Kukvička od Sůkala ve třech ročnících

Duben, 10.04.2024 06:55

V relativně krátké době jsem podruhé ochutnával naslepo vína odrůdy Pinot noir. Tentokrát jako jeden z účastníků zajímavého srovnání, ve kterém nechyběla vína z Moravy, Burgundska nebo Chile. Z pinotové degustační jedenáctky musím vyzdvihnout nádherně nazrálé víno Pommard 2001 Cuvée Suzanne Chaudron od Hospices de Beaune a velmi povedené trio ročníků moravského Pinotu noir Kukvička z vinařství Milana Sůkala.

Burgundská vína nezrají tak spolehlivě, jako červená z Bordeaux, což potvrdila i některá lehce unavená vína v rámci slepé degustace. Na druhou stranu v řadě případů dokáže starší Pinot noir z Burgundska vykouzlit úžasný zážitek a doslova nebe v hubě. To byl i případ více než dvacetiletého červeného Pommard 2001 Cuvée Suzanne Chaudron od Hospices de Beaune.

Víno, které si ve vůni i v chuti stále drží příjemnou ovocnost, tóny sušených červených peckovin, doplněných o tóny lesního podrostu, jemné animality nebo tabáku. Víno působí mladším dojmem než ve skutečnosti je, klobouk dolů. V ústech relativně plné, vykazující krásnou strukturu a perzistenci. Lehce vystupující taniny, dobrá kyselost a dlouhá dochuť. Za mne na svém vrcholu, ale s ohledem na celkem sebevědomý projev určitě může zrát i v dalších letech. Elegance, vrstevnatost a hloubka, charakter velkých burgundských pinotů je prostě nenapodobitelný.

IMG_20240408_212312

Malá kukvičková vertikála

Pokud máte rádi Pinot noir a jste nejen fanoušek Burgundska, ale také trochu vinný patriot, nelze v moravské produkci vynechat Rodinné vinařství Milan Sůkal. Důvod je viniční trať Kukvička, ze které Milan Sůkal tvoří jeden z nejlepších pinotů u nás.

Vinařství založil Miloslav Sůkal již v roce 1990 a najdete ho v Novém Poddvorově. Milan Sůkal vinařství po otci převzal v roce 1996 a v současnosti hospodaří na 11 hektarech vinic na viničních tratích Krásná hora, Kukvička, Remíz nebo Stará hora. Vysazeno mají Sůkalovi relativně hodně odrůd, ale vlajkovou lodí je zejména Pinot noir a hodně se věnují také odrůdě Ryzlink rýnský.

V rámci slepé ochutnávky jsme měli možnost ochutnat tři po sobě jdoucí ročníky Pinotu noir Kukvička 2016, 2017 a 2018. Čistě papírově jsem tak nějak čekal, že nejlepším vínem bude nejstarší z nich, protože ročník 2016 se nejen na Moravě celkem povedl, ale jak už to bývá, opět jsem se mýlil.

IMG_20240408_212241

Pinot noir 2016 Terroir Kukvička je červené víno ve výběru z hroznů, které zrálo 20 měsíců ve francouzských dubových sudech. Aroma vína je vrstevnaté a bohaté, objevují se v něm tóny zralých třešní, červeného i černého rybízu nebo malin. Nechybí květy růže, fialka a jemná sladká kořenitost. V ústech vyvážené, středně plné, vrstevnaté a zároveň uhlazené víno. Prim hrají ovocné tóny, špetka sladkého koření a příjemná mineralita. Vyvážená chuť, zjemněná delším zráním a krásně integrované třísloviny. Dochuť je dostatečně dlouhá, pozvolna odeznívající. Kukvička 2016 je víno, které je podle mne na svém vrcholu, na kterém se ale bude držet několik dalších let.

V přímém srovnání ročníků ještě o chlup lépe dopadla Kukvička 2017. Oproti předchozímu vzorku víno sebevědomější v chuti, s lepší strukturou. Příjemně osvěžující kyselinou, komplexním projevem a výraznějším tříslem. Ročník 2016 je více o uhlazenosti a jemnosti, v tomto víně je více energie a potenciálu. Pokud v nějaké vinotéce objevíte zapadlou láhev 17ky, rozhodně neváhejte s nákupem. Jestli vám leží karton ve sklepě, můžete se potutelně usmívat a dál vysedávat na zlatých vejcích.

Do třetice Pinot noir Kukvička 2018 s označením Reserva, které symbolizuje ještě delší ležení vína v dubových sudech. Opět velmi povedený Pinot noir z Moravy, i když vzhledem k charakteru ročníku přece jen více robustní a ramenatý, než jeho starší bráchové. Víno plné chuti, se spíše střední kyselinou a lehce hřejivým závěrem. Ani tady se nemusíte bát víno uložit do sklepa, působí mladistvým dojmem, kdybych si měl ale vsadit na dlouhověkost všech tří ročníků Kukvičky, hlasoval bych pro 2017.

Okomentovat:

*

Loading...