Až vysadíme v Tatrách Cabernet Sauvignon, Češi budou závidět

Únor, 14.02.2013 08:51

Sosobou profesora Fedora Malíka jsem se seznámil před lety prostřednictvím knihy Kolem světa za vínem, která patřila mezi první položky mé vinné knihovničky akterá bezesporu přispěla ktomu, že původní jiskřičky mé lásky k vínu později vzplály ve fatru hraničící sposedlostí, či jak manželka snadsázkou naznačuje alkoholismem. Kromě spisovatele je Fedor Malík také pedagogem, enologem avinařem.

Menší rodinné vinařství Fedor Malík & syn obhospodařuje 4,5 hektarů vinic v Malokarpatské vinohradnické oblasti, mezi pěstované odrůdy patří Sylvánské zelené, Chardonnay, Veltlínské zelené, Ryzling vlašský, z modrých odrůd pak Hron, Cabernet Sauvignon, nebo Svatovavřinecké. Profesor Fedor Malík vinařství vede, jeho syn zastává funkce technologa a vinohradníka. „Vďaka generačným znalostiam, láske k vinohradu a dôrazu na čistotu hospodárstva a hygienu, sa nám s pomocou tradičných a moderných technologických postupov darí dorábať vína špecifické, vína s malokarpatským rozmerom, plným minerality a príjemných vôní. Vo vínach sa skrývajú kvetnaté úbočia Malých Karpát s prímesou oskoruší, mišpule, moruše či dokonca fíg a kivi, ktorým sa darí aj v našej záhrade,“ říká Fedor Malík ml.

Roční produkce dosahuje 20000 lahví, zahrnuje bílá vína vyrobená reduktivní metodou, bílá vína zrající vbarikových sudech, červená vína zrající vdřevěných sudech ašumivá vína produkovaná tradiční metodou. Více ovinařství vdnešním rozhovoru shumorem a nadhledem prozrazuje Fedor Malík ml.

Jaká byla Vaše cesta kvínu a kprovozování vinařství?

Dlhá adlho sa snažila vinárstvu vyhnúť. Ale príroda ahlavne Modra má zbrane, proti ktorým sa dlho bojovať nedá. Je to taký malý zázrak, malý ale kompletný vinársky svetadiel.

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

Nie, ale asi to bude nejaká sudová zmes silvánu, veltlínu avlašáku.

Jak byste popsal terroir Vašich vinic?

Naše vinice sa snažíme zakladať na prvotriednych modranských honoch, pričom modranské hony sa vyznačujú veľkou pestrosťou. Máme tu ťažké hlinité pôdy, ľahučké pieskové a skeletovitosť od Apo Z. Ostré granity aj guľaté riečne kamene. VModre je viac ako 90 honov, pričom každý má svoje čaro aposkytuje jedinečný zážitok, ako senzorický, tak aj estetický. Milujem Modru.

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Snažíme sa o to, aby každý hon bol výnimočný. Tomu prispôsobujeme skladbu astarostlivosť ovinič. Vzhľadom na vysokú pestrosť pôd vmodranskom chotári, väčšinou pri voľbe viniča pre pôdu vychádzame zoverenenej tradície páru odroda-hon, ktoré sú vModre už zabehané. Pesecká Leánka na kameni, Silván na pieskoch, Veltlín na hline.

Jaké postupy dodržujete ve vinicích?

Tradične inovatívne. Hľadanie optimálneho jarného rezu a snaha očo najsvetlejší anajvzdušnejší ker, mechanická starostlivosť opôdu, veľa zelených prác, minimalizácia postrekov skorou prognózou, maximálna pestrosť flóry vmedziradoch. Veľa lienok adážďoviek.

Můžete popsat proces výroby vín ve Vašem vinařství? (např. vybavení sklepa, zda používáte selektivní či přírodní kvasinky, síření vín, jak probíhá zrání apod.)

Technológia je bežná, biele chladené, červené drevené avyznačuje sa vysokou dávkou „lenivosti“. Maximálnu pozornosť venujeme spracovaniu hrozna, aby sme tak minimalizovali všetky následné operácie, ktoré už vína iba ochudobňujú. Biele vína často nechávame na hrubých kaloch spravidelným miešaním aj pol roka. Následne idú vína pojedinej filtrácii, bez chemickej stabilizácie do fliaš. Samozrejme, že síru používame. Červené vína ležia unisono rok vbarikových sudoch asú pravidelne dolievané. To je asi tak všetko. Ale pracujeme na tom…

Jak se díváte na jistou renesanci přístupů vpodobě Bio/Naturálních/Organických/autentických vín?

Vzhľadom na prírodu je to nevyhnutnosť avzhľadom na chuť je to nevyhnutnosť.

Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?

Zbielych to bude asi Silvánske zelené, to máme radi azmodrých Hron. Ten milujeme.

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

Prežiť, vysádzať, učiť sa.

Který ročník byl podle Vás na Slovensku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín? Proč?

