Vinařství Kosík má novou lahvovnu a prázdné sklady

Leden, 19.01.2012 09:02

Začátek roku tráví Pavel Kosík zejména ve sklepě svého vinařství. Hlavní náplní jeho práce je školení vín, ochutnávání, rozbory vzorků, příprava čiřidel, síření nebo stáčení vín. Do konce ledna by chtělo vinařství uvést na trh mladá vína ročníku 2011. Živo jeovšem také ve vinicích, kde probíhá řez révy. Do Nového roku si však vinař Pavel Kosík stihl nadělit také novou lahvovnu nebo několik medailí zdalekých krajů. Více vdnešním díle seriálu Vinařův rok.

Podívejme se nejprve do vinohradů. V současně době je „U Kosíků“ v plném proudu zimní řez vinic. Z celkového počtu 17 hektarů, které vinařství obhospodařuje, je již hotovo více jak 10 hektarů. Nyní panuje venku ne zcela typické teplé počasí. „Teploty kolem 6 stupňů nejsou pro révu ideální, protože pokud by přišly náhle mrazy, mohlo by dojít k vážnému poškození révy. Nezbývá než doufat, že příchod zimy bude postupný,“ říká Pavel Kosík. Řez révy bude pokračovat minimálně ještě měsíc.Ve sklepě v současné době probíhá intenzivní školení vín. Jelikož je valná část produkce minulých let již vyprodána, je třeba připravit mladá vína pro prodej. Opětovné stáčky, čeření a následně filtrace připravují vína pro vstup na trh. Vína se jeví jako zajímavá a každý týden ležení navíc je velké plus pro jejich zrání. „Vzhledem k prázdným skladům máme aktuálně snížen prodej našich vín. Zákazníci sice poptávají nová vína, ale my se je snažíme přesvědčit, že i mladé víno potřebuje svůj čas, aby bylo schopno se předvést v celé kráse,“ upřesňuje Pavel Kosík. První zemská vína tedy vinařství uvede na trh koncem ledna, predikátní někdy v březnu.

Do Nového roku snovou lahvovnou

K 15. lednu byla dokončena ve vinařství Kosík rekonstrukce nové lahvovny. Jde o samostnanou místnost s plnící linkou a přípravnými nádržemi na víno. Cílem investice bylo oddělení tzv. mokrého a suchého provozu (skladů). Příští týden dojde k nastěhování zařízení a další týden již pojede lahvování v nových prostorách. Na medailové žně zroku 2011 by chtělo vinařství Kosík navázat i vletošním roce. Aktuálně se vinařství může pochlubit úspěchem zizraelské soutěže Terravino, kde tři přihlášené vzorky získaly jednu zlatou a 2 stříbrné medaile. Další soutěží, kam Kosík plánuje přihlásit svá vína, bude Vinum Juvenale 2012. Ostatně s Novým rokem již začalo přechutnávání mladých vín, posledním byla vzájemné ochutnávka vzorků vinařů Slovácké podoblasti ve Strážnici, chystá se také hodnocení vín na Grand Prix Vinex 2012.A Pavel Kosík ještě zodpovídá několik otázek:

Jaký byl zvašeho pohledu, tedy pohledu vinaře, rok 2011?

Určitě velmi úspěšný. Konkrétně to znamená vyprodanou kolekci vín, druhé místo na soutěži Vinař roku 2011, druhou nejlepší kolekci vín na Králi vín 2011 nebo 65 medailí pro naše vína z mezinárodních soutěží.

Kdy plánujete uvést na trh vína ročníku 2011? Jak se budou lišit od vín ročníku 2010?

Ročník 2011 bude určitě těžký ročník. Během podzimu došlo k výraznému poklesu kyselin a nárůstu cukernatosti. Z mého pohledu budou vína spíše sušší s menším obsahem zbytkového cukru a nižší kyselinkou než v roce 2010. Možná i aromatika nebude tak výrazná, ale určitě budou vína ročníku 2011 zajímavá.

Podle dostupných statistik vposledních letech roste spotřeba vína vČR. Jak se tato skutečnost promítá do poptávky po vašich vínech?

Nárůst prodeje je markantní, ale určitě to souvisí nejenom s rostoucí spotřebou, ale hlavně i kvalitou vín. Nikde se neuvádí, kolik z vína spotřebovaného průměrně na jednoho obyvatele, jsou vína zdovozu nebo dokonce krabicová.

Po jakých vínech je vsoučasnosti největší poptávka?

Velký zájem je o suchá vína spíše střední cenové kategorie, kabinety a pozdní sběry.

Letos zatím prakticky nedorazila do ČR pořádná zima smrazy hluboko pod nulou. Má toto počasí nějaký vliv na chod vinařství? Jak na počasí reaguje réva ve vinicích?

Toto počasí révě zatím nevadí. Horší by bylo, kdyby uhodily náhle mrazy a došlo by k výraznému poškození révy. To by mělo dopady na úrodu v roce 2012.

1 komentář:

Anonymous

19. January 2012 20:29

Radeji s temi viny nespechat, v zajmu kvality si zakaznici urcite radi pockaji :-) -Vicky-

Okomentovat:

*

Loading...