Vinaři doporučují vína ke kaprovi se salátem

Prosinec, 23.12.2014 08:34

Cha chá přátelé, je to tady. Konec roku se s koncem roku sešel a v adventním čokoládovém kalendáři zbývá otevřít poslední, největší okénko. Kapr odpočívá v lednici, nebo ještě plave ve vaně, stromek už netrpělivě stepuje na balkóně. Pěstitelé brambor a akcionáři Hellmans si mnou ruce spokojeností… Prostě zítra je Štědrý den.

IMG_2553Jen venku, jak už tomu v posledních letech bývá zvykem, to na Vánoce tak nějak nevypadá. Jako běžec v plném tréninku na květnový maraton to samozřejmě vítám, jako táta od sáňkování chtivého synka samozřejmě ne. Ale však ono přituhne…

Zítra večer ale většina z nás bude smažit. Obalovaný kapr s bramborovým salátem, pro modernisty a ichtyofobiky se bude na pánvi kroutit řízek, pro vegetariány nevím co… Já se ale snad nejvíc těším na geniální rybí polévku, kterou jednou do roka spáchají tátovy šikovné ruce…Jojo, to je teprve ta pravá vánoční pohádka!

No a o slavnostní chvíle, jakými štědrovečerní rodinná setkání jsou, samozřejmě nemůže chybět víno. Já se přiznám, že to letos plánuji pojmout trochu internacionálně, na zítřejší večer mám nachystány Sauvignon blanc a Chardonnay od Michelle Richardson z Nového Zélandu, jinak vánoční svátky budu obecně trávit v doprovodu červených ze Španělska. Venku je skoro tropické počasí, tak to pojmu krapet exoticky. Kdybyste ale měli chuť na nějaké víno z Moravy či Čech, mám pro vás inspiraci na vína, která by mohla velmi dobře doprovodit štědrovečerní klasiku v podobě rybí polévky a kapra se salátem. Požádal jsem některé tuzemské vinaře, aby ze svého portfolia vybrali víno, které se právě k tomuto pokrmu podle nich nejlépe hodí… A vyhrálo to překvapivě?…Suché, bílé… konkrétněji v přehledu níže..

Tak krásné Vánoce!

DOPORUČENÁ VÍNA
(VINAŘSTVÍ)

Ryzlink vlašský, Neuburské nebo Vánoční rosé
(Tomáš Čačík Kobylí)

Veltlínské zelené 2011
(Zdeněk Vykoukal)

Cuvée Blue Orange 2011, Sauvignon 2013, pozdní sběr
(František Mádl, Hana Mádlová)

Veltlínské zelené, kabinetní
(Lukáš Hlinecký)

Chardonnay 2013
(Jaroslav Springer)

Obvykle sabrážuji klasický sekt
(Richard Stávek)

Ryzlink rýnský nebo Chardonnay (suché)
(Vinařství Jaroslav Osička)

Ryzlinky nebo Hibernal
(Mělnické vinařství Kraus)

Veltlínské zelené
(VÍNO ČERVENKA Čejkovice)

Ryzlink rýnský 2013, pozdní sběr
(Vinařství KRIST)

Chardonnay 2013
(mikroVinařství Koubek)

Okomentovat:

*

Loading...