Sucho a déšť: Jak hodnotí ročník 2022 vinaři na Moravě?

Říjen, 31.10.2022 07:41

Sociální sítě moravských vinařství poslední týdny zaplavily fotky s bednami plnými hroznů. Ročník 2022 je až na výjimky pod střechou a je na čase se ptát, jaký že byl? Požádal jsem několik vinařů, aby se podělili o svůj pohled na letošní rok ve vinici a aby naznačili, v jaké kvalitě se jim podařilo dostat hrozny do sklepa. I přes celkem vydatné podzimní deště to vypadá, že ročník 2022 bude pro řadu vinařů úspěšný.

311636362_10162191369448499_1519555766181802971_n

Z terasy vinařství Sonberk je asi nejhezčí výhled na pálavské kopce, a v kombinaci s krásnou moderní architekturou tak patří mezi nejoblíbenější vinařské cíle na Moravě. Na Sonberk se ale nejezdí jen kochat úchvatnými panoramaty, hlavní roli tu při návštěvě samozřejmě hraje víno. Sonberk patří do Mikulovské vinařské podoblasti a na vinicích kolem betonové fasády vinařství najdete vysazeny zejména odrůdy Ryzlink rýnský a Pálava. Už dlouhá léta tu přitom ve vinohradu vládne Roman Slouk a ze svého pohledu podmínky v letošním roce přirovnává k ročníku 2015.

„Rok 2022 byl pro nás stručně řečeno suchý, zatím jsme zaznamenali 352 mm srážek, zároveň byl teplý až horký. Od začátku června až do konce srpna bylo 35 dní s nejvyšší teplotou nad 30 stupňů Celsia,“ hodnotí základní parametry ročníku Roman Slouk a dodává: „Pracovně to byl rok spíše jednoduchý, výskyt houbových chorob byl minimální, réva rostla přiměřeně srážkám, proto nebylo potřeba enormního nasazení lidské práce. Vinice však byla na různých místech poškozena od krup, na části jsme zaznamenali poškození úletem herbicidů, podzimní výskyt špačků byl v jednom období velmi silný.“ Škody ovšem z celkového pohledu nebyly zásadní a ve vinařství Sonberk tak sklidili více než v posledních letech a spokojenost je i s kvalitou. Hrozny měly výbornou cukernatost a nižší obsah kyselin. Velmi dobré by měly být pozdní odrůdy jako Ryzlink rýnský nebo Merlot. Prvním vínem ročníku 2022 bude již tradičně mladý Muškát moravský, který půjde brzy do prodeje. Hrozny se sklízely 12. a 13. září při cukernatosti 21 °NM. Muškát je v pozdním sběru, tradičně suchý. 

311666293_10162191369438499_6493777748229294565_n

Přímo pod Pavlovskými vrhy má vinice vysazeny Dominika Černohorská z vinařství Plenér. Socha svatého Leonarda, patrona sedláků a zemědělců, kterou nechali plenérští nedávno umístit do viniční trati Nad svatým Leonardem, by měla vysazenou révu chránit před vším špatným, ale i tady se v průběhu roku o slovo hlásilo výrazně suché počasí. „Sucho u nás na Pálavě dobře zvládají starší vinohrady. Díky kořenovému systému, který je hlouběji, si rostlina dokáže vodu najít. Mladší vinohrady byly během léta už od pohledu hodně „smutné“ a čekaly na vodu. Právě díky suchu byl ale menší tlak chorob v průběhu vegetace, což pro nás znamená podstatně méně stresu,“ říká Dominika Černohorská a dodává: „Díky polohám našich vinic se nám vyhýbají ty největší komplikace vinohradníků jako třeba likvidační jarní mrazy. Letos poprvé jsme také díky suchu nedělali velkou redukci hroznů. Sucho pak skončilo právě v době, kdy jsme to potřebovali nejméně a začali plánovat sklizeň. To se zase náš stres razantně zvýšil.“

307514603_938525063734751_5297194766183146369_n

Letošní vinobraní bylo pro vinařství Plenér teprve sedmé celkově a čtvrté po přechodu na BIO režim. „Letos jsme sklízeli hrozny dříve, s nižší cukernatostí. Tohle se pro nás ukazuje jako správná cesta v podobných ročnících jako byl tento. Priorita je pro nás sklidit především zdravý hrozen, a tak v letech kdy bude do období sběrů pršet, budou mít naše vína nižší alkohol,“ upřesňuje Dominika Černohorská. Novinkou je ve vinařství výsadba půl hektaru odrůdy Pinot blanc ve viniční trati Nad svatým Leonardem a trávu v meziřadí na některých vinicích pak nově spásá hejno hus.

