Vladimír Čotek: Od porevoluční kvasinkové bouře se milovníci vína vracejí k tradičním vínům

Únor, 10.02.2014 07:20

V nedávno vámi sestaveném Saloonu vín se objevilo několik vinařských jmen, která se přiznám bez mučení pro mne byla spíše neznámou. Jiná vinařství sice znám, ale na tomto blogu zatím prostor nedostala. Oslovil jsem tedy skupinku vinařství s žádostí o zapojení do seriálu Rozhovor s přívlastkem. Nejflexibilněji zareagoval Vladimír Čotek a dnes si tak představíme jeho malé rodinné vinařství z Kobylí – Rodinné vinařství Čotek a synové.

Jako většina vinařství na Moravě i toto vzniklo z mnohagenerační tradice vinaření. V současné podobě ale funguje v Kobylí teprve šest let. Za tu dobu stihl Vladimír Čotek s rodinou znovu vysadit 80 % plodných vinic a v letošním roce výsadbu plánuje dokončit. Vinice se nachází jak v katastru obce Kobylí, tak i v Dolních Bojanovicích a Mutěnicích. „Jelikož se naše vinařství neřadí k těm velkým, je naším cílem produkovat vína nejvyšší kvality v malém množství a v široké odrůdové skladbě. Základním cílem je návrat k tradičním postupům při výrobě a zrání vína,“ říká Vladimír Čotek.Co se týká samotné osoby Vladimíra Čotka tak vězte, že se narodil v roce 1967 a od dětství jezdil s otcem do vinice. Pod Dubňanskou horou dle svých slov srůstal s vinicemi a s vínem. Jelikož na studia se nedostal, poněvadž neudělal přijímačky z ruštiny, stal se vinařem samoukem. Více už o sobě a svých vínech představí Vladimír Čotek v dnešním rozhovoru. …………………………………………………………………………………………………..

Jaká byla Vaše cesta k vínu a k provozování vinařství?

Těžká, snad jako každý kluk jsem musel s rodiči každou sobotu do vinohradu. Otec měl vinohrad „Pod dubňansků horů“, kam jsem od dětství s tátou jezdil a pak i koštoval a poznával krásy vín.

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

Moje první víno? Úplně první, od sběru přes zpracování, bylo Veltlínské červené rané v roce 1988. Poprosil jsem tehdy taťku mé ženy, jestli bych si tu večerku, co prodává za tramín, nemohl zkusit udělat samotnou. Byla tak nádherná, že od té doby ji děláme stále.

Jak byste popsal terroir Vašich vinic?

Kobylí jako vinařskou oblast snad ani není třeba popisovat. Nachází se v údolí, vzniklém po jezerní kotlině a obklopená svahy osázenými vinicemi. Snad proto je taky součástí Modrých hor, kde se rodí ta nejkrásnější červená vína.

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Zamiloval jsem si kobylské Lácary a směřoval sem celou novou výsadbu. Podařilo se mi koupit tři pozemky vedle sebe a na nich jsem postupně vysázel nejenom klasiku, jako Ryzlink vlašský, Tramín, všechny tři Rulandy, vavřinec, ale i moderní vína jako Hibernal, Alibernet. Nakonec jsem se nechal zlákat na novinky a vysadil i Cabernet Blanc, Cabernet Cortis a Cerason. Podle loňské panenské úrody se ukazuje, že nebudu litovat.

Jaké postupy dodržujete ve vinicích?

Standardní, snad jako každý vinař. Důležité jsou zelené práce a redukce úrody. Do BIO vína se nehrneme.

Můžete popsat proces výroby vín ve Vašem vinařství? (např. vybavení sklepa, zda používáte selektivní či přírodní kvasinky, síření vín, jak probíhá zrání apod.)

Vína děláme jak tradičním způsobem, tak některé i za použití kvasinek. Jde o to, jaký záměr s daným vínem zamýšlím. Vína kvasinková jsou moderní, na rychlé vypití. Pro sebe a do archivu děláme vína klasická, která leží do února na jemných kalech a zrají. Červená vína děláme převážně oxidativní metodou, kdy nevidí síru až do Velikonoc. Vína zrají v dubových sudech a trochu jsem začal tíhnout i k barikům.

Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?

Vlajkovou lodí u nás není odrůda, ale směska „Cuvée Garden Blanche“. Je to směs odrůd Cabernet Sauvignon + Merlot + Carmenere. Jak se zrodil tak honosný název? Je to dáno tratí „zahrádky“ a manželka Blanka to kope (:-)). Je to víno, které pravidelně dozrává do cukernatosti výběru z hroznů a to buď redukcí úrody, nebo když to nestačí, jako letošní rok, tak jsme použili metodu odstřižení tažňů. Víno je pokaždé výborné a letos si zasloužilo i nový francouzský kabát.

Čeští a moravští vinaři s oblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?

Jelikož naše vinařství má název „Rodinné vinařství Čotek a synové“ a věková skladba vinařů je od šesti do devadesáti čtyř let, není snad potřeba ani nic dodávat.

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

Nějaký dynamický rozvoj neplánujeme, chceme jenom ještě vysadit tři odrůdy a doladit ubytovací prostory nad sklepem.

Který ročník byl podle Vás tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?

Už ten první 2000 byl skvělý a dost dobré byly také dva nedávné ročníky, tedy 2011 a 2012.

Jaký je podle Vás ročník 2013?

Velmi specifický, tedy alespoň u nás. Bílá vína mají převážně vyšší kyselinku, ale do odkyselování se nehrneme. Červená vína se zatím jeví moc hezky, ale musí ještě nějaký ten čas zrát.

