Moravský ročník desetiletí?

Listopad, 25.11.2013 08:45

Většina hroznů, snad svýjimkou těch, které čekají na zpracování na ledové víno, je už sklizena a pozornost vinařů se logicky přesunula do sklepa. Co se týká množství hroznů, podle prvních odhadů se budou vinaři pohybovat někde kolem desetiletého průměru, tedy více, než posbírali vloňském roce. Práci vinařům vprůběhu roku komplikovalo padlí révové (oidium) nebo plísňové choroby. Ačkoliv je už na trhu mladé Svatomartinské 2013, na nějaké kvalitativnější zhodnocení letošního roku si budeme muset ještě počkat.

Vinaři rádi a často opakují, že každý rok je jiný, že každý rok má něco do sebe. Na první pohled to vypadá jako otřepaná fráze, ale vrámci proměnlivých klimatických podmínek, které panují na Moravě a vČechách to je opravdu tak. Stačí si vzpomenout na nedávné extrémní rozdíly vletech 2010 a 2011. Vprvně jmenovaném málo sluníčka, ostřejší a skvělá suchá bílá vína a komplikované podmínky pro výrobu červených. Vroce 2011 naopak velmi teplý a slunečný podzim, který prospěl dozrávání modrých i bílých hroznů. Letošní ročník tak bude dle prvních soudů dost možná „něco mezi“ těmito dvěma extrémy. Na jaký ročník ale tuzemští vinaři nejraději a se slzou voku vzpomínají? Který byl ten „nej“, který by si nejradši zopakovali i v budoucnu?Kvalita ročníků je závislá na kombinaci mnoha faktorů. Důležité jsou dešťové srážky vprůběhu vegetace, množství slunečního svitu nebo teplý suchý podzim. „Každý ročník je jiný a každý má své zvláštnosti, kvůli kterým se můžeme přít, že ten a ten je lepší než jiný. Vždy to záleží na úhlu pohledu, ze kterého hodnotíme. Vždycky ale zůstane na vinaři, aby zkaždého ročníku dovedl vytvořit to, o čem stojí zato ztratit slovo,“ uvedl před časem pro Podkorkem.net trefně vinař Jan Koubek. Svatá pravda, ale i tak jsem se rozhodl posbírat zdosavadních Rozhovorů spřívlastkem odpovědi na otázku „Který ročník byl podle Vás tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?“ a udělat tak zvyjádření dvacítky vinařů menší anketu. Jak to dopadlo? Zgrafu jasně vidíte, že ve volbě vinařů nejčastěji bodovaly poměrně nedávné ročníky. Za absolutně nejlepší rok vinaři nejčastěji označili 2009 (osm hlasů), následovaný již zmíněným ročníkem 2011 (pět hlasů).„Nejlepší ročník? Pravděpodobně 2009, co se týká červených vín jednoznačně neopakovatelný. Bílá vína byla též nádherně plná a vyzrálá, ale červená jako by ani nebyla zMoravy,“ vysvětlil například svou volbu Ludvík Maděřič. Podobně to viděl i Petr Bíza: „Určitě ročníky 2009 a 2011. V těchto letech byl dostatek sluníčka a hrozny byly ve výborném zdravotním stavu. Oba ročníky byly, co se týká podmínek, ideální pro výrobu červených vín.“ A do třetice vysvětlení od Petra Mokrušy: „Určitě ročník 2011, protože takový podzim nepamatují ani staří vinaři. Myslím, že snad jen jednou pršelo a jinak panovalo suché slunečné počasí, které dopeklo hrozny do vynikající kvality.“Jelikož se velká část tuzemské produkce určena ke konzumaci do několika let, je ideální čas si vína ročníků 2009 nebo 2011 vychutnat. Ale i zmíněné starší ročníky mohou hodně příjemně překvapit. Před pár týdny se například ve Veltlínu účastníci ochutnávky Stapleton-Springer rozplývali nad skvělými Pinoty ročníků 2007, 2006 a 2005. Jaroslav Springer na ochutnávce mimo jiné řekl, že za mimořádné ročníky vprodukci vinařství považuje ty liché, konkrétně 2007, 2009 a 2011.Jak známo číslovka 2013 je také liché číslo, tak uvidíme, zda se potvrdí lety prověřená zákonitost zBořetic, nebo zda půjde o ročník, který je výjimkou potvrzující pravidlo. Zpohledu vinaře je prý skvělý ročník to samé jako dostat Ferrari bez návodu. Do nadcházejících let tak nezbývá než popřát vinařům rychlou jízdu bez nehod!A jaký ročník považujete za nejlepší vy? Shodnete se na výběru svinaři?

Okomentovat:

*

Loading...