VÍNO TÝDNE: Barbera d´Alba 2012 od Cordero di Montezemolo

Září, 1.09.2023 07:13

V souvislosti s dlouhověkostí piemontských vín se většinou mluví o odrůdě Nebbiolo. Někdy neprávem se ale v tomto ohledu podceňuje Barbera. Odrůda, jejíž typickým znakem je především kombinace příjemného ovocného charakteru a dominantní kyseliny, v rukách některých vinařů umí zazářit i v delším horizontu. Důkazem budiž krásná Barbera d´Alba 2012 z vinařství Cordero di Montezemolo.

IMG_20230831_172338_Bokeh

Barbera, to je s nadsázkou taková italská Frankovka. Je to jedna z nejdůležitějších modrých odrůd Itálie. V regionu Piemonte, kde má svůj původ, zaujímá Barbera svou rozlohou vinic nejvýznamnější pozici. Pěstuje se ale také v sousední Lombardii nebo regionu Emilia-Romagna, ale v malé míře na ni lze narazit prakticky kdekoliv jinde v Itálii. Ve skleničce Barberu charakterizuje typicky vyšší kyselina, jemné taniny a kulatost podpořená koncentrovanými tóny zralého ovoce, jako jsou třešně nebo švestky.

Barbera je v Itálii vysazena na 18 tisících hektarech vinic, ale ještě na začátku 80. let minulého století to bylo 60 tisíc hektarů. Důvodů, proč Barberu potkalo vyklízení pozic ve vinohradech bylo hned více. V první řadě nelze nezmínit metanolový skandál, který v Itálii propukl v roce 1986 a který se týkal některých vinařů a odrůdy Barbera. Barbera také v některých případech ve vinohradech přepouštěla místo zmíněnému Nebbiolu. Náklady na produkci vín jsou v Piemontu vyšší a vyšší a většina práce se musí dělat ručně. Hrozny odrůdy Barbera nedosahují v řadě případů dostatečné ziskovosti, pokud nejsou lahvovány jako vína určité cenové úrovně.

To, co na jednu stranu vypadá jako totální vyklízení pozic, je zároveň renesance v přístupu k této odrůdě. Vše odstartoval už v 70. letech Giacomo Bologna, který se na Barberu jako jeden z prvních podíval seriózním okem a jeho Bricco dell‘ Uccellone Barbera vinifikovaná na kvalitních barikových sudech patří dodnes mezi kultovní vína Itálie. Řada dalších piemontských vinařů pak změnila svůj pohled na tuto podceňovanou odrůdu a lahvuje krásná vína, jejichž archivační potenciál je bez problémů 10 až 15 let.

O tom, že význam odrůdy v posledních dekádách navzdory padající hektarové ploše roste, svědčí i vznik nové apelace Nizza. Jeden z nejmladších přírůstků do seznamu prestižních zón DOCG v Itálii spatřil světlo světa v roce 2014. Nizza je historická podzóna větší oblasti Barbera d’Asti DOCG.

Podobně jako Frankovka, i Barbera je takový chameleon, tedy odrůda, jejíž vína mohou mít širokou škálu stylů. Od lehkých a svěžích vín na okamžité vypití až po vína s vyšším obsahem alkoholu a komplexní chutí, která jsou určena k delším stárnutím. Některá Barbera zraje v nerezu, jiná ve velkých sudech ze Slavonského dubu, jindy vína končí v kvalitním bariku.

Skvělou ukázkou potenciálu odrůdy je i Barbera d´Alba 2012 od Cordero di Montezemolo. Víno pochází z hroznů vinice vysazené v katastru vesnice La Morra v apelaci Barolo. Jde o starší výsadbu 30letých keřů, trať má jihovýchodní expozici. Před lahvováním víno zrálo devět měsíců v dubových sudech. Produkce 25 000 lahví.

Barbera d´Alba DOC 2012, Cordero di Montezemolo, 14,5 %   Hodnocení: 92/100

Víno má středně intenzivní rubínovou barvu, s širším okrajem. Dobrá viskozita, na stěnách sklenice stéká v pravidelných slzách. Po otevření láhev potřebovala zhruba hodinku a nakonec se víno krásně rozvonělo. Na nose stále dominují ovocné tóny, které připomínají ostružiny nebo švestku. Nechybí tón fialky, tabáku a sušených lesních plodů.  V chuti tmavé peckové ovoce, povidla a hlavně pevná dominantní kyselina. Víno je krásně nazrálé, působí uhlazeně, je orámováno jemnými zaoblenými tříslovinami. Dlouhý a jemně minerální závěr. Barbera, která je na svém vrcholu, na kterém se může udržet ještě několik dalších let.

IMG_20230831_172317_Bokeh

VÍNA TÝDNE:

Reiler Sorentberg Riesling Rotschiefer 2020, Weingut Sorentberg, Hodnocení: 90/100

Barbaresco 2013, Produttori del Barbaresco   Hodnocení: 94/100

Pinot noir 2016 Terroir Kukvička, Vinařství Sůkal   Hodnocení: 92/100

BarberaItálie

Okomentovat:

*

Loading...