Terroir vs Garnacha

Říjen, 17.10.2017 08:04

Písek, jíl, vápenec a břidlice. Jaký mají vliv na chuť vína? Tušíte správně, velký. Ověřit si to mohli návštěvníci pražského veletrhu IWSP, který se konal minulý týden v hotelu Hilton. Tedy přesně řečeno, pokud se zastavili na stánku číslo 24, španělského vinařství Celler de Capcanes. K ochutnání tu byla Garnacha 2016 ze čtyř vinic s odlišným půdním složením.

IMG_20171011_161457

Už jsem byl jednou nohou na odchodu, když jsem dostal tip na stánek číslo 24. Věřím, že jsem nebyl jediný, kdo ho málem minul, protože jméno vinařství Celler de Capcanes rozhodně nepatří do kategorie klasika, jako například o pár stánků dál stojící Poliziano. Celler de Capcanes je kooperativa, která sídlí ve stejnojmenné vesnici v méně známém španělském vinařském regionu Montsant. Aktuálně zhruba 180 hektarů vinic a 600 000 lahví ročně.

Celler de Capcanes je dokladem toho, že velká kooperativa ve Španělsku nemusí být žádná nuda. Výborně zmáknutý marketing, originální branding, pěkná vína a k tomu třeba ještě hned dva winemakeři ve sklepě. Anna Rovina má na starost výrobu a péči o vinice, naturalizovaný Němec Jürgen Wagner blending vín a také export. A právě s ním bylo na veletrhu možné diskutovat o zajímavém konceptu vín „Terroir“.

Jde o čtyři lahvinky Garnachy, stejného ročníku, stejně vinifikovaných, ale s odlišným chuťovým projevem. Mohou za to různé podmínky ve vinici, ano, to je ten terroir, v tomto případě akcentovaný zejména směrem pod zem. Fox Mulder říkal, že pravda je tam někde venku, v tomto případě spíš někde dole… Pokud rádi zkoumáte charakter vín a bádáte, proč a jak víno chutná, tohle si prostě musíte užít. Navíc není potřeba mít vypité tři galony nebo snad vagony Garnachy, abyste rozdíly na první dobrou rozpoznali.

Tak třeba Garnacha „Sand“, víno hezké rubínové barvy, bylo hodně ovocné, šťavnaté, s tóny červeného ovoce a pěkným tříslem. Oproti tomu Garnacha „Clay“ byla výraznější na nose, s kombinací červeného ale i tmavého ovoce, velmi robustní v chuti, s vyšším tříslem. Celkově mnohem chlapáčtější, komplexní.

Garnacha (Slate) byla hodně přímočará.  Břidlice vyzařuje teplo nasáté ze slunce, ohřívá hrozny, takže v chuti najdete koncentrované tóny zralého ovoce, ale i vyšší alkohol. Nechyběl náznak minerality, tříslo spíše střední.  Krásně ovocné a delikátní víno. A na pomyslném vrcholu pro mne asi byla Garnacha (Limestone), víno tak nějak nejvíce vyvážené, krásně vrstevnaté a rozhodně nejvíce elegantní. Precizní v chuti, s tóny červeného rybízu, švestek, květinové a s dlouhotrvajícím závěrem.

Přiznám se, že bych si všechna vína s chutí vychutnal vklidu doma a objevoval nuance jednotlivých odlišností. Řada Terroir je prostě sama o sobě zábavným produktem a pokud k tomu ještě přidáte komiksový přebal tak je jasné, že tohle se musí prodávat líp než medvěd na kole objíždějící šapitó cirkusu Berousek. Jak jsem ale pochopil, u nás zatím Celler de Capcanes není, ale třeba se to změní po IWSP.

Vinařství toho totiž mělo na stánku zajímavého víc. Líbila se mi směska Peraj Ha’abib 2015, tedy kombinace Garnacha, Cabernet Sauvignon a Carignan. Tohle je víno, které byste mohli dát do ruky Georgi Clooneymu, a ten by za něm zaostával v eleganci, noblese a chlapáckém projevu. A na závěr bonbónek Cabrida 2015, tedy víno z 60 až 110 let starých keřů. Fantastický ovocný projev, krásně čisté, dobře strukturované. Tohle je radost pít.

llicorella-en

argila-en

calissa-en

panal-en

3 komentáře:

Sklenička

18. October 2017 06:15

Děkuju za propagaci, skutečně přemášlím o tom, že čtyři Garnache dovezu jako Komunitní bedýnku. A mimochodem, Jürgen Wagner je taky ten černovlasý chlapík v comicsu, tedy byl předlohou pro jednu postavu.

miky

25. October 2017 10:02

Ta vína byla opravdu zajímavá a jako bedýnka bz to určitě mohlo fungovat. Mikuláš

Sklenička

2. November 2017 14:22

Funguje to, dnes jsem objednal a v druhé polovině listopadu bych ta vína měl mít. S cenou 4×300 Kč za 4 lahve Garnachy to je imho úžasná demonstrace vlivu terroir na víno. Nebo jak někteří tvrdí, místo je důležitější než odrůda :-)

Okomentovat:

*

Loading...