Vydařená degustace Dobré vinice

Březen, 6.03.2013 08:56

Petr Nejedlík je živel. Potvrdil to na degustaci svých vín zDobré vinice, která se uskutečnila minulý týden ve středu vChambre Separée. Přiznám se, že na akci jsem se dostal celkem neplánovaně, dozvěděl jsem se o ní na poslední chvíli, ale díky pánbíčkovi či neviditelné ruce osudu za to. Pokud bych měl ochutnávku shrnout prostřednictvím výrazů ze slovníku svého dvouletého syna, bylo by to: leguace, víno, výboný, eště.

Petr Nejedlík (vlevo) v družném přípitku s návštěvníkem degustaceUpřímně nejsem si jist, jestli nešlo spíše o divadelní kus, než o degustaci vín, ale výkon Petra Nejedlíka vkombinaci sLubošem Osičkou zDomaine R & W byl prostě geniální. Celé to připomínalo výstup ve stylu starých černobílých grotesek. Zápletka večera? Informačně nabušený a přesný sympaťák, representant distributoraLuboš Osička se snahou předat nějaké konkrétní informace o vínech či vinařství a na druhé straně šablonám se vymykající a sabotující osoba vinaře. Veškeré snahy o formální vedení ochutnávky či seriózní propagaci vín byly zadupány do země. Ale to je jistě jeden zdůvodů, proč někteří zákazníci právě Dobrou vinici a její vína vyhledávají a pijí. Je to prostě unikum.Petr Nejedlík je vypravěč. Dozvěděli jsme se toho hodně. Například to, jestli je výhodné sedět vmetru vprvním vagonu či uprostřed soupravy, jak probíhá hodnocení vín VOC, jak biodynamici stříkají své hrozny, jakých je pět pravidel marketingu nebo jak Petr Nejedlík nakupuje či spíše nenakupuje vánoční dárky. Jen o vínech toho moc nezaznělo, vyznavači analytických údajů a čísel sdesetinnými čárkami tady museli smutně zaklapnout své sešítky. U Dobré vinice si prostě každý musí obrázek ohledně vín udělat sám. Ale abych nepřeháněl, to základní na degustaci přece jen zaznělo. Petr Nejedlík vína vyrábí maximálně přirozenou cestou, ve vinicích se obejde bez použití chemie a i při výrobě se nepoužívají žádná nepřirozená vylepšení, jako kvasinky vprášku, přídavné enzymy apod. Na filtraci se tu a tam „zapomene“, prostě Dobrá vinice „vyrábí vína zhroznů.“ Povětšinou navíc zhroznů vlastních, něco málo Petr Nejedlík dokupuje.Vína zvinařství Dobrá vinice většina zvás, předpokládám, zná. Minimálně pokud čtete blogy o vínech, museli jste na ně spolehlivě narazit. Ti, kdo nemají ještě tu zkušenost a mají kuráž ochutnat něco netuctového, náročnějšího, unikátního ať se koukají po vínech ztohoto vinařství poohlednout. Produktové portfolio Dobré vinice lze rozdělit dle mého názoru do dvou skupin. Tou první jsou „mainstreamovější“, i když stále osobitá a zajímavá vína, určená širší skupině konzumentů. Sem se dají zařadit vína prodávaná pod hlavičkou VOC Znojmo nebo „základní“ víno vinařství

Cuvée Národní Park

. Toto víno, vročníku 2011, také degustaci zahajovalo a za mě rozhodně palec nahoru. Víno střídmější varomatice, slehce květinovým či minerálním nádechem, vchuti víno ač mladé působí až překvapivě hotovým, kompaktním dojmem. Sametové, sovocným tělem, lehkou mineralitou. Dobře poskládané cuvée (MT 60 %, RV 30 % a RR 10 %), spevnou vlašákovou linkou a velkou návykovostí. Do kategorie „komerčních“ vín lze zařadit i hodně povedený

