Tipy na víkend v Bratislavě

Únor, 16.02.2016 10:09

Po nějakých pěti či šesti letech jsem si zase užil víkend u přátel v Bratislavě. Upřímně nevím, proč mi to tak trvalo, než jsem se do hlavního města Slovenska vrátil, když cesta autem trvá nějakých slabých tři a půl hodinky. Navíc dálnice po cestě jsou stále v lepším a lepším stavu… Oproti tomu, jak jsem si ji pamatoval, se Bratislava s odstupem času docela změnila. K lepšímu nutno dodat. Přibylo celkem dost zajímavých podniků, restaurací, bister nebo barů. Dnešní příspěvek tedy berte jako tip, pokud byste se náhodou chystali do slovenské metropole vyrazit. Navíc přidám degustační poznámky ke třem vínům z ambiciózního vinařství Elesko, které najdete od Bratislavy skoro co by kamenem dohodil.

bratislava-vyhlidka

Neříkám, že v dnešním příspěvku nabízím to nejlepší z „Blavy“, ale návštěvou těchto podniků určitě zklamáni nebudete. Nám dělali ve změti bratislavských ulic „průvodce“ místňáci Pavel a Marianna, mimo jiné milovníci dobrého jídla a piva. Takže jsme se neměli vůbec špatně a kromě piv došlo i na skvělý Pinot… ale pěkně popořádku.

Páteční večeře byla doslova delikátní. Pokud máte rádi asijskou kuchyni, určitě v Bratislavě nevynechejte Bistro Soho (Dunajská 20). Moderní a příjemný interiér, sympatická obsluha a široká nabídka několika desítek lahvových pivních speciálů. Já měl výborné hovězí s fazolkami a rýží, k tomu pivo Mustáž 12° American Wheat Ale ze Slovenska nebo americké pivo Easy Dog Indian Pale Ale. Super posezení, v super podniku. Jen obsluha někdy trochu nestačila v zaplněném lokálu našemu pivnímu tempu, ale to se dá jedním šmahem odpustit. Pravda, malinko mne v nápojovém lístku překvapilo Višňové víno z Chateau Lednice, ale nabídka piv byla hodně zajímavá, takže nebyl důvod pouštět se na tenký vinný led.

soho

Na víno jsme se totiž přesunuli vzápětí. Víno je v ulicích Bratislavy více vidět, než je tomu v Praze. Vinných barů jsme viděli několik, navíc mi přišlo, že každý druhý podnik v centru má za názvem dovětek „beer and wine“ popřípadě „wine and coffee“. Klasikou je v městě u Dunaje podnik Pinot u Bruna (Rudnayovo námestie 2). Zastrčený, schovaný v samém centru vedle Dómu svatého Martina.

Malý vinný bar, uvnitř trochu strohý, ale útulný. Vína po skleničce i po lahvích. Nabídka je zaměřena na bio vína, nechybí v ní ani zástupci našich autentistů. Váhal jsem mezi Chablis od Domaine Christian Moreau 2012 a Pinotem noir 2012 od Oty Ševčíka. Ota to vyhrál a Pinot byl delikátní, vrstevnatý, krásně nazrálý. Sedmička zasyčela a zanedlouho se objednávala druhá. Pinot u Bruna má příjemnou atmosféru a v létě si tento podnik můžete vychutnat ještě více posezením na zahrádce na historickém prostranství před barem.

pinot-u-bruna

Pokud byste podobně jako my nechtěli začínat den nudnou hotelovou snídaní, vyrazte v Bratislavě například do milé palačinkárny Pán Cakes (Suché mýto 4). Do modra laděný elegantní prostor s ochotnou a milou obluhou, výborným čajem, kávou a hlavně palačinkami. Můžete si vybrat ze sladkých i slaných palačinek, z pšenično-pohankového těsta nebo bezlepkových z rýžovo-pohankového těsta. Moje oblíbená byla sýrová se Schwarzwaldskou šunkou a rukolou. Mňam. Jen u vinného lístku se člověk trochu pozastaví. V nabídce jsou vína z vinařství Buriánkovi Valtice s dovětkem „vína bez cukru“.

palacinkarna

Pokud máte rádi poctivou tradiční anglickou snídani, zkuste zajít do podniku s názvem Urban Bistro (Michalská 5). Designově vyšperkovaný podnik, s průhledem do kuchyně a jednoduchými, ale vyladěnými recepty. My jsme si místo snídaně dali k obědu jednu ze zdejších specialit, a sice Pulled Pork Burger s mňamózním salátem coleslaw. Celkem 14 hodin pomalu pečené vepřové, houska, trocha koření. Ještě teď si tu slintám do klávesnice. K tomu byl poctivý „vývar“, ovšem nikoliv polévka do talíře, ale pěkně točený chmelový do půllitru. Pivečko Wywar ze slovenského Holíčského minipivovaru. Šmakuláda. Jinak si můžete dát domácí limonády, smoothies… prostě samé dobroty.

urban

IMG_20160213_130434

IMG_20160213_124235

Cestou do kina na trpícího Leonarda di Capria jsme se stihli ještě stavit na „nejlepší“ hranolky v Bratislavě. Zajímavý a podle fronty uvnitř zřejmě i úspěšný Orbis street food (Laurinska 7) koncept specializující na vyladěné belgické hranolky smažené v hovězím loji. K tomu výběr omáček, pár sendvičů, nic komplikovaného. Kromě trochu stísněného prostoru uvnitř si hranolky můžete vychutnat na stylových sudech přímo na ulici. Přiznám se, že nevím, zda je něco podobného k dostání v Praze, ale tyhle hrany měly myšlenku!