Keďže sme začali plniť do fliaš až vroku 2005, tak potom to budú ročníky 2006, 2007, 2008, 2009, 2011 a2012. 2010 nie. To nebol ročník, to bol horor. Alezato vroku 2010 sme naštartovali výrobu klasických sektov snázvom Modragne (čítaj modraň) atie si ročník 2010 pochvaľovali.

Jak dopadl ročník 2012? Jaká jsou/budou vína tohoto roku?

Ročník dopadol úžasne rýchlo atakmer bez zrážok a„urážok“. Ačo sa týka vín, ani neviem aké sú. Ešte sú plné oxidu uhličitého, pichajú, ale cítim znich veľké sebavedomie, plnosť adlhovekosť. Sú krásne.

Jsou Vaše vína kdostání v ČR? Kde?

Ano, na pošte.

Jakými změnami prošlo slovenské vinařství za posledních 20 let od revoluce? Co se nejvíce povedlo a kde jsou rezervy?

Zmenou prešli iba ľudia, vinohradov sa to zatiaľ veľmi netýka. Ale snažíme sa.

Jaké podle Vás panují vztahy mezi vinaři zČech a ze Slovenska? Přátelské/profesionální/konkurenční? Měly by obě země třeba více vtéto oblasti spolupracovat?

Vieme osebe všetko, my Vám závidíme vinohrady avy nám závidíte Tatry. Aaž vTatrách začneme pestovať Cabernet Sauvignon, tak budeme spokojní.

Který francouzský vinařský region máte nejraději a proč?

AOC Modragne. Úžasné šumivé vína.

Máte nějakého oblíbeného vinaře zČech a Moravy?

Obdivujem ich asi všetkých. Všetci sú vinármi telom aj dušou aje to cítiť. Sú sebavedomí, priamočiari, vína sú plné technológie avlastného rozumu.

Která odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?

Silván, lebo je komplikovaný, ale delikátny. Ale inak všetky naše odrody sú moje obľúbené. Každý vinohrad má svoje tajomstvá, ktoré prezradia iba mne.

Jakou lahev máte právě otevřenu v lednici?

Aceto balsamico. Vína si doma neotváram. Nosím ich len do spoločnosti.

…………………………………………………………………………………………………..

3 vína doporučená vinařem:

Neronet 2011, 10 Eur

Pevné, tanínovo podoprená chuť, trvanlivé víno pre fanúšikov zvieravých vín. Vhodné do archívu aj kmäsovým fantáziám. Neronet je víno zásadové, drží slovo a očami neuhne. Je rovné, neklame a má pevný tvar i tvár. Pije sa s rozumom a so srdcom. Hodí sa k fašírkam i vajíčkam. Netreba sa ho báť ani v spoločnosti bravčového mäsa. Miluje pravopisné chyby a ryby. Má rád jazz, worldmusic a nepohrdne ani dobrým hiphopom. Kto si k nemu nájde cestu, ťažko hľadá cestu späť. A komu sa zapáči, má rád prasa v pekáči. Na dobrú noc netreba riešiť integrál ale lupu. The end.

Sahral Noir 2011 (Cabernet Sauvignon, Hron, Alibernet), 15 Eur

Plné, „hronsky“ plnoštíhle víno, skomplexnou lekvárovo korenistou arómou, so zamatovým ale pevným telom a krásne korenistým dojazdom.Legendárne víno v plnokrvnom prevedení. Zrelo 12 mesiacov v barikových sudoch. Je plné, vášnivo nástojčivé, kurizuje. Chce sa nechať ochutnávať. Miluje ľudí a je krásne mu podľahnúť.

Hrom Barrique 2011, 20 Eur

Robustné, lekvárovo šťavnaté víno, plné bobuľového ovocia, kandizovaných višní, čokolády, skorenistou chuťou adlhým dozvukom. To najlepšie, čo vám môže Slovensko ponúknuť.Modrý Hron z Modry. Rieka, ktorá tu netečie, nežblnká. Pramení tu však v plavej studničke, ťahá sa heverom. Alebo sa naleje z fľaše, ktorú držíte v rukách. Víno zrelo 12 mesiacov v slovenských barikových sudoch

5 komentáře:

Jan Čeřovský

14. February 2013 09:00

Ten francouzský region má být vtip? Taková apelace mi nic neříká, ale jmenuje se tak Malíkova vlastní šumivka :-)

podkorkem.net

14. February 2013 09:10

Ano, je to Malíkovo šumivé víno, viz odpověď výše ohledně ročníků:)..

Jan Čeřovský

14. February 2013 09:54

Podkorkem: no jasný, ale co to teda dělá v těch francouzských regionech? Takže jen vtípek?

podkorkem.net

14. February 2013 10:30

Jojo, vtip já poznám na 100 metrů a tohle vypadá jako vtip:)

Anonymous

25. February 2013 14:20

Tak ročník 10´ bol podle mladého pána vinára horor, hmm, já tudle pila jejich 10´ Tramín jakostní suchý barik na kvasnicích – vynikající. Parádní.

Okomentovat:

*

Loading...