Vinařství Kraus: Nový sekt i etikety

Leden, 12.01.2012 08:39

Na Jiřího Šebelu zvinařství Dva duby tento týden naváže vrámci seriálu Vinařův rok Karel Hejduk, enolog z vinařství Kraus. Od Znojma se tedy přesouváme na Mělník. VČechách si počasí v květnu loňského roku svinaři nepříjemně zašpásovalo, když mrazy zničily co mohly. I tak se vinařství Kraus podařilo koncem roku uvést na trh Svatomartinská vína 2011 a poprvé vhistorii vinařství také vlastní sekt. Na čem se aktuálně ve vinařství pracuje? Třeba na nových etiketách, prozrazuje Karel Hejduk.

 V. Kraus ve viniciZačátek roku je po hektickém předvánočním období ve vinařství Kraus poněkud klidnější. Zimní řez révy začíná ve vinohradech začátkem ledna. Sohledem na jarní mrazy, které způsobily abnormality vrůstu a rozmístění letorostů na keřích ve vinařství Kraus očekávají, že v letošním roce bude řez komplikovanější. Díky dosavadnímu teplému počasí zposledních týdnů bylo naopak možné použít nový hloubkový kypřič na provzdušnění utužené půdy vkořenové zóně, které zlepší kondici révy.Ve sklepě je aktuálně na programu čiření bílých vín jako prevence možných budoucích zákalů vlahvi a lahvování starších ročníků červených vín. „Vína jsou po druhé stáčce zkalů, probíhá jejich přirozené čištění vlivem sedimentace. Nejdelší pobyt na jemných kalech má za sebou cuvée burgundských odrůd Enotrion – důvodem je zvýšení komplexity a plnosti budoucího vína. Vína se letos obecně vyvíjejí bez problémů či komplikací,“ říká Karel Hejduk.

Bublinky z Mělníka

Kromě tradičních Svatomartinských vín na konec letošního roku vinařství Kraus pro své zákazníky připravilo novinku vpodobě sektu z Ryzlinku rýnského 2010, vyrobeného klasickou metodou kvašení vláhvi. „Je to svěží brut, založený na ovocitosti, kvasinkový podtón je velmi jemný,“ upřesňuje Karel Hejduk. Sekt je možné koupit či objednat přímo ve vinařství.Nový ročník vín chce uvést vinařství Kraus na trh začátkem března. Fandové vinařství se mohou těšit nejen na tekutý obsah lahví, ale i na novou podobu etiket. Vsoučasné době ve vinařství vybírají a dolaďují jejich grafické návrhy. Každopádně výrazné a zavedené logo vinařství na etiketách zůstane zachované, sortiment vín však bude vizuálně snadno rozlišitelný do tří jakostních řad.

Pokud se chcete se zástupci vinařství setkat osobně, budete mít možnost 23. ledna vPraze na galadegustaci vhotelu Crown plaza, která odstartuje Prague Wine Week. Na akci bude vinařství prezentovat svá medailové vína ze soutěže Prague Wine Trophy. Zlatou medaili vtéto soutěži získal Pinot gris 2010 a Ryzlink rýnský polosladký 2010.

Formou krátkého rozhovoru jsem poprosil Karla Hejduka o shrnutí roku 2011.

Jaký byl zvašeho pohledu, tedy pohledu vinaře, rok 2011?

Ročník 2011 byl vnaší oblasti zásadně ovlivněn květnovými mrazy, které znamenaly zejména značnou redukci sklizně. Opožděné hrozny nakonec díky mimořádně teplému září slušně dozrály, kvalita vína bude průměrná až mírně nadprůměrná.

Milovníci vína již mají několik týdnů možnost ochutnávat mladá Svatomartinská vína ročníku 2011. Názory na kvalitu Svatomartinských vín bývají rozdílné. Jak se ke Svatomartinským vínům stavíte Vy?

Pokud mladé víno, jistě ne červené. V naší oblasti jsou zajímavé odrůdy typu MOPRu nebo Mulleru Thurgau, mladá vína ztěchto odrůd jsou rychle zformovaná a mají příjemnou aromatiku. V roce 2011 jsme nabízeli mladá vína ve dvou variantách: Muller Thurgau a Modrý portugal rosé. Obecně se u mladých vín podle mého názoru očekává svěžest a lehkost, nikoli struktura a hloubka. Jisté je, že se na vína musí ve sklepě poněkud spěchat, u tohoto typu vín to však nepovažuji za tragédii…Obecně mi zvyšující se obliba vín k11.11. vůbec nevadí.

Kdy plánujete uvést na trh vína ročníku 2011? Jak se budou lišit od vín ročníku 2010?

Nový ročník začneme prodávat začátkem března, zahájí ho základní bílé cuvée a Pinot gris. V porovnání spředchozím ročníkem budou mít bílá vína méně kyselin a budou chuťově plnější a dříve vyvinutá. Buketní intenzity ročníku 2010 však pravděpodobně nedosáhnou.

Jak oslavíte konec roku?

Jaké víno si otevře Karel Hejduk o silvestrovském večeru?Na závěr roku jsem spotěšením otevřel náš nový sekt..

Co byste si přáli do roku 2012?

Loni na jaře jsme si říkali, že po dvou špatných ročnících už jistě přijde dobrý rok. Pak přišel květen a nadějnou sklizeň poničil mráz. Příroda nás učí pokoře a trpělivosti! S napětím a mírnou nervozitou proto budeme očekávat ročník 2012…

Okomentovat:

*

Loading...