Kde všude jsou Vaše vína k dostání?

Jenom ve sklepním hospodářství. Stálým klientům víno přivezeme, nebo pošleme. Ale ochutnat a vybrat by si měl každý u nás ve sklípku.

V jaké vinařské oblasti byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?

Chile.

Co Vás na povolání vinaře nejvíce baví a co byste si naopak odpustil?

Rozmanitost. Obráběč vyrábí pořád přesně stejné výrobky, kdežto vinař nevyrobí nikdy dvě stejná vína. Nesnáším motyku.

Jakou lahev máte právě otevřenu v lednici?

To je nesmyslná otázka, láhev se přece vždy dopije.Mění se v posledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?Je krásné tento vývoj konzumentů vína pozorovat. Od porevoluční kvasinkové bouře se milovníci vína vracejí zpátky k tradičním vínům.

Která odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?

Ryzlink vlašský. Dříve podřadná a zatracovaná béčková odrůda, která získává zpět na popularitě. Miluji ji jak pro její krásné aroma, tak hlavně pro pravidelně se objevující kyselinku.

Máte nějakou oblíbenou restauraci nebo vinný bar?

Ne. Velmi rád chodím po sklepech a koštuju se starými vinaři.

Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?

Věnuju se rodině, zahradě a psovi. Když už toho času je víc, vyrážím si vyčistit hlavu na ryby.

Jaký je Váš postoj k tuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?

Rád si projdu nějakou oblastní výstavu a narazím na krásná vína. Soutěže typu „Salon vín“ jsou jen komerční záležitost a někdy člověk žasne, co se tam dostane za vína, pokud se to vínem dá nazvat. Z komerčního hlediska je každá nálepka na lahvi známkou vyšší ceny, někdy neúměrné kvalitě.

Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?

Objektivně lze srovnat víno pouze chemickým rozborem. Pro naše hodnocení na výstavách vín, pokud je hodnotitel znalý základních charakterů vín a pozná vadu ve víně, je stobodový systém plně dostačující. Pokud se ovšem nestane taková věc, že se například na „Promenádě červených vín“ stane šampionem víno s „koňským sedlem“ a místo padesáti bodů dostane devadesát dva. Tady ani stobodovka nepomůže.

Jaké víno byste doporučil pro první setkání s budoucí tchýní?

Otrávené.

Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?

Rád se brouzdám po internetu a čtu zajímavé články jak o víně, tak o všem co k vinaření patří. Není to lichotka, ale i „Podkorkem“ mám v záložkách.

Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?

Jak rád uvádím: mikrovinařství s velkým nábojem.…………………………………………………………………………………………………..

3 vína doporučená vinařem:

Cuvée Garden Blanche 2012, moravské zemské víno

Víno z velkým „V“, velmi výrazné víno z dobrého ročníku. Cukernatost hroznů při sběru dosáhla 25°NM. Díku tomu je víno těžkého charakteru s vyšším obsahem alkoholu. Má krásnou rubínovou barvu s vůní ostružin, tíhnoucí k jemným marmeládovým tónům. Víno se hodí jak ke slavnostní večeři, tak i k tatarskému bifteku s přáteli. Cena ve sklípku 85Kč

Cabernet blanc 2012, moravské zemské víno

Víno na Moravě málo zastoupené. Cukernatost hroznů při sběru něco málo přes 21°NM. Víno s brilantní žlutozlatou barvou. Velmi výrazná vůně jdoucí do Sauvignonu, citrusových plodů, bílého angreštu, která zráním na lahvi přechází ke žlutému melounu. Víno bylo děláno klasickou metodou bez přidání umělých kultur. Jedná se o zajímavý vzorek jak k přímé konzumaci, tak i na rozšíření archívu.Cena ve sklípku 120Kč

Cerason 2012 – barrique – reserva, moravské zemské víno

Panenský sběr, při cukernatosti hroznů 25°NM, dalo vzniknout neobyčejnému vínu, které si díky svým vlastnostem zasloužilo nový francouzský barikový sud. Víno je tmavé, až neprůhledné barvy. Intenzivní vůně černých jeřabin se snoubí díky barikovému sudu s vůní vanilky a hořké čokolády. Chuť je velmi výrazná kořenitá. Dle mého názoru se jedná o největší víno v novodobé historii vinařství. Víno je určeno k delšímu ležení na lahvi. Do prodeje půjde koncem roku 2014 a jeho cena ve sklípku bude 280Kč

…………………………………………………………………………………………………..

Co je Rozhovor spřívlastkem?

Seriál, vrámci kterého zprostředkovaně promlouvají vinaři zMoravy a Čech. Každý vinař dostává stejnou sadu 30 otázek a je jen na něm, jak se snimi popasuje. Podmínkou uveřejnění rozhovoru je zodpovězení alespoň poloviny znich.

Předchozí díly seriálu Vinařův rok:


Ludvík Maděřič

, Jiří Šebela, Milan Nestarec, Jakub Šamšula, Miroslav Volařík, Lubomír Glos, Miloš Michlovský, Vladimíra Mrázová, Richard Stávek, Bogdan Trojak, Jaroslav Osička, Tomáš Čačík, Marek Vybíral, Petr Mokruša, Petr Bíza, Jan Koubek, Marek Líbal, Vladimír Tetur, Josef Valihrach, Tomáš Veverka, Michael Kubík, Jan Zapletal, Vinařství KvícJste vinař a chcete se zapojit do seriálu Vinařův rok? Napište na podkorkem@gmail.com

Okomentovat:

*

Loading...