Yves Hostens Picant: Náklady v Bordeaux rostou rychleji než ceny vín

Červenec, 29.07.2013 08:09

Na téma Bordeaux toho na tomto blogu zatím příliš napsáno nebylo. Je to určitě dáno i tím, že osobně vína z Bordeaux zatím příliš nevyhledávám. Každopádně dnes svůj dluh ktéto vinařské oblasti částečně splatím a nabízím rozhovor smajiteli vinařství Château Hostens-Picant, které působí vrámci menší apelace Sainte-Foy Bordeaux AOC

. Manželé Yves and Nadine Hostens Picant koupili vinařství vroce 1986 a od té doby ho rozšířili na nějakých 40 hektarů vinic a 200000 lahví ročně.

Sortiment vinařství tvoří dvě červená vína, jedno bílé a jedno rosé. Firma působí na rodinné bázi. Yves má na starosti řízení vinařství a zodpovídá za export. Ten pokrývá nějakých 60 % produkce vinařství a vína Château Hostens-Picant jsou kdostání mimo jiné i u nás (společnost Bacchus). Jeho manželka Nadine a dcera Valentine pak vína prezentují na veletrzích, ochutnávkách a setkáních se zákazníky. Svá první vína Château Hostens-Picant uvedlo na trh až vroce 1990. „Když si koupíte vinici, první rok vní získáte tanečníka, druhým rokem baletní skupinu a třetím rovnou Bolšoj balet,“ říká Yves Hostens Picant. Více již ale o vinařství a Bordeaux vdnešním rozhovoru.

Jaké byly vlastně vaše profese, než jste se smanželkou rozhodli založit vinařství?

Než jsme se rozhodli podnikat ve víně, tak moje žena pracovala jako finanční poradce pro Rothschild Bank a já 25 let působil jako inženýr voblasti medicíny, vytvářel jsem kyčelní klouby nebo srdeční chlopně


Vaše rodina vlastní vinařství od roku 1986, ale první víno jste uvedli na trh až vroce 1990. Proč až po třech letech?

Koupili jsme vinařství na konci roku 1986 a mírně řečeno to tu nebylo zrovna vtom nejlepším stavu. Hlavní budova vinařství a další nemovitosti byly tak trochu chlívkem. Kvinařství patřilo 19,5 hektarů vinic, které byly ovšem využívány místním družstvem a nikoliv pro produkci vlastního vinařství. Ročník 1990 byl prostě vynikající ročník, byli jsme za něj moc rádi. Naneštěstí pak přišel rok 1991, který přinesl velmi kruté pozdní dubnové mrazy. Díky nim jsme vyprodukovali jen 15 % bílých vín a necelou pětinu plánovaných červených. Co se týká počasí, špatné byly i následující roky 1992 a 1993. Hodně deště vobdobí sklizně. Vše zlé je pro něco dobré. Náš soused se po třech špatných letech rozhodl prodat svých 12 hektarů vinic. Koupili jsme je, jelikož sousedily přímo stěmi našimi a dnes tak máme nějakých 40 hektarů vinic.

Jaké odrůdy máte na svých vinicích vysazeny?

V rímci 40 hektarů vinic jsou vysazeny zjedné čtvrtiny bílé a ze tří čtvrtin červené odrůdy. Zbílých máme Semillon, Sauvignon blanc a gris, Muscadelle, zmodrých odrůd Cabernet Franc, trochu Cabernet Sauvignonu a nějaký Malbec.

Které víno je vlajkovou lodí vinařství?

Naším prémiovým vínem je víno snázvem Lucullus. Jde o směs odrůd Merlot a Cabernet Franc, vpoměru 80 % ku 20 %. Hrozny pro toto víno jsou vybírány znašich nejlepších poloh a ze staré výsadby. Vyrábíme jen nějakých 28 hektolitrů na hektar. Jde bez pochyby o velmi dobré víno.

Kromě tradičních červených Bordeaux směsí je

Château Hostens-Picant vyhlášené i svými bílými víny…Naše bílá vína jsou některými novináři označována jako jedna zdeseti či jedenácti nejlepších vBordeaux. Vnašich vinicích najdete hodně vápencového podloží, což dává našim bílým vínům mimořádnou komplexnost a kyseliny. Vína necháváme zrát ve 400 litrových sudech po dobu deseti až jedenácti měsíců.

Od roku 1986, kdy jste založili své chateau se svět vína a Bordeaux hodně změnily. Hodně se mluví o rostoucí poptávce zČíny nebo rostoucích cenách vín zBordeaux. Jak tohle působí na Vaše vinařství?

Pokud došlo vBordeaux knějaké výrazné změně vposledních 10 až 12 letech, tak je to určitě kvalita vín. Co se týká cen, tak ty stoupají pouze u Grand Cru Classé a vtomto případě je to zrovna úsměvné. Vína jsou produkována za účelem vypití, nikoliv aby se stala předmětem různých spekulací, jako vtomto případě. Pro běžného vinaře vBordeaux je růst cen vín nižší, než růst nákladů na jeho produkci (cena práce, lahve, korky apod.). A to si málo kdo ve spojení sBordeaux uvědomí. Navíc konkurence je stále agresivnější a intenzivnější. Nutno dodat, že některé země dokážou jednat lépe než Francie nebo Evropská unie. Příkladem budiž Chile, které se podařilo, vsouvislosti spřednostním prodejem produkce svých měděných dolů Číně, vyjednat vzájemnou dohodu o nulových daních na dovoz vín. Asi si dokážete představit, jak těžké je proti podobným podmínkám konkurovat.

Jak hodnotíte ročník 2012, který byl vřadě nejen francouzských oblastí velmi náročný?

Ročník 2012 byl skutečně velmi komplikovaný. My jsme ztratili díky nepřízni počasí zhruba 22 % hroznů. Největším problémem byly plísně. Vína, která jsme ale vyrobili, vypadají velmi dobře a určitě bude radost je pít.

Dočetl jsem se, že vinice obhospodařujete vduchu organických přístupů. Můžete vaši filozofii trochu přiblížit?

Praktikujeme přístup, kterému se říká „culture raisonnée“, neboli jakési udržitelné hospodaření. Aplikujeme organické postupy a chemické přípravky nasazujeme jen, když není zbytí. Například vpřípadě masivního výskytu plísní.

Co je podle Vás vlastně na práci vinaře nejtěžší?

Když máte vinici a chcete přežít, musíte zvládat nějakých pět nebo šest různých povolání. Musíte být zemědělec, vinař, specialista na marketing, prodej a především také manažer, abyste to vše uřídil. Spojit tohle všechno dohromady někdy bývá složité.

Na svých internetových stránkách často vsouvislosti se svým vinařstvím odkazujete na Toskánsko. Je tento region Vaším oblíbeným kromě Bordeaux?

Ano, je to tak. Naše vinařství je příjemné a klidné místo, svým charakterem připomíná atmosféru a krajinu, jakou najdete v Toskánsku.PS: Díky Antoinu Mahé zDvě deci za zprostředkování kontaktu na Valentine Picant.

Okomentovat:

*

Loading...