Vína z Provence

Červenec, 9.07.2012 07:38

Poslední zastávku, kterou vrámci vinařského putování po Francii uděláme, bude Provence. Oblast, která je nejvíce známa díky svým růžovým vínům, však zde také vzniká necelých 40 % francouzských rosé soznačením AOC. Kromě krátkého představení Provence připojuji také krátké poznámky ke dvěma místním vínům, která jsem o uplynulém víkendu ochutnal. Jde o jedno rosé ročníku 2010 a jedno červené, obě vína zDomaine Houchart.

Svým zaměřením na růžová vína je Provence opravdu unikátní vcelosvětovém měřítku. Více než osm z10 zde vyprodukovaných vín jsou právě růžové barvy. Na červená připadá zhruba 10 %, na bílá jen kolem 3 %. Na globální produkci růžových vín se Provence podílí asi 8 %. U nás se však tolik růžová vína zProvence neprosazují, poněvadž tu mají tvrdou konkurenci vpodobě moravských rosé. A stím jak naši vinaři každoročně navyšují produkci růžových tomu nejinak asi bude i vbudoucnu.Nezájem konzumentů zČeské republiky vinaře vProvence tolik nemusí trápit. Poptávka po růžových vínech celosvětově roste, takže by ohledně odbytu neměl nastat vnásledujících letech vážnější problém. Aktuálně místní producenti slaví velké úspěchy například vUSA, kde je rosé zProvence stále populárnější. I přes to však většinu místních růžových vypijí sami Francouzi. A že jde o pořádné růžové moře. Tři hlavní podoblasti Cotes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence a Coteaux Varois ročně vyprodukují 150 milionů lahví růžového.

Slunce a mistral

Vinařský region Provence je zhruba 150 mil široký pás, který je na západě ohraničen údolím Rhony a na východě Azurovým pobřežím. Do Itálie i Španělska je to odsud co by kamenem dohodil, takže historie místního vinohradnictví je stěmito sousedy celkem úzce spjata. Dochované archeologické nálezy dokládající výrobu vína vtomto regionu jsou 2600 let staré. Pokud se podíváme na nedávnou historii, tak velkého rozmachu místní vinohradnictví dosáhlo zejména ve spojení snovými přepravními možnostmi v19. století a rozvojem cestovního ruchu na francouzském azurovém pobřeží ve 20. století. Co se týká podmínek pro pěstování révy, tak si místní vinaři nemají příliš na co stěžovat. Vprvní řadě je to dostatek sluníčka, vprůměru zde slunce svítí 2900 hodin ročně a panuje horké středomořské podnebí. Snad vbudoucnu neudělá místním vinařům čáru přes rozpočet pokračující globální oteplování. Výraznou roli vmístních vinicích hraje i mistral, studený vítr vanoucí ze severu od Alp. Ten ochlazuje a vysušuje hrozny révy, které pak jsou méně náchylné proti případným onemocněním způsobených vlhkostí. Deště se objevují zejména na jaře a na podzim.

Odrůdová pestrost

Důležitou odrůdou Provence je Mourvedre, která je základem jak růžových tak červených vín. Této pomalu zrající odrůdě vyhovují podmínky poblíž moře, dává dobře strukturovaná vína s tóny fialek nebo ostružin. V nazrálejších vínech se objevuje pepř nebo skořice. Při výrobě růžových vín se Mourvedre nejčastěji kombinuje s odrůdami Grenache nebo Cinsault. Setkat se vmístních vinicích můžete ale i se Syrah nebo Cabernet Sauvignonem. Na postupném ústupu je naopak odrůda Carignan, která se vuplynulých staletích hřála na výslunní zájmu místních vinařů. Mezi zástupce původních odrůd patří například Tibouren.

Znepříliš rozšířených bílých odrůd vProvence můžete narazit na některé odrůdy typické pro údolíRhony(Grenache blanc, Marsale, Viognier), stejně jako na tradiční mezinárodní hvězdy jako Chardonnay nebo Sauvignon blanc nebo Semillion. Já jsem o prodlouženém víkendu ochutnal jednoho zástupce místních růžových vín a jedno červené cuvée, obě vína ročníku 2010, obě z vinařství Domaine Houchart, respektive vinařství Jerome Quiot, které jej vlastní. Historie Domaine Houchart sahá až do roku 1896 a jeho vína prý schutí pil i slavný Paul Cézanne, který byl spolužákem zakladatele vinařství. Současný majitel vinařství zakoupil vroce 2002. Růžové

QEF Rosé 2010

je směska z odrůd Cinsault 50 %, Grenache 40 % a Mourvedre 10 %. Kombinace průhledné lahve srůžovým obsahem a světle modré etikety působí poměrně sexy. Jde o suché růžové víno tmavší syté růžové barvy. Rovněž aroma je poměrně výrazné, připomíná jahody, maliny lehce přelité smetanou. Vchuti je růžovák pěkně pitelný sdobrou kyselinkou, se středně dlouhým závěrem. Na druhou stranu mi přijde, že je víno na ústupu a svůj vrchol už má zřejmě za sebou. Divokost a šťavnatost, kterou jistě mělo před rokem je pryč. Přece jenom jde o základní kategorii vín Vins de Pays, takže pokud tuto lahev doma uschováváte na větší vedra, tak ji co nejdříve otevřete. Ještě pro upřesnění dodám 13 % alkoholu.Naopak na červené víno

Côtes de Provence rouge 2010

od stejného vinařství je ve velmi pěkné kondici. Víno je složeno vkombinaci Grenache 45 %, Syrah 29 %, Carignan 10 % a Cabernet Sauvignon 15 %. Hrozny pro výrobu tohoto vína prý pochází z 30-50 let starých vinic. Barva vína je tmavě rubínová slehce fialovými odlesky, ve vůni svádí lesním ovocem a jemnou kořenitostí. Na jazyku vše hraje jak má, osobně jsem nenašel žádný rušivý element. Dlouhá dochuť. Příjemné lehčí červené víno, které se pěkně pije i za tropických večerů. Příliš jsem si od této lahve nesliboval a překvapila. Rozhodně vylepšila náladu při sledování nepovedené Epizody I, Hvězdných válek.

2 komentáře:

Anonymous

9. July 2012 13:13

Od ústí Rhony (= západní okraj „vinařské“ Provence) je to do Španělska vzdušnou čarou asi 200 km, takže o „hodu kamenem“ bych zrovna nemluvil, ale budiž :-)
Správně je „Sémillon“.
Ad Marsale – není náhodou myšlena odrůda Marsanne?
Kvalita většiny růžových provensálských vín nestojí za řeč, ale osobně bych vyzdvihl červená vína z podoblasti (apelace) Bandol, vyráběná na bázi Mourvèdre.
Sajmik

podkorkem.net

9. July 2012 15:45

200 km? Vždyť to ujedou cyklisté na Tour de France za jednu etapu:) Mikuláš

Okomentovat:

*

Loading...