WOW!: EGGSTRA vlašák z Plenéru

Únor, 28.02.2020 09:01

Po nedávném maratónu 68 vlašáků hodnocených v rámci komise časopisu Wine & Degustation jsem si tak nějak říkal, že tuto “profilovou” odrůdu Moravy na chvíli uložím k ledu. Nakonec jsem vyměknul a dobrovolně jsem si přece jen naložil přídavek. Z návštěvy Pavlova a sklepa vinařství Plenér si přivezl mimo jiné povedený Ryzlink vlašský EGGSTRA 2017.

IMG_20200223_092834

Za vinařstvím Plenér, které vzniklo teprve v roce 2016, stojí Dominika Černohorská a její „partner in crime“ Ivo Marek. Na druhou stranu už docela hodně vína uplynulo od poloviny roku 2018, kdy jsem měl poprvé možnost produkci vinařství uceleně ochutnat na degustaci v pražském Karlíně.

Tehdy se mluvilo mimo jiné o tom, že vinařství Plenér disponuje 2,5 hektary vlastních vinic v katastru obcí Klentnice, Bavory a Pavlov a jedním malým zeleným traktorem značky Vega. Vlastní sklep ještě nestál, teď už je. Krásně zrekonstruovaný, ve spodní části Pavlova, v uličce 23. dubna. Já se tam vydal 14. února. No a najít ten správný sklep nebylo těžké, protože v jinak poklidně vypadající atmosféře vesničky pod Pálavou byl jediný, z jehož pootevřených dveří se hlasitě ozývala hudba. Niceboy, holiny, kýbl, vlhko a vůně mladého vína tak vypadá „office“ Dominiky Č.

Sklep, kde nyní vznikají vína Plenéru, prošel zásadní rekonstrukcí, o čemž se můžete přesvědčit, pokud si dohledáte starší fotografie na Facebooku vinařství. V nové a velmi zdařilé podobě byl otevřen na konci března 2019. Má dvě hlavní dominanty. Ta první se nachází hned v první místnosti u vchodu a uvidíte jí, pokud se podíváte vzhůru pánubohu do oken. Pod stropem se „vznáší“ krásné červené „U.F.O“, na zakázku udělaný umělecký kousek od Milana Housera, který vypadá, jako by snad žil svým sklepním životem a na místě dotvářel svou podobu a tvar.

Druhá zajímavost se nachází ve spodní části sklepa, kde mezi řádky nerezových tanků a klasických dřevěných sudů stojí druhý „nadpozemsky“ vypadající artefakt, tedy dřevěné vajíčko, ve kterém zrají některá vína vinařství, v čele s Ryzlinkem vlašským EGGSTRA. Vajíčko je uděláné ze slavonského dubu, má objem 600 litrů a vinařství si ho nechalo dovézt ze Slovinska.

Kromě některých vín přímo z tanku nebo ze sudu jsem měl možnost ochutnat prakticky celou aktuální nabídku vinařství. Ryzlinky rýnské má aktuálně v nabídce Dominika Černohorská hned dva, ten starší 2016 zrál rok ve velkém dubovém sudu, naopak 2018 už pouze v nerezu. Svěžest a čistý ovocný projev mladšího vína se mi líbil o chlup více. Velká paráda je Sylván 2018, plný a komplexní, s vyšším alkoholem nad 14 %. Výrazný v chuti, květinový, s tóny zralých peckovin a koření. Odrůda, která na Moravě dnes není na druhé, ale spíše odstavné koleji, v Plenéru září naplno. Hodně šťavnaté a skvěle pitelné je pak Cuvée Tři 2018. Kombinace odrůd Chardonnay a Pinot Blanc. Víno zrálo necelý rok ve třech různých nádobách, částečně v nerezu, částečně ve vajíčku a částečně ve velkém dubovém sudu.

Ryzlink vlašský EGGSTRA 2017, Plenér, 14 %      Hodnocení: 88/100

Středně výrazná zlatavá barva. Intenzivnější vůně kombinující vůni lučních bylin, meruněk nebo grepu. Náznak květového medu. V chuti je víno plnější, s tóny zralého ovoce a příjemnou kyselinou. Ta nastupuje téměř okamžitě a je pevnou páteří vína. Po pár vteřinách postupně ustupuje a stále více se o slovo hlásí citrusy, peckové ovoce a jemná kořenitost. Dochuť je delší a příjemně minerální. Vyvážené, suché a přímočaré víno. Skvěle pitelné.

Orientační cena: 500 Kč (Plenér.cz)  

IMG_20200223_092352

Okomentovat:

*

Loading...