se týká rozlohy vinic Ruché, nebavíme se ani tak o stovkách, jako spíš o desítkách hektarů vinic. Ročně se tak nalahvuje kolem půl milionu lahví sRuché. Co se týká původu odrůdy, vedou se debaty nad dvěma teoriemi. Buď se skutečně jedná o starou původní odrůdu zPiemontu nebo byla před stovkami let přivezena odněkud zFrancie, pravděpodobně zBurgundska. Ochutnat Ruché bývá zážitkem i pro osoby vína hodně znalé, protože tahle odrůda se tak trochu vymyká zběžných aromatických škatulek.

Ruché 2010 DOCG, Castagnole di Monferrato, Montalbera, 14 %

Vinice, ze které se vyrábí toto víno, leží na svahu ve výšce okolo 280 m. n m, má jižní orientaci. Hrozny se sbírají mírně přezrálé, mošt leží na slupkách po dobu 12-14 dnů. Kvašení probíhá při řízené teplotě asi 28°C, zrání pak pouze v nerezových tancích po dobu zhruba devět měsíců a následně po nalahvování další zhruba rok.Světlejší rubínová barva, pinotová, slušná viskozita. Aroma vyšší intenzity, hodně zajímavé, netradiční ve svém projevu. Víno připomíná svou expresivností vína tramínu červeného, vněkterých polohách až portské. Aroma nepostrádá kořenitost, růžové květy, višňový likér, švestku. Na jazyku je víno ovocné, květinové, pokračuje vduchu zajímavého aroma. Lehčí, jemné taniny, i přes vyšší alkohol se báječně pije. Hodně zábavná zajímavůstka, doporučuji, pokud hledáte něco netradičního. Orientační cena: 445 KčPoslední odrůdou, u které se dnes zastavíme je

Croatina

. Jde o původní italskou odrůdu, se kterou se lze potkat zejména voblastech Pavese, Piacenza, Veneto nebo právě v Piemontu. První zmínky o Croatině pochází zdruhé poloviny 19. století, ale přítomna je zejména vregionu Oltrepò Pavese mnohem déle. Po řádění Phylloxery řada vinařů začala nahrazovat Croatinu více spolehlivou Barberou, ale vdruhé polovině 20. století se začíná odrůda do vinic vracet. Svou charakteristikou je odrůda Croatina podobná odrůdě Dolcetto, produkují se zní vína intenzivnější barvy, ovocná, sjemným taninem. Croatinu není problém uložit do sklepa a nechat zrát. Vněkterých apelacích se sCroatiny dělají čistě odrůdová vína (např. Oltrepò Pavese Bonarda DOC), jinde se přidává do směsí sjinými odrůdami (např. sBarberou nebo Nebbiolem).

Firangiuli 2009 DOC, Boveri Giacomo, 13,5 %

Réva pro výrobu tohoto vína roste převážně na jílovitých půdách, keře jsou staré 10 let. Hrozny se sbírají ručně, kvašení probíhá vnerezových tancích sřízenou teplotou, zrání taktéž, konkrétně po dobu dvou let. Víno má ve skleničce temně purpurovou barvu. Aroma je spíše decentní, černý rybíz doprovází zajímavé tóny zeleného jablka, lékořice nebo zelených pupenů. Vústech je víno plnější, snasládlými taniny, delší a hodně pitelné. Tóny tmavého bobulového ovoce, vkoncentrovaném džemovém skupenství. Vústech je víno výraznější než na nose, celkově příjemné, vyzrálé, elegantní. Pěkné červené za slušnou cenu.Orientační cena: 295 Kč

Okomentovat:

*

Loading...