Ahooj, tak už jsem tady zase! Vítejte na Podkorkem v novém roce! Je to až neuvěřitelné, první příspěvek se tu objevil v březnu 2011 (někteří z vás možná ještě nebyli na světě) a stále to tu někdo čte. Cením si Vašeho zájmu v roce 2017, i když jsem tu mírně polevil s počtem příspěvků… Letošní rok zahájíme trojicí vín z Mikrosvínu Mikulov.
Loňský rok byl pro mne z mnoha důvodů přelomový. Tak v první řadě se mi víno stalo obživou. Samozřejmě tím nemyslím tento blog, kde se jen tu a tam objeví nějaký banner, příležitostně otevřu láhev, kterou mi zašle ten či onen vinař či dovozce. Dovolím si tedy první životní radu do roku 2018: „O bannerech a pár sedmičkách vína se žít nedá.“ Ale zpět k věci. Začátkem roku 2017 jsem vyměnil PR za Primitivo, nebo přesněji práci tiskového mluvčího za manažera projektu VinoDoc, toho času čistě orientovaného na dovoz vín z Itálie.
Opravdu vína v mém životě nebylo nikdy tolik, jako v roce 2017. Pozor, nikoliv vypitého, do alkoholika mám ještě daleko. Práce s vínem, nějaké to studium vína, psaní firemního blogu, pořádání vlastních degustací, to už holt člověku pak někdy nezbývá energie a chuť vyrazit na jiné akce konkurence, nebo po večerech psát sem… Ale nestěžuju si, rok 2017 byl úžasný. Spousta zajímavých akcí, o tom, co mne zaujalo, jsem tu v průběhu roku s chutí referoval, pokud bych měl vypíchnout jednu třešničku na dortu, byla by to úchvatná letní dovolená v Toskánsku. Začal jsem také učit WSET Level 1 v Brně, zajímavá zkušenost. VČP (Velký Černý Puntík) ale bez otálení uděluji sám sobě za to, že jsem za celý rok prakticky nebyl na pár dní na Moravě za vínem.
To hodlám v roce 2018 napravit! Chystám se snad také znovu do Toskánska a jinam do Itálie, nebo na veletrhy Prowein a Vinitaly, takže o zajímavé náměty a tipy na vína snad nebude nouze. Těším se také na Praha pije víno, kde už dva roky rozdávám tekutou radost přivoďujíc si u toho bolesti dlouhým postáváním s lahví v ruce na svých plochých nohách.
Co se věcí vína se netýkajících, tak velká změna, kterou jste možná zaznamenali také je, že jsem po třech letech musel vyklidit pronajatý podolský byt s úchvatným výhledem na místní vodárnu. Takže příspěvek Bílá cuvée ze Slovenska byl poslední, kdy jsem láhve od vína stavěl na oblíbený červený parapet…
Jak jsem avizoval v úvodu, dnes se také podělím o dojmy ze současné produkce vinařství Mikrosvín Mikulov. Tohle vinařství není potřeba asi blíže představovat, já jsem se každopádně k jejich vínům delší dobu nedostal. Takže jsem si pořídil na zkoušku tři láhve a zejména bílý Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené ročníků 2015 udělaly radost. Tak na zdraví a užijte si rok 2018!
Ryzlink vlašský 2015 Železná, Mikrosvín Mikulov, 12,0 % Hodnocení: 88/100
O vlašácích z Pálavy se někdy mluví jako o výkladní skříni naší tuzemské produkce a tahle výloha nevypadá vůbec špatně. Ve vůni citrusy, grep, broskve, lehce minerální. Celkem jemňoučké, ale zajímavé. V chuti středně plné, harmonické a příjemně kyselé. Stylem připomíná německé ryzlinky, řízná kyselina 7,5 gramů vybalancovaná podobně vysokým zbytkovým cukrem. Terroir ve skleničce, kombinace citrusových tónů a železité minerálnosti. V dochuti zůstává v ústech vyvažující se kyselost a slanost. Máte chuť znovu a znovu upíjet z vinné sklenice…
Veltlínské zelené 2015 Liščí vrch, Mikrosvín Mikulov, 14 % Hodnocení: 89/100
Víno ve výběru z hroznů z viniční trati v katastru obce Březí. Víno hodně sebevědomé, výrazné a expresivní. Ze skleničky se derou tóny posečené letní louky, sena, zralých citrusů nebo jemné medovosti. Chuť krásně navazuje, je plnější, vyzrálá s vyváženou kombinací kyselé šťavnatosti a zbytkového cukru. Odchod je dlouhý lehce pepřově kořenitý. Klidně bych si zopakoval, vypito co by dup.
Cabernet Sauvignon – Merlot 2015, Mikrosvín Mikulov, 13 % Hodnocení: 85/100
Směs horznů z viničních tratí Goldhammer a Zimní vrch, v pozdním sběru, suché víno s cukrem pod jeden gram. Barva vína je středně intenzivní, rubínová, ve vůni je víno relativně pronikavé, ovocně expresivní. Nechybí tóny třešní, moruše, švestky nebo jemný náznak takové „kovové“ nakouřenosti. Chuť je středně plná, vyvážená, šťavnatě ovocná. Najdete v ní zejména červené ovoce než to tmavé, spíš lehce převládá kyselina než třísloviny. Trochu postrádám délku, trochu eleganci, závěr nevyvolává wow efekt. Fajnové pití, které se Vám ale dost pravděpodobně výrazněji nezapíše do paměti.
Radek
3. January 2018 09:40
Vše nejlepší v letošním roce a snad se zase podaří pár fajn rozhovorů s vinaři na Moravě o aktuálním dění ve vinici / sklepě!
miky
3. January 2018 21:51
Díky za komentář. Pravda, že rozhovory se tu z blogu tak trochu vytratily, ale pokusím se na nich opět zapracovat. Zdraví Mikuláš