Tahle země není pro Cabernety?

Březen, 17.03.2022 10:48

Tímto nákupem jsem si nebyl vůbec jist. Jak se říká, vystoupil jsem ze své komfortní zóny, pustil se na tenký led, nešel tentokrát na jistotu. První láhev mladý Cabernet Moravia, tedy odrůda, ke které si zatím spíš tak nějak hledám cestu, druhá pak lety prověřený růžový Cabernet Sauvignon ročníku 2016. Adrenalin z poznávání a otvírání podobných lahví, to je něco, co se mi u vína nikdy neomrzí. Tady to nakonec dopadlo dvojnásobnou radostí, potvrdilo se, že Milan Sůkal i Petr Kočařík patří k nejvýraznějším osobnostem tuzemské vinné scény.

IMG_20220316_152936__01

Francouzi mají Cabernet Franc, my zase Cabernet Moravia. Tyhle dvě odrůdy mají společného mnohem víc, než jen podobný název. Odrůdu Cabernet Moravia totiž vyšlechtil Lubomír Glos z Moravské Nové Vsi jako křížence odrůd Zweigeltrebe a právě Cabernetu Franc. Stala se tak první odrůdou cabernetového typu, vyšlechtěná na našem území. Navíc i obsah sklenice je v případě kvalitního Cabernetu Moravia zaměnitelný se svěžím červeným vínem z údolí Loiry, kde se typicky Cabernet Franc pěstuje. Mladý Cabernet Moravia od Milana Sůkala se povedl a je vlastně také prvním červeným vínem ročníku 2021, ke kterému jsem se na láhvi dostal.

Cabernet Moravia 2021, Milan Sůkal, 13 %   Hodnocení: 87/100

Mladé suché víno v přívlastku pozdní sběr. Ve skleničce s výraznější rubínovou barvou s fialovým okrajem. Aroma je bohaté, pronikavé, nabízí tóny připomínající čerstvé ovoce, jako jsou švestky, borůvky nebo maliny. Nechybí fialka a tón zeleného pepře. V chuti středně plné, působí spíše lehčím dojmem, s příjemnou kyselostí a jemnými tříslovinami. Osvěžující letní typ červeného, ale s dobrou koncentrací a charakterem, rozhodně nejde o jednoduché víno typu „šup s ním do houby“. To by byla velká škoda, opravdu příjemně vyvážené víno, které potěší i náročnějšího pijáka. Zvlášť, když máte chuť na červené, které neunaví, které má rozumnou míru alkoholu. Potenciál do dalších několika let.

IMG_20220316_152827__01

Cabernet Sauvignon je celosvětově nejrozšířenější odrůdou, ale u nás je přece jen jeho pěstování limitováno chladnějšími podmínkami, které v řadě lokalit a ročníků neumožňují ideální dozrání hroznů a produkci komplexních a strukturovaných vín, na která jsem zvyklí třeba z francouzského Bordeaux nebo některých mimoevropských destinací. Petr Kočařík je jeden z pinotových králů Moravy, takže jsem mu věřil i v téhle disciplíně.

Přiznám se na rovinu, s nákupem téhle lahve se mi stalo menší faux pas. Úplně jsem nenastudoval etiketu a přes tmavou láhev s červenou záklopkou ani obsah, takže jsem až doma zjistil, že jde o rosé. Nějak mne nenapadlo, že vinotéka prodává šest let staré růžové za 350 kaček a automaticky čekal červené víno. O to větší poklonu musím do  Čejkovic poslat, protože toto růžové nazrálo úplně krásně a rozhodně nepůsobí dojmem, že je na konci s dechem.

Cabernet Sauvignon 2016, Petr Kočařík, 13 %   Hodnocení: 88/100

Suché růžové víno s výraznější jahodovou barvou, od pohledu nefiltrované. Ve vůni příjemné, voňavé až parfémové, s tóny sušeného ovoce, fialky a zeleného pepře. V chuti s překvapující svěžestí, primárně ovocné, zároveň uhlazené a krásně nazrálé. Červené zahradní ovoce doplňuje příjemně vystupující kyselina. Víno má dobrou koncentraci, ve svém pokročilém věku působí stále energicky, živě. Delší delikátní závěr. Super růžovka, skvělé pití, klobouček!

IMG_20220316_152850__01

Morava

Okomentovat:

*

Loading...