Víkend v Barolu

Říjen, 19.10.2021 07:35

Ideální čas, kdy vyrazit do Piemontu za víny Barolo a Barbaresco, je podzim. Ranní mlhy se tu líně povalují na dně údolíček, vinice se zbarvují do palety odstínů od zelené, přes žlutou až po červenou. Ve vzduchu je cítit elektrizující napětí ohledně končícího ročníku a místními restauracemi se line exotická lanýžová vůně. Nad tím vším stojí Nebbiolo a úžasná červená vína, která svým unikátním charakterem a dlouhověkostí mají na světě jen málo konkurentů.

IMG_20211006_150608

Kdo sem přijede poprvé, zírá. Necelých 2000 hektarů vinic kolem vesniček Barolo, La Morra, Serralunga d’Alba, Monforte d’Alba nebo Castiglione Falletto bere dech. Nás sice začátkem října po příjezdu nejprve přivítaly provazy vody padající z nebe, ale ranní duha nad hradem v Barolu jako by byla předzvěstí božích věcí příštích.

Důraz na vinice a péči o ně je pro vinaře v Barolu naprosto přirozená věc. Vinohrady tu jsou z velké části vedeny v BIO režimu a jejich příkrý sklon prakticky vylučuje jinou než ruční práci, maximálně za pomoci malých pásových traktorů. Zdejší vinařství často zdobí černobílé fotografie prarodičů nebo praprarodičů současné generace vinařů, kteří v drsných podmínkách zdejší krajiny vybudovali dnes prosperující rodinné firmy doslova z ničeho. Pokora, skromnost a lidskost ke zdejším lidem jednoznačně patří.

IMG_20211004_184247

IMG_20211005_170717

IMG_20211005_104305

IMG_20211005_124307

Ročník 2021

Poprvé jsem byl letos v Piemontu uprostřed léta, kdy slunce pálilo ostrými a na soudy o kvalitě ročníku bylo ještě příliš brzy. Teď uprostřed sklizně už se vinaři nebáli konkrétnějších komentářů. Ročník 2021, na který si budeme muset v rámci vín Barolo a Barbaresco ještě pár let počkat, by měl být dle všeho velmi dobrý. Část úrody sice vzaly jarní mrazíky, ale situace rozhodně nebyla tak dramatická, jako v případě některých částí Francie. Léto bylo suché a horké, ale nikoliv extrémní. Vinaři, se kterými jsem se setkal, tak byli spokojeni s kvalitou hroznů. Ve vinařstvích Brezza a Ca del Baio začali sklízet Nebbiolo 7. října, což je ostatně doklad standardního dozrávání hroznů. Pokud se tu hrozny této odrůdy sklízí v první polovině října, je z dlouhodobého pohledu vše v normě.

IMG_20211006_092235

IMG_20211006_094624

IMG_20211006_113046

Kromě skvělého vína je Langhe vyhlášené i vzácnými bílými lanýži. Zatímco pro révu byl rok 2021 zdá se milosrdný, tak sezóna bílých lanýžů se prý letos vzhledem k absenci srážek během posledních měsíců prakticky nerozjela. Náš zkušený průvodce, hledač lanýžů Flavio a jeho fenka Luna, sice nakonec několik černých pokladů ze země vytáhli, ale vzácnější bílý lanýž ani jeden.

IMG_20211006_101815__01

IMG_20211006_104304

Všechny lanýže prakticky okamžitě po vytažení ze země míří do zdejších vyhlášených restaurací. Pokud do Barola nebo Barbaresca vyrazíte, doporučuji držet před odjezdem několikadenní půst a nachystat tělo na ultimátní přísun skvělých dobrot. Zážitkem je rozhodně návštěva restaurace La Ciau del Tornavento ve vesnici Treiso. Podnik s úžasnou kuchyní, personálem, nejlepší široko daleko, si svou michelinskou hvězdu jednoznačně zaslouží. Za návštěvu stojí i skromnější a typické lokální podniky jako La Cantinetta v Barolu nebo v Cantina Comunale v Castiglione Falletto, kde jsme měli skvělou pastu a kde najdete velmi dobrý výběr místních vín.

IMG_20211005_135018

IMG_20211005_141344

IMG_20211005_153158

Okomentovat:

*

Loading...