Velká červená vína z Moravy

Říjen, 29.10.2020 09:13

O tom, že vinaři na Moravě umí nalahvovat skvělá červená vína, už doufám nikdo nepochybuje. Ostatně kdyby tomu tak nebylo, bylo by to celkem smutné, když červená vína tvoří už zhruba třetinu domácí vinné produkce. Vinaři bodují s odrůdami jako Pinot noir, Frankovka nebo Merlot a milovníci červených vín mají rozhodně z čeho vybírat. Důkazem budiž šestice krásných vín ročníků 2015 a 2016, která navíc jasně potvrzují i archivační potenciál těch nejlepších červených vín z Moravy.

IMG_20201024_105443

Ano, přiznávám, toto nejsou úplně běžná průměrná červená vína. Oslovil jsem vinařství, která dlouhodobě potvrzují své kvality v červených vínech a v této disciplíně u nás patří ke špičce. Vinařství Stapleton – Springer je už pěknou řádku let synonymem pro kvalitní Pinot noir, podobně jako Krásná hora, kde tuto odrůdu považují za svou vlajkovou loď. Od Petra Nejedlíka a Dobré vinice, jsem vypil daleko více bílých vín, ale jeho cuvée Velké dobré červené je klasika. Na Sonberku se zase intenzivně věnují především Ryzlinku rýnskému a Pálavě, ale když ročník dovolí, lahvují i hodně zajímavý Merlot. Malý vinař z Velkých Bílovic je naopak vinařství, které si já osobně spojuji zejména se skvělými červenými víny odrůd Frankovka nebo Zweigeltrebe.

Parádní červená vína dnes samozřejmě lahvuje mnohem širší skupina vinařů. Mohou za to lepší znalosti a zkušenosti, kvalitnější práce ve vinohradech, správná volba odrůd nebo pozvolné oteplování zdejšího klimatu. Ano, Morava není Rioja nebo Toskánsko, podmínky tu jsou zcela jiné, ale když se podíváte, jaké červené pecky se lahvují v sousedních zemích, jako Německo nebo Rakousko, je jasné, že na polohu se nelze vymlouvat.

Na kvalitu červených vín se dá dívat i z hlediska jejich archivačního potenciálu. Schopnosti zlepšovat se v delším časovém horizontu. Všech šest vín je tedy z ročníků 2015 a 2016. Pro Českou republiku je typická nestálost podmínek v jednotlivých letech a i tyto dva roky byly z pohledu červených vín odlišné. Obecně se z pohledu červených vín lépe hodnotí teplý rok 2015, kdy řada vinařů mluvila o perfektně vyzrálých a zdravých hroznech. I Tomáš Springer z vinařství Stapleton – Springer mi potvdil, že z jeho pohledu šlo o jeden z vůbec nejlepších ročníků celé dekády. Následující rok 2016 byl přeci jen složitější, objevily se komplikace jako jarní mrazíky a výsledkem byla o 16 % nižší produkce.

Vína ročníku 2015 možná více charakterizuje síla, robustnost a bohatost chuti, o rok mladší červená zase elegance, vyváženost a větší delikátnost. Skvělá vína lze každopádně objevit v obou případech. Následující šestice vín budiž tomu dokladem.

Roučí 2015 Rezerva 24, Stapleton – Sringer, 13,5 %    Hodnocení: 93/100

Tohle je prostě petelice! Jeden z nejlepších Pinotů, které jsem zatím z Moravy ochutnal. Před lahvováním zrálo víno 20 měsíců v nových sudech Francois Freres. Velká očekávání Rezerva budí už jen velkorysou a těžkou lahví burgundského tvaru. Po přelití do sklenice se objevuje na Pinot relativně intenzivní třešňová barva. Ve vůni je víno koncentrované, s tóny tmavých třešní, červeného rybízu a malin. Tóny jsou výrazné a jdou až do marmeládových tónů, podpořených jemnými bylinkovými podtóny a lehkou kořenitostí. V chuti je Roučí robustní, komplexní a elegantní zároveň. Navazuje na vůni a nabízí lahodnou kombinaci drobných červených peckovin, jemných tříslovin a minerální slanosti. Víno je velmi dlouhé, jeho chuť se vytrácí opravdu velmi zvolna. Skvělé teď, ale má bezpochyby potenciál dalšího zrání klidně i dalších deset let.

IMG_20201024_105859

Roučí 2016 The Best of, Stapleton – Sringer, 13 %    Hodnocení: 91/100

Nefiltrovaný Pinot noir, se světlejší rubínovou barvou, tentokrát zrání v méně výrazných použitých barikových sudech. Vůně je bohatá a expresivní, působí mladistvým a živým dojmem. Dominují primární ovocné tóny připomínající třešně, jahody a červený rybíz. Lehce kořenité s tóny lékořice a také ušlechtilého dřeva. V chuti je víno delikátní, vyvážené, doslova se rozplývá na jazyku. Se střední kyselinou, tóny červených peckovin a jemnými tříslovinami, které lehce vystupují v závěru. Dochuť je dlouhá, jemně minerální. Víno jako celek působí mladým svěžím dojmem, prakticky bez terciálních tónů způsobených věkem. Potenciál pro další uložení do sklepa.

