Vinařství Gotberg lahvuje sedm nových vín

Únor, 13.02.2012 08:47

Malinko se zpožděním, ale nakonec jsme následující příspěvek dali se zástupci vinařství Gotberg dohromady. Dnes tedy vrámci seriálu Vinařův rok míříme do Popic, za vinohradníkem vinařství, panem Ing. Petrem Otřísalem. Zatímco ve sklepě se na Gotbergu brzy budou vesele lahvovat nová vína ročníku 2010, ve vinicích poblíž Pálavy řádí mrazy a zástupcům vinařství tato situace začíná přidělávat vrásky na čele.

Rozloha vinic vinařství Gotberg je 43 ha, což je vpřepočtu zhruba 163 tisíc keřů. Vsoučasnosti ve vinicích probíhá řez révy. Nastupuje se hned ráno, pokud počasí dovolí, a v průběhu dne pak provádí vinohradník několikrát kontrolu, aby byl řez co nejlepší. „Správný řez je jeden zfaktorů ovlivňujících budoucí sklizeň, proto jsou pracovníci řádně poučeni o tom, jak mají postupovat u jednotlivých odrůd. Nejnutnější je výběr správného tažně aco nejmenší počet řezných ran, které jsou vstupními branami nejrůznějších infekcí,“ říká Petr Otřísal. Jak se zatím vPopicích vypořádávají srozmary počasí? Prosincové a lednové nadprůměrně teplé počasí způsobovalo částečné napučení pupenů. Koncem ledna se teploty rapidně snížily a panuje tedy obava z možnéhočástečného poškození oček révy, především u citlivějších odrůd jako Tramín, Rulanské šedé nebo Muškát moravský. Nejnižší naměřené teploty se pohybovaly kolem –17°C, vprůměru pak -14°C. „Pokud bude takové počasí přetrvávat nadále, obávám se snížení budoucího výnosu, ale také celkové poškození keřů révy,“ dodává Petr Otřísal.Ve sklepě se dokončuje školení některých vín ročníku 2011 a připravuje se jejich lahvování a uvedení na trh. Celkem jde o sedm vín, konkrétně Sylvánské zelené, Sauvignon, Muškát moravský, Merlot – rosé, Chardonnay, Rulandské šede barrique 2010 a Rulanské modré 2010. „Školení vín ve vinařství probíhá podobně jako všude jinde. Rozdíl je vkonečné úpravě vína, za použití Cross–flow filtru, který tolik neroztříští strukturu filtrovaného vína a zaručuje vysokou mikrobiální stabilitu vína,“ upřesňuje Petr Otřísal.Aktuálně se ve vinařství řeší také chystání nových etiket a materiálů na uvedení nového ročníku. Začátek roku je dle zástupců firmy také ideální pro pořádání prezentací a účast na nejrůznějších ochutnávkách. Enolog vinařství, Ing. Stanislav Málek, je vysoce ceněným degustátorem, který se účastní významných hodnocení vín.Důležité jsou také národní a mezinárodní vinařské soutěže, které napomáhají ke zviditelnění vinařství a generují následný zvýšený zájem zákazníků. I přes krátké působení Gotbergu na tuzemské vinařské mapě již vinařství získalo řadu významných ocenění na národních i mezinárodních soutěžích. Mezi nejčerstvější patří úspěch namezinárodní soutěži TerraVino Israel, kde vína zGotbergu získala tři stříbrné medaile, nebo soutěž Prague Wine Trophy. Gotberg navíc nebude chybět ani ve výběru Salonu vín 2011, které pořádá Národní vinařské centrum.Na závěr jsem požádal Petra Otřísalao zodpovězení několika otázek:

Kdy plánujete uvést na trh vína ročníku 2011? Jak se budou lišit od vín ročníku 2010?

Několik vín zročníku 2011 se právě chystá kuvedení na trh. Odlišnosti vín ročníku 2011 spatřuji hlavně ve vyšších extraktech a větší plnosti vín při zachování ovocnosti a svěžesti podobné ročníku 2010. Zákazníci si ktěmto vínům určitě najdou rychle cestu.

Plánujete zdražit vína oproti cenám ročníku 2010?

Ke zdražování našich vín se určitě nechystáme.

Podle dostupných statistik vposledních letech roste spotřeba vína vČR. Jak se tato skutečnost promítá do poptávky po vašich vínech?

Poptávka po našich vínech se ruku vruce zvyšuje se zvyšujícím se povědomí odborné i laické veřejnosti o našich vínech a vinařství. Je to dáno i tím, že se český zákazník začíná více orientovat na kvalitní moravská a česká vína.

Po jakých vínech je vsoučasnosti největší poptávka?

Největší poptávka je vsoučasnosti po bílých suchých vínech, ale stejně se nejvíce prodává naše polosladká Pálava, výběr zhroznů ročníku 2009.

V lednu SZPI odhalila, že vněkterých vinotékách se prodávalo sudové víno ředěné vodou. Jak hodnotíte kontrolní činnost SZPI? Měly by být tresty pro vinaře, kteří šidí zákazníky přísnější?

Je to fakt, který poškozuje veškeré snahy poctivých vinařů o výrobu a prodej kvalitních vín.

Věnuje se vaše vinařství výrobě ledových, respektive slámových vín? Proč ano, proč ne?

Slámovému vínu jsme se věnovali pouze jednou a to vroce 2008. Zodrůd Ryzlink rýnský, Rulandské šedé a Frankovka. Byla to první vína vyrobená zprvní sklizně vlastních vinic vysazených vroce 2004.

Okomentovat:

*

Loading...