Tomáš Režný: Ročník 2022 bude skvělý pro červená vína

Leden, 17.01.2023 07:46

Vinařství Tomáš Režný je malé rodinné vinařství z Bořetic, jehož filozofií jsou spontánně fermentovaná přírodní vína bez zásahů. Svůj jeden a půl hektaru vinic Tomáš Režný se svou manželkou Klárou vedou v BIO režimu a aktuálně také patří do spolku Demeter CS. Do sortimentu vinařství bílá i červená vína a pet-naty.

20220908_115439

A právě růžový pet-nat The Red Fox z odrůd Neuburské, Veltlínské zelené, Modrý Portugal a Svatovavřinecké bylo mé první setkání s tímto butikovým vinařstvím. Svěží, čisté a příjemně ovocné víno, dobře podchlazené jako ideální start vinného večera. Trio červených vín Tomáše Režného si představíme v některém z následujících příspěvků. Dnes předávám slovo Tomáši, který své vinařství přiblíží v následujícím rozhovoru.

Vaše vinařství možná nebude některým čtenářům známé. Můžete na úvod krátce shrnout jeho historii?

Vše začalo celkem nevinně roku 2001 na střední škole, kdy jsem si místo auta pořídil starý vinný sklep a začal v něm vytvářet své první pokusy. To jsem ještě neměl ani vlastní vinohrad a hrozny nakupoval. Po pár úspěšných pokusech s vínem přišlo na řadu zlomové rozhodnutí o koupi prvního vinohradu. Od té doby uplynulo poměrně dost času a z vína jen pro vlastní potřebu a potřebu našich přátel se stalo druhé zaměstnání.

V jakých tratích máte vysazeny své vinohrady a kterým odrůdám se především věnujete?

Naše vinice se nachází na území tří různých katastrů, přičemž největší z nich je ve viniční trati Čtvrtě, která se rozprostírá mezi Bořeticemi a Vrbicí. Dále máme vinici přímo pod Bořetickou rozhlednou ve viniční trati Kraví hora. Tam se ostatně můžete dostat cestou kolem našeho vinného sklepa a třeba nás tam potkáte. A dále novou vinici přímo naproti lyžařského vleku ve viniční trati Veselý, která se nachází v sousedních Němčičkách.

Co se týče odrůdové skladby, tak se věnujeme našim tradičním odrůdám, tj. André, které bylo vyšlechtěno v nedalekých Velkých Pavlovicích, dále pak Frankovce a Cabernetu Moravia. Ale zároveň nám ve sklepě zraje první ročník odrůdy Dunaj, který jsme vysadili před pěti lety. Z bílých odrůd klademe důraz na Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský a samozřejmě na Ryzlink rýnský. Rádi bychom ale k těmto odrůdám přidali i Neuburské, které je v současnosti na ústupu, kvůli problematickému pěstování.

312359092_591826012717542_5890406216445338431_n

Bořetice, kde sídlí Vaše vinařství, jsou ale známé především skvělými červenými víny. Jak důležitou roli tedy hrají ve Vašem portfoliu?

Naše portfolio je rozloženo řekněme 50:50 bílé a červené. Samozřejmě si uvědomujeme, že červené odrůdy jsou neodmyslitelně spjaty s naším krajem, a proto se snažíme vyrábět z červených hroznů taková vína, aby odpovídala našim zeměpisným šířkám. Do budoucna bychom chtěli ještě rozšířit nabídku našich červených vín o Svatovavřinecké a také o Rulandské modré.

Počínaje rokem 2020 jste se rozhodl pro transformaci vinic do biodynamického režimu. Co bylo impulzem pro tuto změnu?

Rok 2020 byl pro nás a naše vinařství obecně velmi důležitým mezníkem. Požádali jsme o BIO certifikaci a po pár vinných pokusech v roce 2018 a 2019 jsme se rozhodli přejít i ve sklepě na naturální vína. Tedy vína živá, bezzásahová. Posledním, ale zároveň i nejtěžším krokem byl přechod do biodynamického obhospodařování vinic. Bylo to ale logickým vyústěním našeho úsilí v péči o naši půdu. Nikdy před tím jsme nepoužívali moc chemie (herbicidy nikdy), tak jsme si řekli, že to dáme napříště bez ní. A biodynamika nám v tom pomáhá.

Jste také součástí sdružení Demeter Česko a Slovensko. Co Vám tento projekt dává?

Demeter nám pomáhá hlouběji pochopit podstatu biodynamického hospodaření. Skrze něj se dostáváme k informacím a dovednostem, které můžeme poté aplikovat u nás. Vyrábíme spolu preparáty a pravidelně se setkáváme abychom naše sdružení posouvali tím správným směrem a tím je zisk DEMETER certifikace.

Relativně nedávno skončilo vinobraní. Jak hodnotíte ročník 2022, jak jste spokojeni s kvalitou sklizených hroznů?

Rok 2022 bude výborným rokem pro červená vína, obecně menší sklizeň zapříčinila nižší výnos a tím pádem více kvality. Co se týče bílých vín, raději jsme sbírali o něco dříve, abychom měli kyselinku a myslím, že se to vyplatilo. Takže za mě letošní ročník bude hodně zajímavý a moc se těším na první květnové ochutnávky.

307380103_567710198462457_5743880912843899437_n

Nedílnou součástí Vaší produkce jsou i šumivé pet-naty. Máte osobně slabost pro tato vína?

Mám slabost pro tento druh bublin a také pro červená vína. Jednou se mě někdo zeptal, jestli dávám přednost bílému nebo červenému a já mu řekl, že bublinám a pak červenému. Obráceně to nefunguje. Pet-nat u nás doma nesmí chybět.

K čemu byste doporučil Vaše pet-naty napárovat? Máte nějaké oblíbené kombinace?

Já osobně mám rád pet-nat jako aperitiv. K našemu bílému pet-natu bych doporučil lehčí předkrmy, ryby nebo mořské plody. Co se týče růžové, chcete-li ryšavé verze, mám nejraději těstoviny nebo grilované kuřecí maso.

Jakou část roku chodíte nejčastěji do vinic?

Jednoznačně v létě. Protože jsme se rozhodli pro biodynamickou cestu, musíme mít ve vinohradech perfektně zvládnuté zelené práce. Také je nutné provádět postřiky vinic našimi preparáty a udržovat příkmenný pás a meziřadí, které u nás pokrývají byliny různých druhů. Je to nejnáročnější část roku. Osobně mám raději zimu, kdy nejde ve vinohradu slyšet nic jiného než cvakání nůžek při zimní řezu.

Co Vás na práci vinaře baví nejvíce?

Experimentování. Každý rok dostane vinař do rukou hrozny, které nikdy před tím neměl v ruce a téměř ihned se musí rozhodnout co s touto surovinou udělá. Není to jako vaření piva, kdy můžete vařit stále dokola a učit se to. Tady máte jeden pokus za rok a hotovo.

Pokud byste měl čtenářům doporučit tři vína z aktuální nabídky vinařství, která by to byla a proč?

Jednoznačně by to byla Frankovka 2019 – první ročník naturálního vína z viniční trati Veselý, kde je písčité podloží a Frankovce poskytuje ovocnost a lehkost. Dále by to bylo Rulandské bílé (Pinot Blanc) 2020 – uhlazené, jemné, lískooříškové víno, zrající rok na kalech v novém akátovém sudu s dubovými čely. Na závěr náš pet-nat – The Red Fox – kombinace bílých a červených hroznů, distingované, ale přesto svěží a živé bubliny.

20220925_100300

Okomentovat:

*

Loading...