Tajemný poklad z Abruzza

Říjen, 18.10.2016 07:00

Mít za koníček víno je podobně adrenalinově poznávací aktivita jako třeba takový geocaching. Cílem obou těchto radovánek je hledání pokladů, přičemž ty nejzajímavější často najdete na místech, kde byste je vůbec nečekali. Já v poslední době celkem dost brouzdám vinnou Itálií a o víkendu jsem obrazně objevit hodně delikátní „kešku“ v regionu Abruzzo.

valentini

Mládeži, ruku na srdíčko, kdo z Vás má za nejoblíbenější vinařský region světa italské Abruzzo? Dámy, která z vás má na levém rameni vytetováno romanticky znějící slovíčko „ Trebbiano“? No právě, tahle část Itálie s bílými víny Trebbiano d’Abruzzo prostě není tím, co by lámalo žebříčky popularity vinných kritiků či nadšenců. Přesto jsem si v uplynulých dnech opět a znovu potvrdil, že podceňovat není možné ve světě vína nic. O víkendu jsem ochutnal bez přehánění nejlepší Trebbiano d’Abruzzo mého života, a sice ročník 2012 od italského ikonického vinařství Valentini.

Odrůd s názvem Trebbiano najdete v Itálii povícero, vůbec nejvíce vysazenou je Trebbiano Toscano, které je po Sangiovese druhou nejrozšířenější odrůdou Itálie (38 000 hektarů). Vinařství Valentini má ovšem ve svých vinohradech odrůdu Trebbiano Abruzzese, které prakticky jinde než v Abruzzu nenajdete a jehož výsadba je násobně menší. A abych to na úvod ještě trochu více zamotal tak vězte, že víno na jehož etiketě je uvedeno Trebbiano d’Abruzzo může být vyrobené z různých odrůd, ať už právě Trebbiano Abruzzese, Trebbiano Toscano nebo třeba Bombino Bianco. Krátké pojednání o Trebbianu zakončím jednou důležitou informací a tou, že  Trebbiano Abruzzese je považováno za jednoznačně kvalitnější odrůdu než Trebbiano Toscano. Pokud jste tedy někdy pili Trebbiano a nezanechalo to na vás zásadní dojem, byla by tedy škoda nad veškerými víny a odrůdami tohoto jména jednoduše zlomit hůl.

Říká se, že dobré Trebbiano d’Abruzzo voní po bílých květech, peckovém ovoci, v ústech nabízí sametovou vláčnost, vyšší kyselinu a svěží citrusový projev. Víno od vinařství Valentini je ale víc než to. Velmi expresivní na nose, s širokou paletou aromatických tónů připomínajících zralé peckoviny, bílé květy, ve vůni najdete bez nebo hloh. Krásně elegantní, víno má prostě styl a bez problémů na sebe strhává veškerou vaši pozornost. V ústech pak působí plným dojmem, ale nečekejte nějaký brutální nástup. Naopak, víno dává vyniknout jednotlivým detailům své příjemně vláčné ovocné chuti, objevují se tóny grepu, meruňky nebo citrónu, lehce oxidativní tóny, bylinky. Komplexní a osobité víno, s velkým potenciálem pro zrání,  někde mezi hrdým německým Rieslingem a charakterním bílým vínem z Burgundska.

Hrozny pro výrobu tohoto vína pochází z 50leté vinice. Réva je vedena na dnes již ne příliš moderních pergolách. Vinařství Valentini si zakládá výhradně na přírodních postupech, s minimem zásahů vinaře. Kvašení probíhá za prostřednictvím původních kvasinek, vína nejsou filtrována. Ke zrání vín se používají velké staré sudy ze slavonského dubu, Trebbiano d’Abruzzo 2012 pak konkrétně zrálo v sudech dva roky.

Vinařství Valentini je známo také tím, že ne každý ročník vín je uveden do prodeje. To platí zejména pro červená vína Montepulciano, kde považte, jsou poslední dva ročníky 2002 a 2006 a cena těchto raritních vín začíná kolem 200 eur. Historie vinařství Valentini sahá do roku 1650, ale jeho dnešní kultovní status má na svědomí  Edoardo Valentini, který se vzdal kariéry právníka a počínaje ročníkem 1956 zodpovídal za produkci vinařství až do své smrti v roce 2006.  Jeho osoba je označována za duchovního otce enologie v regionu Abruzzo, jednoho z nejlepších italských vinařů posledních dekád. Nyní vinařství vede jeho syn Paolo Francesco, který nechce nic měnit na tom, jakým způsobem vína vznikala pod rukama jeho otce. Jak sám uvedl v jednom rozhovoru, otec mu vštípil, že své úsilí, prostředky, ale i své obavy musí směřovat právě do vinohradu. Tam vzniká to podstatné.

Vinařství Valentini a jeho vína je, vyjádřeno paralelou z úvodu příspěvku, „dobře ukrytá keška“, kterou odhalit vyžaduje trochu úsilí. Vinařství tak nějak nepotřebuje pracovat na marketingu a propagaci vín, která si bez problémů najdou své zákazníky. Proto například nemá vlastní internetové stránky, kde byste mohli najít podrobné informace o vínech či postupu výroby a současně se traduje, že do vinařství nikdy nevstoupila noha novináře. Kolem každého správného pokladu prostě musí být trochu tajemna a nevyřčeného. To každý hledač pokladu ocení!

Okomentovat:

*

Loading...