Bordeaux je vinařský region, který umí nabídnout vína se skvělým poměrem ceny a kvality. Znovu jsem si to nedávno potvrdil, když jsem měl možnost srovnat cenově „ambiciózní“ vína z Apulie s trojicí červených vín od Château Dauzac. Vedle červeného Susumaniella, které vonělo jak vánoční cukroví, chutnalo víno Aurore de Dauzac jako z jiné planety. Ale hodně solidní byl i základ vinařství Château Dauzac, víno D from Dauzac 2018.
Vinařství Château Dauzac patří mezi hvězdy apelace Margaux. Ta je vyhrazena prakticky výhradně pro červená vína, 53 % ze zdejších 1500 hektarů vinic tvoří Cabernet Sauvignon. Klasickým partnerem ve vínech je Cabernetu Sauvignon odrůda Merlot (40 % vinic). Zhruba pětina vinohradů v Margaux je aktuálně vedena v organickém režimu a vinařství Château Dauzac k tomu přispívá 49 hektary.
Ačkoliv jde o velmi tradičního výrobce, v posledních letech vinařství prochází řadou změn. Od roku 2019 má vinařství nového majitele, ještě o dva roky dříve se přešlo ve vinicích kompletně na organické a biodynamické postupy. Meziřadí ve vinicích je zatravněné, používají se biodynamické preparáty, naopak chybí herbicidy a pesticidy. Vinařství má i vlastního včelaře a produkuje svůj med. Zatímco v 80. a 90. letech v Château Dauzac posilovali ve vinicích zastoupení Merlotu, aktuálně se karta obrací opět ve prospěch Cabernetu Sauvignon.
Fermentace vín probíhá prostřednictvím vlastních selektovaných kvasinek, vína jsou produkována s minimem přidané síry, vinařství s přehledem plní limity 70 mg pro biodynamická vína. Od roku 2016 jsou vína lahvována jako veganská, vinařství také nechává testovat korky ohledně výskytu vady TCA. Zajímavostí je pak zapojení se do výzkumu ohledně alternativ potenciálně využitelných ve vinicích místo mědi.
Ačkoliv jsem neochutnal první víno vinařství, tak musím říci, že trojice červených z Château Dauzac na mne udělala velký dojem. Elegance ruchu v ruce s koncentrací a robustností, čistý a skvěle pitelný styl s potenciálem oslovit širokou skupinu pijáků vín.
D from Dauzac 2018, Château Dauzac, 14, 5 % Hodnocení: 88/100
Víno tvořené z 56 % odrůdou Cabernet Sauvignon a 44 % odrůdou Merlot. Ve skleničce intenzivnější rubínové barvy, vyšší viskozita, víno krásně slzí ve skleničce. Ve vůni komplexní a bohaté, s tóny švestky, černého rybízu nebo ostružin. Lehce zemité tóny, špetka fialky. V chuti plnější, elegantní víno, s delší dochutí. S krásným dominantním projevem Cabernetu, s tóny ostružin, černého rybízu, švestek, lehce do povidel, „jammy“, kořenité. Víno je sebevědomé, příjemné překvapení, v cenové kategorii 10-12 euro prostě super.
Le Haut – Médoc 2018, Château Dauzac ,14 % Hodnocení: 90/100
Víno Haut-Médoc de Dauzac pochází ze čtyřhektarové vinice patřící do apelace Haut-Médoc. Stáří révy 35 až 40 let. Odrůdové složení je v tomto případě 65 % Cabernet Sauvignon a 35 % Merlot. Víno zrálo 12 měsíců ve francouzských sudech, z nichž dvě třetiny byly nové. Barva ve skleničce je intenzivní a relativně nepropustná. Rubínová, s fialovým nádechem. Na nose se objevují koncentrované ovocné tóny, černý rybíz, švestky nebo ostružiny. Nechybí nádech kořenitosti, lékořice, lesní podrost. V ústech je víno komplexní, s vyšší kyselinou, bohatou ovocností a krásně integrovanými tříslovinami. Víno má slušnou délku, působí příjemně svěžím dojmem. Harmonické a vyvážené víno s dalším potenciálem.
Aurore de Dauzac 2018, Château Dauzac ,14,5 % Hodnocení: 91/100
Druhé víno vinařství tvořené kombinací 61 % Cabernetu Sauvignon a 39 % Merlotu. Zrání rok v sudech. Ve skleničce se víno prezentuje intenzivní tmavě rubínovou barvou. Aroma je hutné a výrazné, objevují se v něm koncentrované tóny tmavých peckovin, sušené koření nebo bylinky. Chuť je plná a bohatá, z vína sálá energie a potenciál. Objevují se tóny tmavého lesního ovoce, černý rybíz, ostružiny, lehce tabák, lékořice a vanilka. Jemně bylinkové, s dlouhým závěrem. Elegantní a zároveň svalnaté víno s potenciálem zlepšovat se v dalších letech.