Roman Fabig v Šenkovně

Červen, 14.06.2024 08:34

Vína ročníku 2021, několik starších věcí a dvě novinky, to vše představil tento týden Roman Fabig na degustaci v pražské Šenkovně. Já byl nadšen především z dobře známých bublin BIG Fatal No. 1, o kterých jsem tu již opakovaně psal a které se neomrzí ani při opakované aplikaci, potěšilo mne ročníkové srovnání Sauvignonu blanc z trati Sahara i nové víno v sortimentu, tedy Sauvignon blanc Reserva 2021 z trati Na výsluní.

IMG_20240612_191445

V rámci degustace jsme ochutnali celkem 10 vín ze současné nabídky Romana Fabiga, přičemž na úvod a na konec to byly bubliny a zbytek flightu bílá vína. V červených má Roman Fabig pouze Cabernet Moravia, na který bohužel nedošlo.

Po šumivém SOUL Sektu jsme ochutnali Auspitz 2023, mlaďoučké víno lahvované zhruba týden zpět. Kombinace Veltlínského zeleného a Sauvignonu blanc, v lehkém, svěžím a suchém provedení. Hodně ovocné a výrazněji aromatické víno s ostřejší kyselinou. Za mne skvělý produkt do gastra, po skleničce bych si takové víno rád dal někde k obědu.

V rámci povídání došlo i na hodnocení ročníku 2023, který vinařům přinesl některé komplikace a podle Romana bude u řadě vín „alkoholový“, tedy s vyšší voltáží. V případě vinařstvfí Fabig prý ale šlo o nejpohodovější vinobraní za poslední roky. „Vše do sebe jednoduše perfektně zapadalo. Celý tým byl sladěný, za což jim patří obrovský dík. Ať už při zpracování nebo při sběru. A to nepamatuji. Každé vinobraní bylo hlavně o organizačním stresu, to se teď nedělo,“ komentoval průběh letos na jaře Roman Fabig na tomto blogu.

Hlavní část degustace pak byla zaměřena na porovnání vín z tratí Růženy a Sahara. V obou případech vždy Sauvignon blanc 2021 a následně jeden starší vzorek. Trať Růženy je na okraji Hustopečí směr Kurdějov a ve spodních vrstvách půdy tu dominuje pískovec. Sauvignon blanc z této polohy bývá hodně aromatický, v chuti ne tak komplexní, jako některé jiné Sauvignony od Romana. Ze srovnání ročníků 2021 a 2016 mne více bavilo starší víno, v chuti zajímavější, ve vůni kombinující zralé peckové ovoce, tóny lučních bylin nebo černorybízového listu. Šťavnaté a stále plné života, po osmi letech zrání klobouk dolů.

Viniční trať Sahara je jediná, kde Roman Fabig spolupracuje s externím pěstitelem. Sahara leží přímo pod Pálavou v katastru obce Pavlov. Tady půdu tvoří typický pálavský vápenec a Sauvignony ze Sahary mají komplexnější chuť s výraznou mineralitu, v případě vína Sauvignon blanc 2021 pak minerální nakouřenost i ve vůni. Svůdné a elegantní víno, které poutá ke skleničce, v chuti středně plné, delší, s tóny nektarinek, broskve a herbálních tónů. Minerální koncovka. Neméně zajímavé bylo stejné víno ročníku 2018.

Roman Fabig pracuje se třemi bílými odrůdami a odrůdou Cabernet Moravia. Jak potvrdil, větší prostor bude vedle Sauvignonu blanc postupně dostávat i Veltlínské zelené, jehož pěstování má v Hustopečích tradici. Do sortimentu přibudou vína reprezentující jednotlivé tratě.

My jsme kromě vína BIG Chardonnay 2021 ochutnali aktuální novinku tohoto léta, což je Sauvignon blanc Reserva 2021 z viniční trati Na výsluní. Část vína ležela v dubových sudech, část ve nerezu. Za mne jeden z vrcholů degustace, další z velkých vín Romana a krásná ukázka potenciálu odrůdy. Komplexní víno s příjemným dotekem sudu, tóny grepu, nektarinek, intenzivně ovocné, s dlouhou dochutí a minerálně slaným závěrem. Jakmile bude víno na trhu, budu se mu muset ještě detailněji pověnovat.

Závěr degustace byl doslova fatální, ochutnali jsme skvělé bublinky FATAL 1. Spojení Chardonnay a Sauvignonu, základní vína kvašena v sudech a blend několika ročníků. Zrání na kalech minimálně 36 měsíců. Víno se zbytkovým cukrem 0,2 g/l a tedy Brut Nature. První edice vína kombinuje Sauvignon blanc 2018 – 25 %, Chardonnay 2019 – 40 %, Sauvignon 2019 – 10 % a Sauvignon 2020 – 25 %. Víno, které mne nepřestává bavit, jedny z nejlepších bublin na Moravě.

Škoda, že nebyla možnost ochutnat více z připravovaného ročníku 2023, na druhou stranu nám Roman Fabig jasně ukázal, že některá jeho vína bez problémů zvládají i delší archivaci na láhvi. Sauvignonu zdar a tomu hustopečskému zvláště!

Okomentovat:

*

Loading...