Vínem nabité čtyři dny v Piemontu

Červen, 20.06.2018 06:01

Jedenáct let od chvíle, co jsem dostudoval na VŠE vedlejší obor cestovní ruch, jsem konečně čuchnul k řemeslu. Jako průvodce jsem vyrazil s třináctkou vínomilců za krásami Piemontu.  Počasí jak vymalované, spousta skvělého jídla, milí a ochotní vinaři a víno, víno, víno… Dolcetta, Barbery, Arneis, Chardonnay, Barbaresca a především Barola, co kalhoty od Blažka trhala.

35295920_845040425707262_8256437382262292480_n

První den jsme po příjezdu stihli prohlídku vinařství Brezza, velmi tradičního výrobce sídlícího přímo ve vesničce Barolo. Enzo Brezza nám ukázal sklep a dal ochutnat současnou produkci. Důkazem toho, jak skvěle se jeho vína mohou vyvíjet, bylo božské Barolo Sarmassa 2004! Nádherně nazrálá parfémová záležitost. Večeře na terase hotelu Brezza, s úžasným výhledem na místní hrad a okolní vinice, byla jednoduše mňam.

IMG_20180614_185842

IMG_20180614_193839

IMG_20180614_195938

V pátek jsme si hned po ránu drobně zahoubařili. Vyrazili jsme s místním profihledačem a s černou Lunou hledat černé lanýže. My nenašli dle očekávání nic, Luna hned dva kousky. Žízniví jsme se poté přesunuli do odsvěceného kostela S. Agostino Oratory ve vesnici Monforte d‘ Alba. Tady na nás čekala ochutnávka vín šesti vinařství, mezi kterými nechyběla vína Paolo Scavino, Ferdinando Principiano, Luigi Pira nebo „brněnské“ Barolo Réva. Bohužel se ukázalo, že ročník 2014 se nezapíše do historie jako ten nejlepší, i tak se děly věci. V půlce ochutnávky jsem zjistil, že mi příjemně fouká na zadek a koukám, že mám rozpáranou nohavici na kalhotách Made in Blažek. To asi ta ostrá třísla… Parádní tečkou byla návštěva vinařství Claudio Alario, kde se nám průvodcem stal bodrý Matteo. Vinařství sídlí kousek od vesničky Diano d’Alba, tedy oblasti vyhlášené na vína odrůdy Dolcetto. Claudio Alario má ale také dvě polohy na Barolo a to z polohy Sorano je pecka. S Matteem jsem se neviděl poprvé, tak jsem ho na závěr degustace drze požádal, zda by nebyl nějaký starší ročník na porovnání s 2014. Že ze sklepa přinese Sorano 2004, tedy vůbec první ročník tohoto vína, jsem ovšem nečekal. Víno bylo skvělé, ani se nechtělo věřit, že to byla „panenská sklizeň“ ze čtyřletých keřů. Večeře v restauraci La Cantinetta,  to bylo obžérství o osmi chodech…

35430821_845040225707282_1983245838062714880_n

35268107_844768865734418_2122495549746708480_n

35398977_845040255707279_3712965748121927680_n

IMG_20180615_113907

IMG_20180615_153430

IMG_20180615_110413

35329231_845040549040583_5062243098688487424_n

IMG_20180615_202856

V sobotu jsme dopoledne vystoupali na třicet metrů vysokou věž a pěkně z vrchu si prohlédli Barbaresco a okolní vinice.  Následně skočili do našeho mikrobusu a přejeli do rodinného vinařství Cà del Baio. Nejenom skvělá vína, ale především milí a srdeční lidé. To je vizitka tohoto vinařství. Měli jsme tu i zajímavou šardonku a ryzlink, ale především Barbaresca. Vrcholem bylo Asili Riserva 2012, které zraje dva roky v sudech a rok v keramických vajíčkách. Tzv. bejby Barbaresco, které toho má ještě hodně před sebou. Následný oběd v michelinské restauraci La Ciau del Tornavento, to byly hodně smysluplně strávené tři hodiny. Aperitiv na krásné zatravněné terase, perfektní servis, na první pohled jednoduché, ale skvělé jídlo a prohlídka úchvatného sklepa, který čítá jednu z největších sbírek italských vín, solidní výběr Francie, ale také třeba jednu láhev z Moravy. Asi padesát lahví Gajy na jednu láhev Galy… Tady bych se nechal zavřít nadoživotí… Stihli jsme se podívat i do nejstaršího vinného sklepa ve vesničce La Morra, kterým disponuje rodinné vinařství Marcarini. Zdejší zajímavostí je určitě Dolcetto z keřů, které nezasáhla phylloxera a dvě pecková Barola z vinic La Serra a Brunate. První jemnější, elegantnější, druhé tvrdší a svíravější.

IMG_20180616_095609

35360771_845879368956701_5054222891508301824_n

IMG_20180616_112059

35366237_845879725623332_862292956156002304_n

35388262_845879782289993_3045881400621268992_n

35399339_1741624785919924_5531019370089676800_n

35432234_1741625399253196_6669453159733133312_n

35514203_1741624892586580_8114188155613085696_n

35541667_1741625105919892_1540579896919588864_n

35401081_845880105623294_6731207719933444096_n
Poslední den jsme si ještě stihli střihnout návštěvu vinařství Costa di Bussia kousek od Monforte d‘ Alba. Vinařství založil v roce 1874 Luigi Arnulfo, považovaný za průkopníka v produkci vín Barolo. Moc příjemné to bylo a vína velký dobrý. Všichni byli v šoku z vína odrůdy Freisa. Ta byla kdysi dávno stavěna na stejnou kvalitativní úroveň jako Nebbiolo, ale postupem času padla v nelibost a dnes se jí věnuje jen několik vinařů. Víno ročníku 2012 ukázalo zajímavou strukturu a velký potenciál, za směšných 10 Euro ve vinařství. Bohužel i Costa di Bussia s Freisou končí, takže tento ročník byl poslední. Pak už jen vesnička Castiglione Falletto a oběd v typické lokální restuaraci La Terrazza di Renza. Super jídlo, terasa a výhled na okolní zelené moře vinic.

IMG_20180617_105116

IMG_20180617_111821
Byly to výživné čtyři dny. A to i díky tomu, že jsme s Robertem (Kohoutem Na víně) a Michalem (Uwe Filtrem) tři večery po sobě zavírali terasu hotelu Brezza. Pivo, Barolo, Cabernet Sauvignon, Franciacorta, grapa… no prostě Allora!

Okomentovat:

*

Loading...