Vladimíra Mrázová: Na ostrovech chceme prodat tisíce lahví Pálavy

Listopad, 4.11.2016 11:04

„Chceme zvyšovat sílu značky Sonberk,“ říká v rozhovoru pro Podkorkem.cz ředitelka obchodu a marketingu vinařství Vladimíra Mrázová. A to viditelně nejen u nás. Podobně jako některá jiná tuzemská vinařství i Sonberk aktivně pošilhává po zahraničních trzích a se svojí Pálavou se rozhodl prorazit na jednom z nejnáročnějších vinném trhu – ve Velké Británii.

sonberk

Pálavománie v tuzemsku probíhá už celkem dlouho a vinaři na to reagují masivním rozšiřováním výsadeb této odrůdy. V letech 2011 až 2014 byla Pálava nejčastěji vysazovaným artiklem, ve vinohradech jí přibylo bezmála 200 hektarů. Osobně bych v této roli rád viděl třeba Ryzlink rýnský nebo Veltlínské zelené, ale co není, třeba bude za pár let. Každopádně v případě Sonberku tvoří Pálava spolu s Ryzlinkem rýnským a Tramínem základ produkce a s prvně jmenovanou odrůdu teď vinařství bude chtít nadchnout vínem zmlsané jazýčky Britů.

Tématem letošního roku je určitě na ostrovech Brexit, ale Češi jako by se rozhodli o jakýsi Brentrance, tedy ukázat Britům, že i v České republice to vínem žije. Nejprve letos získala Lenka Sedláčková (působíví v Londýně) jako první Češka prestižní titul Master of Wine, nyní přichází tuzemská odrůdová specialita… Ale témat se do rozhovoru vešlo více.

Jak hodnotíte podmínky, které Vám v roce 2016 připravila příroda?

Je o něco méně hroznů, ačkoliv na jaře nic nevymrzlo, příroda si řekla. Bobule jsou o něco menší, slupka silná ovocná a křupavá, dužina pod slupkou šťavnatá, chuť harmonická, vypadá to podle terroiru vinic na excelentní silný ročník.

Můžete nějak porovnat kvalitu a kvantitu hroznů s rokem 2015?

Ročník 2015 byl o něco řidší a bylo o něco více hroznů, také padala kyselina.

Příští rok „oslavíte“ 10 let na pozici marketingové a obchodní ředitelky. Jak se za tu dobu vinařství změnilo? V čem je hlavní rozdíl mezi Sonberkem před 10 lety a teď?

Co jsme si v roce 2003 nastavili, to se naplnilo, stabilizovalo, doladilo. Sonberk je dlouhodobě ve své kvalitě vín stabilní, počet zaměstnanců stejný. Marketingový zlom byl asi rok 2011, obchodní pak od roku 2013, kdy nastává stabilizace a zároveň soustavný růst obratu lahví.

sonberk3

Jak se za poslední dekádu změnila vinařská scéna v České republice?

To by možná posoudili více jiní, ale zdá se mi, že se také vše stabilizuje. Kvalitní vinaři dostavují svá „chateau“ či „domaines“, což je dobře. Obchodníci i vinaři pomalu stárnou a nastupuje další generace. Se svými nápady, někdy dobrými, někdy staronovými a někdy lehce excentrickými, které se časem opět trošku ohoblují. A to je také dobře.

Snažíte se nějak měnit způsob, jakým vyrábíte na Sonberku vína? Nebo máte již „odzkoušeno“, co je nejlepší a držíte se osvědčených postupů?

Cílem kvalitativního vinařství bylo dobře vše vybrat, zapěstovat, nastavit jak ve výrobě, tak v obchodě a v marketingu. A to se myslím povedlo na jedničku. Teď je další cíl – vše udržet a hlavně udržet kvalitu a zvyšovat sílu značky. Nové? Sklepmistr nakupuje nové velké dřevěné sudy, od roku 2016 se máme opět na co těšit.

Zhruba před třemi lety jste mi říkala, že se Sonberk chce více orientovat na Ryzlink, Pálavu a slámové Tramíny. Platí to stále? Došlo v této oblasti k nějakým změnám? Výsadba apod.?

Je to tak, zvyšujeme plochy všech těchto odrůd.

Nedávno jsem psal na blogu o Vašem Semillonu. Jaké jsou plány s touto odrůdou?

Máme této odrůdy trošku a dlouhodobě to vypadá, že se snoubí se Sauvignonem podobně jako ve Francii. Jen v takovém poměru, aby bylo více Sémillonu, to se poprvé povedlo v roce 2014. Máme sice pár lahví, ale víno – lehce na dvouletém barikovém sudu – má výborné reference a sommeliéři si ho s tím francouzským pletou.  A to jsme rádi.

Sonberk je členem sdružení VOC Mikulov. Setkal jsem se s rozporuplnými ohlasy na toto odrůdově poměrně nejednoznačné VOC, i ze strany některých vinařů. Jak hodnotíte činnost a výsledky sdružení, jakým směrem se bude dál profilovat? Přijde mi, že o něm ani není příliš slyšet…

Jsme členem VOC, stejně jako je každé Chateau součástí apelace AOC. Jednoznačně podporuji pyramidový systém, tedy AOC region, Cru obec a Grand Cru poloha i v našich českých zemích, uvidíme, co se bude dít dál, ale věřím, že vše půjde dobře a Sonberk této cestě půjde vstříc svojí kvalitou, stabilitou a značkou.

p1050494

Sonberk je díky své poloze a architektonickému provedení velmi oblíbeným turistickým centrem, případně místem různých eventů. Jak velkou část prodejů vína se Vám vlastně daří prodat přímo ve vinařství?

Kolem 10 %, toto jsme také lehce předpokládali. Snažíme se nabídnout obchodníkům dobré ceny tak, aby si turisté něco odvezli, ale potom nakupovali v místě bydliště anebo na e-shopech.

Sonberk aktuálně zahájil prodej Pálavy na britských ostrovech? Jak vznikla tato myšlenka a kde budou vína k dostání?

Náhoda pomohla setkání se zajímavými prostředníky. Na akci se spojil importér, FB manageři 5 hvězdičkových hotelů a jejich významní klienti. V rámci prezentace vařil pro Brity již ikonický, ale přitom velmi sympatický a invenční Cyrus Todiwala. Konkrétně indickou kuchyň a skvěle. Snoubení se povedlo, což nikdo nečekal u sladké Pálavy s hlavním chodem, potlesk byl bezmála vestoje.

Kolik vín chcete do UK dodávat? Jaké jsou ohlasy?

Ročně kolem 5000 lahví Pálav. Naše vína jsou dražší, proto to bude chvíli trvat, ale počítám se zalistováním v hotelech, které o to projevily zájem.

Myslíte, že Pálava je právě ta odrůda, přes kterou se může Česká republika v zahraničí profilovat?

Ano, jinak bych to nedělala. Spojuji se i s ostatními, podobně naladěnými vinaři, uvidíme, zda se to povede.

Pálava

Okomentovat:

*

Loading...