Ryzlink rýnský 2011 VOC

. Víno svýraznější aromatikou voní květinově, meruňkou, kořením, to vše doplňuje lehce nasládlá medovost. Vchuti je rýňák originální a zajímavý. Hodně se trefil do vkusu mých chuťových pohárků. Víno je šťavnaté, spěknou kyselinkou, lehčí hodně dobře pitelné. Příjemná kombinace přezrálých citrusů a lehké minerality. Delší, pěkně vyladěné, od skleničky se budete jen těžko odlepovat.Druhou skupinou vín vprodukci Dobré vinice jsou hutná vína svyzrálým charakterem a potenciálem pro delší archivaci, která spadají do kategorie slavnostního pití pro zvláštní příležitosti. Vína spojuje výrazná aromatika, chuťová plnost, minerálnost, stopy dřeva. Žádné groovy funky rozjuchané drinky, ale stylová, osobitá a hrdá vína. Zprezentovaných vín bych se zastavil u tří.

Quatre 2008

, cuvée čtyř burgundských odrůd (PB 30 %, Cha 30 %, PG 25 % a PN 15 %), zrálo před nalahvováním 12 měsíců vdubových sudech, víno je nefiltrováno. Intenzivnější barva, mohutné nazrálé aroma, vrstevnaté, na povrch probublává přezrálé žluté ovoce, medové tóny, vanilka, mineralita. Tohle víno se nemusí pít, stačí ponořit nos do skleničky a zhluboka dýchat a máte zábavu na dlouhé zimní večery. Chuť je lahodná, hřejivá, masivně minerální se slušnou perzistencí. Příjemná kyselinka dává vínu ten správný říz. Pro mě krásně vybalancované, osobité a zábavné víno.

Velké dobré bílé 2006, Premium reserva

je cuvée z odrůd Chardonnay 40%, Pinot gris 30%, Pinot blanc 20% a Sauvignon 10%. Víno patří mezi vlajkové lodi vinařství a na ochutnávce rovněž patřilo kvrcholům. Alespoň zmého pohledu. Víno zrálo na kvasnicích vdubových sudech 22 měsíců. Zprezentovaných vín svým projevem nejvýraznější a nejmohutnější. Varomatice dominuje stopa dřeva, objevují se přezrálé pomeranče, nasládlé koření, ale nechybí ani hutnější polohy. „Védébéčkoů mne zatáhlo až někam do koňské stáje, kde zavoněla kůže. Velké víno měnící své polohy. Vústech explozivní, nabušené ve všech směrech, opět stopa dřeva, mineralita. Tohle bych si doma asi neotevřel jen tak ke Kriminálce Anděl, tohle se vyplatí schovat na sváteční okamžik. Třeba až Sparta vyhraje Ligu mistrů, ale možná ani Velké dobré nemá tak velký archivační potenciál.. Každopádně si dokážu představit, že u přátel a známých ve víně jen málo kovaných, stímhle vínem můžete narazit. Není to nic pro milovníky lehkých rakouských svěžích veltlínů, ve VDB 2006 je prostě všeho dost.O něco přístupnější a jemnější je mladší varianta cuvée

Velké dobré bílé 2009

(35 % Chardonnay, 30 % Pinot Blanc, 20 % Ryzlink rýnský, 15 % Sauvignon). Vůně opět návyková, ovoce vsazené do dubového rámu. Vchuti opulentní, šťavnaťoučké, lehčí než vpřípadě VDB 2006. Ideálně vyvážené, krásně sladěné. Dobrá vinice určitě potvrdila, že patří ktomu nejzajímavější, co se bílých vín u nás týče. Všechna servírovaná vína byla otevřena den před degustací, což se ukázalo být velmi promyšleným tahem. Rozhodně doma servírování nepodceňujte.Degustace minulou středu se prostě vydařila a to i přes skutečnost, že byl zrovna kořenový den :)

Okomentovat:

*

Loading...