V relativně krátké době jsem podruhé ochutnával naslepo vína odrůdy Pinot noir. Tentokrát jako jeden z účastníků zajímavého srovnání, ve kterém nechyběla vína z Moravy, Burgundska nebo Chile. Z pinotové degustační jedenáctky musím vyzdvihnout nádherně nazrálé víno Pommard 2001 Cuvée Suzanne Chaudron od Hospices de Beaune a velmi povedené trio ročníků moravského Pinotu noir Kukvička z vinařství Milana Sůkala.
Burgundská vína nezrají tak spolehlivě, jako červená z Bordeaux, což potvrdila i některá lehce unavená vína v rámci slepé degustace. Na druhou stranu v řadě případů dokáže starší Pinot noir z Burgundska vykouzlit úžasný zážitek a doslova nebe v hubě. To byl i případ více než dvacetiletého červeného Pommard 2001 Cuvée Suzanne Chaudron od Hospices de Beaune.
Víno, které si ve vůni i v chuti stále drží příjemnou ovocnost, tóny sušených červených peckovin, doplněných o tóny lesního podrostu, jemné animality nebo tabáku. Víno působí mladším dojmem než ve skutečnosti je, klobouk dolů. V ústech relativně plné, vykazující krásnou strukturu a perzistenci. Lehce vystupující taniny, dobrá kyselost a dlouhá dochuť. Za mne na svém vrcholu, ale s ohledem na celkem sebevědomý projev určitě může zrát i v dalších letech. Elegance, vrstevnatost a hloubka, charakter velkých burgundských pinotů je prostě nenapodobitelný.
Malá kukvičková vertikála
Pokud máte rádi Pinot noir a jste nejen fanoušek Burgundska, ale také trochu vinný patriot, nelze v moravské produkci vynechat Rodinné vinařství Milan Sůkal. Důvod je viniční trať Kukvička, ze které Milan Sůkal tvoří jeden z nejlepších pinotů u nás.
Vinařství založil Miloslav Sůkal již v roce 1990 a najdete ho v Novém Poddvorově. Milan Sůkal vinařství po otci převzal v roce 1996 a v současnosti hospodaří na 11 hektarech vinic na viničních tratích Krásná hora, Kukvička, Remíz nebo Stará hora. Vysazeno mají Sůkalovi relativně hodně odrůd, ale vlajkovou lodí je zejména Pinot noir a hodně se věnují také odrůdě Ryzlink rýnský.
V rámci slepé ochutnávky jsme měli možnost ochutnat tři po sobě jdoucí ročníky Pinotu noir Kukvička 2016, 2017 a 2018. Čistě papírově jsem tak nějak čekal, že nejlepším vínem bude nejstarší z nich, protože ročník 2016 se nejen na Moravě celkem povedl, ale jak už to bývá, opět jsem se mýlil.
Pinot noir 2016 Terroir Kukvička je červené víno ve výběru z hroznů, které zrálo 20 měsíců ve francouzských dubových sudech. Aroma vína je vrstevnaté a bohaté, objevují se v něm tóny zralých třešní, červeného i černého rybízu nebo malin. Nechybí květy růže, fialka a jemná sladká kořenitost. V ústech vyvážené, středně plné, vrstevnaté a zároveň uhlazené víno. Prim hrají ovocné tóny, špetka sladkého koření a příjemná mineralita. Vyvážená chuť, zjemněná delším zráním a krásně integrované třísloviny. Dochuť je dostatečně dlouhá, pozvolna odeznívající. Kukvička 2016 je víno, které je podle mne na svém vrcholu, na kterém se ale bude držet několik dalších let.
V přímém srovnání ročníků ještě o chlup lépe dopadla Kukvička 2017. Oproti předchozímu vzorku víno sebevědomější v chuti, s lepší strukturou. Příjemně osvěžující kyselinou, komplexním projevem a výraznějším tříslem. Ročník 2016 je více o uhlazenosti a jemnosti, v tomto víně je více energie a potenciálu. Pokud v nějaké vinotéce objevíte zapadlou láhev 17ky, rozhodně neváhejte s nákupem. Jestli vám leží karton ve sklepě, můžete se potutelně usmívat a dál vysedávat na zlatých vejcích.
Do třetice Pinot noir Kukvička 2018 s označením Reserva, které symbolizuje ještě delší ležení vína v dubových sudech. Opět velmi povedený Pinot noir z Moravy, i když vzhledem k charakteru ročníku přece jen více robustní a ramenatý, než jeho starší bráchové. Víno plné chuti, se spíše střední kyselinou a lehce hřejivým závěrem. Ani tady se nemusíte bát víno uložit do sklepa, působí mladistvým dojmem, kdybych si měl ale vsadit na dlouhověkost všech tří ročníků Kukvičky, hlasoval bych pro 2017.