IMG_20160213_170158

Před slíbenými víny z Eleska pak ještě jeden tip na příjemné posezení. Po dvou a půl hodinách sledování ztýraného obličeje Leonarda Di Capria jsme se uvelebili v Bratislavském městském pivovaru (Dunajská ulica 21). Trochu větší pivnice, při plném obsazení hlučnější, ale fajn, poctivá tradiční kuchyně (halušky, guláš, křenová omáčka, slepice na paprice, vídeňský řízek apod.) a moc dobrá točená dvanáctka. Alespoň do mne padala jako po másle. Zato víno tu snad ani nezkoušejte, stálo za prt.

IMG_20160213_221054

Před návratem do Prahy jsme si v neděli dopoledne ještě udělali výlet asi 30 kilometrů na sever od Bratislavy, do Malokarpatské vinařské oblasti, kde v obci Modrá najdete ambiciózní vinařský projekt – vinařství Elesko. Moderní architektura, rozsáhlý komplex zahrnující nejen výrobní prostory, ale také bar, restauraci, ubytovací kapacitu nebo galerii.

Vinařství disponuje 110 hektary vlastních vinic, kromě Malokarpastké oblasti révu pěstuje i v Tokaji. Širokou paletu odrůd tvoří Sauvignon, Chardonnay, Pinot gris, Gewürtztraminer, Ryzlink rýnský, Frankovka, Zweigeltrebe, Pinot noir nebo Merlot. V rámci novošlechtěnců Pálavy a Dunaje prý vinařství disponuje největší výsadbou na Slovensku. Od roku 2009 se zatím dostalo vinařství zhruba na polovinu své výrobní kapacity, takže je ještě na čem pracovat. Na výrobě vín se podílí novozélandský enolog Nigel Davis, orientace na mezinárodní trhy by tak mohla klapat.

IMG_20160214_121934

Na rozhovor s někým z vinařství nebyl prostor, před obědem v místní restauraci jsme stihli jen krátkou degustaci sedmi vzorků. Ročník 2014 viditelně působil komplikace kromě Moravy i v Malokarpatské oblasti, takže zaujaly spíše starší ročníky vín. Mladý Sauvignon 2014 možná až příliš nevýrazný „nenovozélandský“, mladá Pálava lepší, suchá s výraznou kyselinou. Nakonec mne nejvíce oslovila tato trojice vín.

Riesling 2013, Elesko, 12,5 % Hodnocení: 85/100

Suché víno v pozdním sběru. Světlejší zelenkavá barva, jemné aroma připomínající citrusové plody, meruňku, mandarinku nebo lipový květ. V chuti lehčí, vyvážené, kombinující pikantní kyselinu, svěží citrusové plody a náznak meruňkové marmelády. Jemně květinové, bylinkové.

Orientační cena: 11 euro

Chardonnay 2011, Elesko, 13 % Hodnocení: 89/100

Prý jedna z posledních lahví a víno, na které jsou ve vinařství obvzlášť pyšní. Sytější zlatavá barva, vyzrálá expresivní kořenitě ovocná aromatika. Nechybí žlutý meloun, pomeranč nebo vanilka. Víno zrálo delší dobu v barikových sudech, za použití metody sur lie. V ústech je plné, krémové, s tóny zralého tropického ovoce, příjemnou kyselinou, delší vanilkově nasládlou dochutí. Hutnější pití, někdo by mohl namítat, že je v něm příliš bariku, mě to celkem bavilo, po pěti letech ani stopa po únavě, naopak příjemné a šik.

Orientační cena: 19 euro

Dunaj 2012, Elesko, 14,5 % Hodnocení: 86/100

Víno v kategorii výběr z hroznů, novošlechtěnec vzniklý křížením (Muškát Bouchet x Oporto) x Svatovavřinecké. Víno má sytou purpurovou barvu a vyšší viskozitu. Na nose se objevuje exploze vůní. Počínaje borůvkami, malinami nebo černým rybízem, přes květinové tóny fialky po nasládle kořenité tóny hřebíčku nebo pepře. V chuti kombinace vyšší kyseliny a lehce štiplavého třísla s tóny zralého tmavého ovoce, vanilky nebo čokolády. Celkově působí víno nejprve trochu drsně, postupně se překlápí do líbivých ovocných tónů zralých višní, černého rybízu a čokolády. Rozhodně nenudí, má zajímavou strukturu a další potenciál.

Orientační cena: 12 euro

elesko-chardonnay

Loading...