Zelená Champagne

Leden, 30.01.2012 09:01

Francouzská vinařská oblast Champagne, známá po celém světě díky jedinečných šumivým vínům, vposlední době začíná zelenat. Přesněji řečeno začíná ve zvýšené míře objevovat principy výroby organických a biodynamických vín. Jen za poslední dva roky vzrostl počet takto hospodařících vinařů z25 na 38. Ti sice obhospodařují stále jen zhruba 0,7 % místních vinic, nicméně jejich aktivity bedlivě sledují i největší hráči mezi šampaňskými domy. Ekologicky šetrné podnikání nadobro zakotvilo v jedné z nejslavnějších vinařských oblastí světa.

Když vříjnu loňského roku zemřel majitel vinařství Leclerc Briant, rozhodli se jeho dědici prodat 17 hektarů biodynamických vinic. Zájem byl velký a největší díl nakonec získal slavný šampaňský dům Louis Roederer. Po zakoupení 14 hektarů tak firma hrdě prohlašuje, že je scelkem 40 hektary organicky a biodynamicky ošetřovaných vinic největší firmou svého druhu vregionu Champagne. Dle vyjádření v médiích prozatím sice vinařství nehodlá uvádět biodynamická vína na trh, ale současnou akvizici bere jako zajímavou investici do budoucna. Trend je jasný. Zatímco vroce 2000 bylo vChampagne pouze 64 hektarů organických vinic, vroce 2010 to bylo již 240 hektarů.Biodynamické a organické přístupy doposud do Champagne pronikaly jen pozvolna. Důvodem je především poloha regionu, který patří mezi nejsevernější nejen ve Francii. Sluníčka tu nebývá každým rokem přehršel a nějaký ten letní slejváček se objevuje také poměrně pravidelně. Hrozny vseverně položených vinařských regionech jsou tedy mimo jiné více ohroženy možným napadením plísněmi a pouze přírodními prostředky se lze proti plísním bránit jen těžko.

S Démétérem na láhvi

Biodynamika byla jako všeobecný směr vzemědělství ustanovena francouzským parlamentem roku 1987, ačkoliv počátky biodynamiky sahají až do dvacátých let minulého století. Takto vyrobené potraviny a vína jsou ve Francii označena na obalu logem Déméter. Vína stímto logem přitom není problém sehnat ani u nás (např. www.matey.cz). Mezi hlavní zásady biodynamické výroby vín patří odmítnutí chemických prostředků ve vinicích, žádná umělá hnojiva, nebo syntetické vylepšovadla. Víno se naopak vyrábí s podporou přirozené fauny a flóry ve vinicích. Zvláštností tohoto směru je uznávání avyužívání přírodních (kosmických) energetických sil. Biodynamika se řídí pravidlem, že každé vinařství je jiné, a to nejen podle půdních či klimatických podmínek, ale i podle osobnosti vinaře, který víno ovlivňuje svou specifickou energií.Za nejstarší vinařství produkující biodynamická vína vChampagne se označuje Champagne Fleury, jehož historie začala v roce 1895. První pokusy sbiodynamickým přístupem aplikoval otec současného majitele vroce 1989, kdy takto zkoušel hospodařit na 3 hektarech svých vinic. Vzhledem kuspokojivým výsledkům pak tyto principy vroce 1992 rozšířil na zbylých 12 hektarů vinohradů, znichž 90 % tvoří odrůda Pinot Noir. Následníků Champagne Fleury přitom neustále přibývá.

Opatrnost je na místě

Fluktuace je ovšem obousměrná, někteří vinaři naopak zásady biodynamiky postupně opouští. Příkladem budiž vinařství Veuve Fourny & Fils, které podle striktních pravidel organiky a biodynamiky hospodařilo jen mezi lety 1996 až 1998. Extrémně vlhké počasí vlétě roku 1997 totiž zničilo polovinu úrody vinařské firmy a ta se proto rozhodla pro více pragmatičtější přístup, na jedné straně šetrný kpřírodě, ale na druhé straně garantující jistou ekonomickou stabilitu.„Lutte raisonnée“, lze volně přeložit jako udržitelný přístup, který primárně pracuje ve vinici se zásadami organiky, ale vpřípadě potřeby umožňuje vinaři využít omezeného množství umělých chemikálií pro minimalizaci poškození nebo zničení úrody. Udržitelné hopodaření ve vinicích je aplikováno stále větší skupinou šampaňských domů a pravdou je, že Champagne v této oblasti udělala za posledních 10 let velký pokrok.

Zelená revoluce

Že to Champagne myslí sekologicky šetrnou produkcí vážně, dokládají i aktivity místní regulční autority neboli Comité interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC). Ta vroce 2001 vyhlásila udržitelnou produkci šetrnou k životnímu prostředí za jednu ze svých priorit a vypsala za tímto účelem speciální program. Výsledkem je snížení používání insekticidů oproti roku 2001 o 85 %, herbicidů o 50 %. Cílem je snížit produkci skleníkových plynů do roku 2020 o 25 % a do roku 2050 dokonce o 80 %. Zatímto účelem například doporučila výrobcům snížit hmotnost láhve šampaňských vín o 7 %, čímž se celosvětově ušetří při přepravě 200000 tun emisí.Jako první šampaňský dům s „lehkou“ láhví přišel slavný Pommery v roce 2003. Od té doby vinařství prodalo 120 milionů lahví šampaňského a ušetřilo 4 300 tun skla. Podle vyjádření CIVC se k iniciativě lehčích lahví přidá během několika let až 95 % vinařských firem regionu, což povede k ročnímu snížení emisí o 8 000 tun.Příkladů ekologického „zezelenání“ šampaňských výrobců lze nalézt více. Slavný Pernod Ricard například začal po přepravu svých šampaňských Mumm do přístavu Le Havre, kde se naloďují na zaoceánské lodě, používat ekologičtějších říčních člunů místo smradlavých kamionů. Vinařství Duval-Leroy zase sází na ekologickou elektřinu, kterou generuje 180 solárních panelů umístěných na fasádě firmy. S ekologickým přístupem to vážně myslí i Veuve-Clicquot. Vína taktéž přepravuje po řece a původní sídlo vdovy Clicquot, letos rekonstruované na luxusní ubytovací zařízení Hotel du Marc, prý funguje s nulovou uhlíkovou stopou.Spotřebitelé prostě víc než kdy jindy myslí ekologicky a hledí na blaho naší matičky Země. Zdá se, že šampaňské domy si to včas uvědomily a dělají vše proto, aby image a lesk slavných bublinek zůstaly na té nejvyšší úrovni. Takže na zdraví Champagne

2 komentáře:

Josef

31. January 2012 10:01

Technicka: Nadpis clanku neni „nadpisovej“ a neda se na neho kliknout :)

podkorkem.net

31. January 2012 11:58

Díky, opraveno:)

Okomentovat:

*

Loading...