307550092_938525150401409_4007052832845810775_n

Zazáří znojemské Sauvignony?

Martin Vajčner je mladý talentovaný vinař ze Znojemska, který se přes slušné vinařské zázemí své rodiny rozhodl vydal vlastní neprošlapanou cestou. V roce 2018 uvedl na trh svou značku naturálních vín, která vznikají ve starých sklepech pod rodinným domem Vajčnerů v Hodonicích. Hrozny se ve vinařství Martin Vajčner šlapají nohama, vína zrají v qvevri ze znojemské hlíny, keramických nádobách nebo v malých sudech. Fermentace probíhá spontánně, vína nejsou filtrována, mají minimum síry a nejsou nijak přikrášlována. I Martin Vajčner si podmínky 2022 vesměs chválí.

„První polovina roku byla na Znojemsku srážkově výrazně nadprůměrná a réva vytvořila poměrně velkou násadu hroznů i zelené listové plochy. Po odkvětu révy při tvorbě bobulek přišlo velké sucho a bylo potřeba redukovat množství hroznů. Tlak houbových a plísňových chorob nebyl díky suchému počasí velký. Dešťové srážky přišly poměrně pozdě a vegetace se na chvíli zpomalila. Ranné odrůdy se proto sklízely oproti průměru později. Středně pozdním a pozdní odrůdám dešťové srážky velmi pomohly. Počasí se svými extrémy na tomto ročníku silně podepsalo a očekávám silný charakterní projev tohoto ročníku i ve vínech,“ shrnuje situaci ve svých vinicích Martin Vajčner.

311735531_10228048506827804_2632759643440126220_n

Vinohrady má Martin Vajčner hned na několika místech kolem Znojma, rostou na různých typech podloží a rozdíly, jak byly schopné reagovat na letošní počasí byly zřejmé. „V letošním roce se lépe dařilo vinohradům na jílovitých vododržných půdách, zdravotní stav i kvalita hroznů tady byla perfektní. Vinohrady na hlinito-písčitém podloží doplatily na nedostatek srážek ve druhé polovině sezóny. Nejvíce to odnesla odrůda Veltlínské zelené. Ale na druhou stranu byly hrozny z těchto vinohradů velmi aromatické a chuťově výrazné. Dle mého názoru podmínky letošní sezony nejlépe vyhovovaly Sauvignonu a všeobecně pinotovým odrůdám,“ popisuje svou zkušenost Martin Vajčner. Celkově hodnotí množství sklizených hroznů v letošním roce Martin jako průměrné.

311472742_10228048507067810_3757429661377821973_n

Velká červená navzdory kroupám i dešti

Oblastí, která je tradičně vyhlášená produkcí červených vín, jsou Modré hory a podle Tomáše Springera z bořetického Vinařství Jaroslav Springer, rok 2022 velmi přál i zde vysazeným modrým odrůdám. I když některé tratě, jako například Čtvrtě, poškodilo krupobití z 22. června, zásadní problémy pro ročník nevznikly. „Počasí bylo ze začátku a v polovině spíše sušší a moc nepršelo, ale když zapršelo, tak ve správnou dobu. Jak před květem, po květu, tak před zaměkáním. Horší už to bylo koncem srpna a v září, kdy pršelo prakticky každý druhý den. Pomohlo nám zatravnění v každém řádku, kdy přebytečné množství vody odteklo anebo ji vsákla tráva.“

Celkově ročník 2022 podle Tomáše Springera svým vývojem trochu připomíná 2014, i když jak sám říká, kvalita sklizených hroznů je letos mnohem vyšší. „Ročník 2022 hodnotím velice pozitivně. Výsledné víno má všechny potřebné parametry, aby mohlo zrát dalších deset až patnáct let. Jak alkoholy, tak extrakt a kyseliny jsou super.“ Celkově se v letošním roce počasí hodilo jak na Chardonnay, tak na Pinot noir, tedy obě hlavní odrůdy vinařství Jaroslav Springer.

120102189_10218352577634385_5919779735148727884_n

Morava

Okomentovat:

*

Loading...