V katastru obce Kobylí je necelých 300 hektarů vinic, což je výrazně více, než má takové Znojmo, Zaječí nebo Pavlov. Na rozdíl od nich ale leží mimo hlavní turistické trasy a i mně osobně trvalo dlouhé roky, než jsem se tu zase objevil. No prostě z dálnice je potřeba sjet na Hustopeče, projet Starovičky, Velké Pavlovice a Bořetice, a pokud ještě nemáte tři promile, po chvíli dorazíte do Kobylí. Nám se to podařilo, protože jsme měli domluvenou schůzku s Kubou a Sandrou z rodinného vinařství Vína Herzánovi.
S víny tohoto vinařství jsem se poprvé důkladněji potkal před dvěma lety na táborském festivalu vín Bottled Alive, kde jsou Herzánovi pravidelnými účastníky. Psal jsem tu před časem na blogu také o jejich povedené Frankovce 2018 VOC Modré hory. Ano, Kobylí patří do oblasti vyhlášené červenými víny a kromě spolu VOC Modré hory jsou také Herzánovi aktivními členy sdružení Mladých vinařů.
Na uvítanou jsme v degustační místnosti dostali mladý Pét-nat 2021 se žlutou etiketou, z odrůdy Müller–Thurgau. Moc příjemný, s tóny bílého peckového ovoce, hlavně meruněk a broskví, s dobrou kyselostí. Zásadní víno v produkci vinařství, jehož produkce narostla až na aktuálních 8000 lahví ročně! Prodané je prý co by dup.
Frankovky a veltlíny
Vinařství VÍNA HERZÁNOVI hospodaří na vinicích o rozloze čtyř hektarů a v plánu je další výsadba. Filozofií je produkce vín s prakticky bez zásahů, tedy bez filtrace s minimem síření, vinice fungují v BIO režimu a v plánu je postupný přechod na biodynamiku. Zkušenosti a inspiraci Herzánovi berou ze spolku Demeter CS. V sortimentu naleznete vína několika stylů. Od lehčích nerezových vín, přes vína zrající na jemných kvasničných kalech v dubových sudech, až po vína z qvevri zakopaných na zahradě vinařství.
V současnosti mají Herzánovi k dispozici širokou paletu 15 odrůd, jejichž počet se bude postupně snižovat. Jakub Herzán vinařství převzal v roce 2012 a do budoucna by chtěl pracovat hlavně s Frankovkou, Ryzlinkem rýnským, Sylvánským zeleným nebo Veltlínským zeleným. Tedy tradičními odrůdami pro tento region.
Společně jsme se zajeli podívat do viniční trati Nivky, která se nachází v kopci nad obcí Kobylí a v jejíž blízkosti stojí místní turistická dominanta. Sedm a půl metrů vysoká rozhledna, nebo spíš chodník zatočený do spirály, zdolatelný i dětmi předškolního věku a méně zdatnými turisty. Ve vinici samotné réva roste na hlubší vrstvě hnědozemě a černozemě se sprašovým podkladem. Jak se ukázalo později při degustaci, tato kombinace dává místním Frankovkám zajímavý „temný“ charakter a strukturu.
Jakub Herzán měl skvělý nápad, udělat si menší vertikály a ochutnat vína odrůd Veltlínské zelené a Frankovka. Nenamítal jsem nic. Veltlínské zelené „s černou etiketou“ jsme postupně ochutnali v ročnících 2021 až 2017. Začali jsme ročníkem 2019. Víno mělo sytější zlatavou barvu a výraznou aromatiku kombinující ovocné a bylinkové tóny. Vůně připomíná rozkvetlou louku, tóny broskve, zralé citrusy, žlutá jablka. V chuti příjemně svěží, středně plné, delší. Ve víně se objevují lehce kořenité tóny, jemná stopa ušlechtilého dřeva, grep, broskve a nektarinky. Uhlazené vyvážené a zakulacené. Rok ležení v sudech, skvěle pitelné víno.
Veltlínské zelené 2018 bylo až překvapivě svěží, s vyšší kyselinou, trochu štíhlejší než předchozí vzorek, ale pocitově ještě mladší. Ve vůni přezrálé citrusy, bylinky, v chuti čerstvé ovocné tóny, náznak medu, dlouhý příjemný závěr. Povedené víno z velmi dobrého ročníku. Skvěle drží také Veltlínské zelené 2017, i když trochu více přímočaré s menší rafinovaností a bohatostí chuti, než jak tomu bylo u předchozích vín. Mladá vína 2020 a 2021 krásně dokreslila zajímavé srovnání jednotlivých ročníků.
Po dvou qvevri vzorcích, z nichž velmi zajímavě vypadalo Veltlínské zelené 2018, zrající ještě dva roky v sudech a nabízející uhlazené tóny pomerančů, mandarinek, broskve a dobrý minerální závěr, následovaly Frankovky.
Prošli jsme si vína ročníků 2019 až 2016, z nichž některá pocházela z vinic v Kobylí a některá z Němčiček. Obecně mi více seděla prvně jmenovaná, se zajímavější strukturou, komplexností a robustnějším charakterem. Absolutním vítězem pro mne byla zatím ještě v prodeji nedostupná Frankovka 2019 VOC Modré hory. Víno tmavší barvy, s bohatou vůní švestek, ostružin a tmavých třešní. Ovocné tóny doplňuje fialka. V chuti super, plnější, s dobrou skvěle zakomponovanou tříslovinou. Podmínky ročníku a kroupy redukovaly sklizeň na necelý kilogram hroznů na keř a na víně je to znát. Má sílu a komplexnost. Dřevo je krásně zakomponované, v chuti ucítíte tmavé višně, fialku a ostružiny. Dlouhý závěr, Frankovka jako řemen, k tomuto vínu bych se časem hodně rád vrátil.
Skvělé to bylo, tak snad se do Kobylí podívám opět dřív než za pár let. A vám doporučuji to samé!
Gus Frelihs
27. July 2022 15:01
Dear Sir/Madam,
My name is Gus Frelihs Senior Marketing Executive at Gus plc, formerly
the Great Universal Stores plc London, England, United Kingdom: Our
marketing team made a research about your company and also referred to
your high-quality products.
And as we are working very hard to establish long term business
relationship between manufactures and distributors in all kinds of
products so that together we can provide our customers with the best
products at the best prices, we feel your products will enhance our
selection.
We want to therefore express our business interest in your company
products.
Could you please send me more details about your products including
catalogue/prices, specifications, possible options, and availability
at the earliest which would enable us to arrive at a decision on order
volume.
We look forward to your reply.
Best regards,
Gus Frelihs
Senior Marketing Executive
Phone: +44(208)157-1073