Za vínem do údolí Loiry

Říjen, 6.10.2011 08:20

Třetí zastávkou naší vinařské Tour de France bude jeden znejrozlehlejších a současně nejpestřejších vinařských regionů Francie. Oblast sdlouhou historií pěstování vína. Kraj snestálými klimatickými podmínkami a širokou paletou produkovaných vín. Máte rádi bílé, červené, růžové nebo šumivé víno? Vúdolí Loiry si každý najde to své.

Jak už název napovídá, tato oblast se rozprostírá podél řeky Loiry, nejdelšího říčního toku ve Francii. Vinice jsou zde vysázeny zhruba v500 kilometrů dlouhém pásu a jejich celková rozloha dosahuje úctyhodné hodnoty 30000 hektarů. Jen pro srovnání vcelé České republice máme něco přes 19000 hektarů. Region má dalekosáhlou tradici pěstování vinařské révy, archeologické nálezy potvrzují její výskyt už vprvním století po Kristu. Ve středověku byla místní vína uznávána nejen ve Francii, ale také na anglickém trhu, kam směřovala velká část produkce na export. Vtéto době patřila vína zúdolí Loiry mezi nejuznávanější francouzská vína vůbec, jejich popularita zastiňovala i slavné Bordeaux. Dnes místní vinaři každoročně vyprodukují zhruba 400000 000 lahví, přičemž tři čtvrtiny jsou bílá vína. Souvisí to samozřejmě sgeografickou polohou oblasti, údolí Loiry patří knejsevernějším francouzským vinařským regionům. Kdysi byla považována tato oblast za jakousi severní hranici určující kde ještě je možné pěstovat hrozny pro kvalitní vína. Při dnešních klimatických podmínkách a spokračujícím globálním oteplováním toto již samozřejmě neplatí. I tak se zde ovšem hrozny sklízí na francouzské poměry velmi pozdě. Běžně česači vyráží do vinohradů vdruhé polovině září či začátkem října. Výjimkou byl samozřejmě letošní extrémně horký a suchý rok, kdy se začalo sklízet již na konci srpna.

Odrůdový mix

Odrůdová skladba místních vinic je opravdu pestrá, najdeme tu světoznámé i čistě lokální odrůdy vinné révy. Zbílých odrůd jsou nejdůležitější Chenin Blanc, Melon de Bourgogne či Sauvignon Blanc. Červená vína se vyrábějí zejména zodrůdy Cabernet Franc, ale setkat se zde můžete i sMalbecem, Pinot Noir či Gamay. Mezi vysloveně regionální speciality se řadí odrůdy jako Pineau d’Aunis nebo Romorantin. Celkem je vúdolí Loiry zaregistrováno 87 apelací soznačením AOC, VDQS (Vin de Qualité Supérieur) nebo Vin de Pays. Zdroj:www.loirevalley.comNejvětšího věhlasu se ve světě dočkala asi AOC vína Sauvignon Blanc zoblastí Sancere a Pouilly–Fumé. Ojedinělé nejsou ani prohlášení, že právě zde se rodí nejlepší Sauvignony světa. Pravdou je, že vína ztéto odrůdy jsou krásně svěží a příjemně aromatická schutí po angreštu. Odrůda Melon de Bourgogne dominuje vinicím kolem města Nantes, které je poslední překážkou, kterou řeka Loira zdolává před ústím do Atlantiku. Vyrábí se zní vína soznačením Muscadet (nemají nic společného stuzemskými muškáty). Tradičním způsobem se vína vyrábí metodou sur lie, tedy ležením na odumřelých kvasinkách, díky čemuž se posiluje jejich intenzita chuti. Mezi Nantes (na západě) a Sancerre (na východě) leží regiony Anjou, Saumur a Vouvray, pro které je charakteristická vtuzemsku méně známá odrůda Chenin Blanc. Vína ztéto odrůdy většinou potřebují delší období pro zrání, jako mladá mohou působit kysele až hořce. Kromě bílých vín se tu však setkáte i srůžovými víny Rosé d´Anjou vyráběného zodrůd Cabernet Franc nebo Gamay. Cabernet Franc je také vstupní surovinou pro výrobu místních červených vín. Asi nejlepší červená vína však pochází ze sousedních regionů Chinon a Bourgueil.

Šumivé a pološumivé

Údolí Loiry je také druhým nejstarším a největším francouzským regionem, co se týkávýroby šumivých vín. Po Champagne samozřejmě. Vroce 1803 zakotvil vúdolí Loiry šampaňský vinař Jean-Baptiste Ackermann a položil zde základy produkce šampaňských vín. Jean-Baptiste hledal nové oblasti vhodné pro výrobu tohoto nápoje a ideální podmínky našel vokolí města Saumur. Až do roku 1930, kdy byla ustanovena pravidla ohledně apelačních systémů, se navíc místní šumívá vína prodávala pod značkou Champagne. Vzhledem kdlouhé historii výroby bublinek vobou oblastech samozřejmě vznikají spory o tom, kde tradiční výroba šampaňských vín ve skutečnosti vznikla. Šumívá vína z údolíLoiry se každopádně vyrábí zodrůd Chenin Blanc a Cabernet Franc. Dnes se nesnaží parazitovat na slávě slavnějších vín zChampagne, ba naopak jdou svou cestou. Celkem se můžete setkat spěti různými apelacemi místních šumivých vín: Crémant de Loire, Saumur Brut, Vouvray, Montlouis-sur-Loire a Touraine.Šumivou specialitou jsou vína zVouvray, která nesou označení pétillant. Spíše by se hodilo říci pološumivou specialitou. Vdůsledku odlišného postupu při jejich výrobě totiž obsahují mnohem méně bublinek oxidu uhličitého než tradičně vyráběná šumivá vína. Zatímco vpřípadě šampaňských a vín Crémant de Loire vláhvi vzniká tlak pěti či šesti atmosfér, vpřípadě vín soznačením pétillant jsou to atmosféry maximálně dvě. Ve výsledku jsou tak tato vína vchuti mnohem jemnější.Základní seznámení s údolím Loiry máme za sebou, předávám míč na vaši stranu. Jaká vína zLoiry máte nejraději? Jak si podle vás stojí moravské Sauvignony oproti těm zLoiry? Víte, že mezi nejtypičtější ryby řeky Loiry patří losos obecný? :)Vúdolí Loiry zůstaneme celý říjen. Ještě nás čeká:Více o odrůdách zúdolí LoiryDivoch zúdolí LoiryOchutnávka zprodukce údolí Loiry

Okomentovat:

*

Loading...