Znojemská Kraví hora

Květen, 24.05.2021 07:56

Jaké jsou ty nejzajímavější vinice v Česku? Ve spolupráci s tuzemskými vinaři a vinařskými spolky bych Vám rád některé z nich představil v novém seriálu. Dnes se podíváme na Znojemsko. Vyhlášená trať Kraví hora představuje zalesněný hřeben spojující Konice se Znojmem. Západní část přechází do údolí Dyje a do Národního parku Podyjí. Východní část je osázena vinnou révou. Daří se tu zejména bílým odrůdám typickým pro Znojemsko, jako jsou Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené nebo Sauvignon blanc.

Kravi-hora_Marek-Matula_2

Název vinice: Kraví hora

Obec: Znojmo-Konice

Rozloha vinice: 67 ha

Nadmořská výška: od 260 do 338 m

Orientace: jih a jihovýchod

Pěstované odrůdy: převážně Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Müller-Thurgau, Veltlínské zelené, Sauvignon blanc

Vinařství: Vinařství Špalek, Ing. Josef Dobrovolný – Vinný sklep, Martin Vajčner a další

„Tato historická poloha na posledních výběžcích Českého masivu patří k nejkvalitnějším v České republice. Usazeniny písku s křemennými valouny pocházejí z dob, kdy Dyje v těchto místech před zhruba 18 milióny let ústila do miocenního moře. Najdeme zde teplomilnou květenu i vřesoviště,“ uvedl pro blog František Koudela z VOC Znojmo.

Jaký je terroir vinice Kraví hora? Doslova proletět se nad vinicí můžete díky následujícímu videu. Průměrná roční teplota je na Kraví hoře 9,1° C a úhrn srážek 520 mm. Půda je tu písčitá, středně štěrkovitá, jde o příbřežní štěrkopískové mořské usazeniny na žulách dyjského masivu. Podloží Kraví hory je tvořeno velmi starými horninami sopečného původu: žuly, ruly a granodiority. Větry zde převažující severozápadní. Díky ochraně zalesněných výběžků českého masívu tato poloha jako jedna z mála v ČR nezamrzá.

Kravi-hora_Marek-Matula_1

Z typických znojemských odrůd je na místě vypíchnout zdejší Sauvignony. „Sauvignony z Kraví hory mají velmi vysoké aromatické vlastnosti. Vůně je rostlinná, připomínající plod angreštu i listu, černorybízová, broskvová, objevuje se i tropické ovoce jako kiwi a mnohdy připomíná vůně čerstvé seno. Chuť bývá výrazná, odrůdová, připomínající zralé kiwi a angrešt. Ovocnost je u zdejších Sauvignonů dominantní,“ doplňuje František Koudela.

Když se řekne Kraví hora, nelze nezmínit bio Vinařství Špalek. To vzniklo v roce 1991 a dnes obhospodařuje 12 hektarů vinic na Kraví hoře. Z jejich nabídky jsem ochutnal čistě odrůdový veltlín a také cuvée Gryllus 2019, tedy víno tvořené typickými znojemskými odrůdami Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a Sauvignon.

Gryllus 2019 Kraví hora, Vinařství Špalek, 13,5 %   Hodnocení: 88/100

Suché kabinetní BIO víno, ve skle se středně intenzivní žlutou barvou slámového odstínu. Vůně je příjemná, kombinuje tóny zralých citrusů a žlutého peckového ovoce s tóny kdoule nebo heřmánku. V chuti je víno středně plné, ucítíte tóny žlutého jablka, broskve nebo žlutého melounu. Báječné víno, vyzařuje z něj teplá poloha, sluníčko, rozkvetlá louka. Všeho má akorát, vyvážené a zábavné. Skvěle pitelné, rozplývá se na jazyku, delikátní, s vyšší kyselinou. Dochuť je delší, s pozvolným odezníváním.

IMG_20210522_133035__01

 Veltlínské zelené 2020 VOC Znojmo, Vinařství Špalek, 12 %   Hodnocení: 86/100

Prakticky úplně suchý veltlín, v BIO kvalitě, se zářivě žlutou barvou s odlesky bílého zlata. Ve vůni relativně bohaté víno, s tóny grepu, meruňky nebo ananasu. Svěží, působí mladistvým dojmem, a to i v chuti. Spíše lehčí váha, na jazyku dominuje přímočará ovocnost čerstvých peckovin a grepu. Výrazně svěží, s jemnou limetkou a ostřejší kyselinou. Skvělý refresh do parného léta, čistá energie ve skle, dobře vychladit a vypít.

IMG_20210522_133049__01

Přečtěte si také: Vinice Bočky

Okomentovat:

*

Loading...