Vinařství Reisten: Cvrkot ve sklepě a stavba nového vinařství

Leden, 26.01.2012 09:18

Vrámci seriálu Vinařův rok se tento týden dostáváme do Pavlova, konkrétně do vinařství Reisten. Saktuálním děním nás seznámí obchodní manažer firmy Martin Procházka, který se nedávno vrátil zprezentace vín Reisten na veletrhu Wine Professional vAmsterdamu. Zatímco ve vinicích pod Pálavou je zatím klid, ve sklepě to kvasí o 106. Vinařství se také aktuálně chystá uvést na trh některá vína ročníku 2010.

Jestliže už má vinařství Kosík prořezánu většinu vinic, tak ve vinohradech vinařství Reisten je vsoučasné době klid a žádné práce zde neprobíhají. Martin Procházka zReistenu to vysvětluje tak, že vprvních týdnech nového roku bylo třeba provádět práce jiné – např. odpočinek po předvánočním shonu, inventury apod. To je samozřejmě myšleno malinko snadsázkou a na práce ve vinicích se ve vinařství pilně připravují a chystají se začít vnejbližších dnech. Část práce ale pro Resiten tradičně zajistí i pracovníci zjiných firem, protože vinařství Reisten je počtem zaměstnanců velmi malá firma. Ve třech lidech, určených na práci ve vinicích, by se těch cca 140000 hlav stíhalo velmi těžko.„Vzhledem kinventurám a dovoleným je začátek roku spíše netypický zpohledu práce vinaře. Je důležité si i srovnat myšlenky do nového roku, číselně dořešit všechny obchodní aktivity a připravit plány pro nadcházející sezonu. Je také čas navštěvovat nejdůležitější obchodní partnery a poděkovat jim za přízeň vloňském roce,“ vysvětluje Martin Procházka. Zatímco ve vinicích je zdánlivý klid, ve sklepě je živelný cvrkot. Všechna vína ve sklepě jsou již dokvašená a začne se postupně pracovat na jejich číření a školení. Ve vinařství Reisten nechávají vína dlouho ležet na jemných kalech a nesnaží se výrobu vína zbytečně urychlovat. Těsně před koncem roku jsme provedli lisování modrých hroznů – po cca 30 denní kryomaceraci. Začátkem roku vinařství Reisten také uvádí na trh zbývající vína ročníku 2010 z prémiové řady Maidenburg. Konkrétně jde o Pinot Blanc Maidenburg a Pinot Gris Maidenburg. Vinařství Reisten totiž lahvuje svá vína až na přelomu srpna a září, a mnohá vína je lepší kvůli vysokému extraktu a potenciálu nechat trochu uklidnit vlahvích. Vdruhém lednovém týdne se také vinařství Reisten prezentovalo se svými víny na veletrhu Wine Professional vAmsterdamu, kde měli návštěvníci možnost ochutnat nejdůležitější vína jejich portfolia – Pinot Blanc a Riesling. Ve dnech 19. – 22. 1. pak proběhl veletrh Danubius Gastro vBratislavě, kde rovněž Reisten prezentoval svá aktuální vína.A na závěr jsem požádal pana Martina Procházku o zodpovězení několika otázek:

Jaký byl zvašeho pohledu, tedy pohledu vinaře, rok 2011?

Znašeho pohledu byl rok 2011 velmi úspěšný. Vinařství Reisten se podařilo uspět na mnoha mezinárodních soutěžích, též se nám podařilo navýšit prodeje našich vín i přes nepříznivou situaci na trhu. Získali jsme nové zákazníky. Byla také zahájena stavba nového vinařství – resp. nového provozu a sídla vinařství u našich nejlepších viničních poloh vPavlově – U Božích muk, odkud pocházejí naše nejlepší a nejúspěšnější vína. Stavební firma na konci roku 2011 předala první část stavby přesně ve stanoveném termínu, a pokud vše půjde tak jak má, budeme ročník 2012 sklízet již do nového. Podařilo se nám také vroce 2011 sklidit krásné hrozny z vinic spředpokladem výborných vín ročníku 2011.

Kdy plánujete uvést na trh vína ročníku 2011? Jak se budou lišit od vín ročníku 2010?

Vína ročníku 2011 uvedeme na trh standardně vříjnu 2012. Dáváme našim vínům dostatečný prostor ke stabilizaci a čištění, bez použití různých urychlovacích metod či stabilizačních prvků. Snažíme se tak, aby ve víně zůstalo co nejvíce extraktu a přírodních prvků. Vína se nám pak odvděčují dlouhou životností a dalším pozitivním zráním vlahvi.

Podle dostupných statistik vposledních letech roste spotřeba vína vČR. Jak se tato skutečnost promítá do poptávky po vašich vínech?

Spotřeba vína vČeské republice sice roste, ale bohužel se jedná především o spotřebu zahraničních, levných vín. Vsoučasné době 2/3 vína, které se vypije vČR, pochází ze zahraničí. Většina „sudového“ vína, které se prodává včeských vinotékách, nepochází vůbec zčeských resp. moravských hroznů. Bohužel vývozní politika některých zemí ve spojení sdotačním systémem jejich zemědělství umožňuje dodávat knám mošt či víno za výrazně nižší peníze, než je jejich skutečná hodnota. O většinou nízké kvalitě těchto vín ani nemluvě.

Po jakých vínech je vsoučasnosti největší poptávka?

Vsoučasné době přetrvává cca 3 roky starý trend po sladších aromatičtějších vínech (Pálava, Pinot Gris, Tramín apod.), který souvisí se vzrůstající oblibou vína a příchodem nových spotřebitelů. Postupně se ale mnoho z nich začíná propíjet ksušším a komplikovanějším vínům, jako je třeba Riesling či Pinot Blanc.

Letos zatím prakticky nedorazila do ČR pořádná zima smrazy hluboko pod nulou. Má toto počasí nějaký vliv na chod vinařství? Jak na počasí reaguje réva ve vinicích?

Zatím se neděje nic tak špatného, určitě se ale bojíme dalších teplých dní této zimy, které by mohly mít za následek pučení révy a její následné omrznutí při návratu studených dní.

Okomentovat:

*

Loading...