IMG_20201024_110154

Pinot noir 2015 Barrel Selection, Vinařství Krásná hora, 12,5 %    Hodnocení: 90/100

Do třetice Pinot noir, nefiltrovaný, z viniční trati Krásná hora ve Starém Poddvorově. Světlejší rubínová barva, s cihlovým okrajem, na pohled víno není úplně čiré. Na nose je víno výrazné a působí až parfémovým dojmem, s tóny zralých červených peckovin, jahod, červeného rybízu, a také s květinovými tóny fialky a růže. Nechybí ani jemná stopa tabáku, prostě pinotový parfém. V chuti je víno krásně delikátní, vyvážené, s bohatou ovocností a příjemnou kyselinou. Velmi jemné třísloviny. Ovoce doplňuje příjemná kořenitost sudu, lehce zemité tóny. Víno má dlouhou perzistenci. Oproti předchozím dvěma vínům je tento Pinot o trochu více nazrálejší, každopádně aktuální podoba mu sluší. Skvělý společník, který netlačí na pilu, elegantní a zábavné víno. Paráda.

IMG_20201024_110011

Merlot 2016 barrique, Sonberk, 14,5 %     Hodnocení: 89/100

Přijde mi, že Merlotu se na vinicích kolem Pálavy vyrojilo v posledních letech celkem dost, každopádně ten z vinaství Sonberk je už klasika. Suché víno, ve výběru z hroznů, z viniční trati Sonberk. Ve skleničce se prezentuje sytou, tmavší rubínovou barvou a vyšší viskozitou. Výraznější koncentrovaná vůně, s tóny tmavých střešní, švestky nebo ostružin. Ovoce doplňuje vůně lékořice a fialky. V chuti mi víno přišlo z počátku trochu zavřené, ale s odstupem času byl jeho projev ve sklenici lepší a lepší. Krásně strukturované a komplexní víno. V ústech cítíte jeho bohatou ovocnost, kterou příjemně doplňují vyšší, ale krásně integrované třísloviny. Ovocné tóny připomínají ostružiny, švestky nebo brusinky. Dochuť je delší, víno má určitě další potenciál zrání, které by mohlo ještě více zjemnit jeho chrakter.

IMG_20201024_110238

Velké dobré červené 2015, Dobrá vinice, 13 %     Hodnocen: 88/100

Cuvée odrůd Pinot noir (75 %), Zweigeltrebe a Frankovka. Hrozny pochází z Moravského Žižkova, víno kvasilo a zrálo devět měsíců na 100% rmutu v qvevri Georgia. Poté leželo v dubových sudech na kvasnicích. VDB má středně výraznou barvu ve skleničce, vůně je expresivní a výrazná, připomíná třešně, švestky a brusinky, nechybí jemné tóny lesního podrostu nebo tabáku. Ačkoliv v rámci cuvée tvoří malý podíl, přijde mi, že se v chuti Frankovka relativně výrazně prosazuje. Víno jde spíše do tmavého peckového ovoce, v kombinaci s tóny červeného rybízu, je středně tělnaté. Skvělou pitelnost vína podporují příjemné třísloviny, fajn kyselý projev. Zábavné, naturální, přímočaré pití. Víno v ústech příjemně odeznívá, i když dochuť by mohla být delší

IMG_20201024_105731

Frankovka 2015, Malý vinař, 13 %     Hodnocení: 88/100

Vinařství Malý vinař a Frankovka, to je prostě sázka na jistotu. Tuto kombinaci jsem měl letos několikrát, různé ročníky a ani jednou to nebylo špatné. Tentokrát suchá Frankovka 2015 v pozdním sběru, viniční trať Přední hora. Víno má středně výraznou rubínovou barvu, s lehce fialovým nádechem. Intenzivnější vůně s tóny švestky, brusinek, bylinkovým nádechem a tóny lékořice. Příjemně nazrálá, kořenitá, s jemným pepřem. V chuti je víno bohaté, výrazné, expresivní, s koncentrovanými tóny červeného bobulového ovoce, náznakem višňového likéru. Působí šťavnatě a mladě. Dochuť je delší. S chutí bych si tohle víno otevřel s odstupem dalších pěti let. Nepochybuji o tom, že bude skvělé.

IMG_20201024_105809

Líbil se Vám tento příspvěvek? Máte rádi blog Podkorkem? Nově můžete přispívat na jeho další fungování. Díky! Více.

Okomentovat:

*

Loading...