Stanislav Konečný: 2013? Průměrný ročník

Únor, 19.02.2014 06:15

V rámci seriálu Rozhovor spřívlastkem už potřetí míříme do vinařské obce Čejkovice. Konkrétně do Rodinného vinařství Konečný, jehož historie sahá do roku 1993. Co se týká produkce, nabízí širokou paletu vín různých odrůd a stylů. Jak Stanislav Konečný říká, snaží se vyhovět požadavkům a preferencím zákazníků. Vrežimu integrované produkce vinař obhospodařuje zhruba 5,5 hektaru vinic, roční produkce zejména přívlastkových vín dosahuje kolem 35000 lahví.

Vinice se rozkládají na tratích Noviny, Helezný díl, Novosády, Odměry a dalších. Průměrné stáří vinohradů se pohybuje kolem 18 let. Najdete na nich hned 20 odrůd (!), mimo jiné Chardonnay, Hibernal, Tramín červený, Rulandské šedé, Sauvignon, Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené, Dornfelder, Cabernet Moravia, Neronet, Alibernet nebo Frankovku. Vduchu názvu vinařství se na práci ve vinici kromě techniky podílejí všichni členové rodiny, od řezu až po ruční sběr je vše podřízeno požadované kvalitě.Bílá vína se nechávají ležet v nerezových tancích, všechna červená vína zrají v dřevěných sudech, část leží v sudech typu barrique. Některá vína se nefiltrují. Původně leželo težiště produkce vinařství vprodeji sudových vín, ale od roku 2002 se vinařství přeorientovalo na vína lahvová. Za aktuální vlajkovou loď vinařství Stanislav Konečný považuje cuvée dvou oblíbených odrůd Pinot noir a Cabernet Sauvignon. Více již vdnešním krátkém rozhovoru prozrazuje Stanislav Konečný.

…………………………………………………………………………………………………..

Jaká byla Vaše cesta kvínu a kprovozování vinařství?

Kvínu a vinohradu jsem byl veden od malička svými rodiči.

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

První víno byla Frankovka 1998. Byla to seminární práce na Vinařské škole, ve které jsem zkoumal senzorické i laboratorní rozdíly mezi samotokem, prvním a druhým lisováním.

Můžete popsat proces výroby vín ve Vašem vinařství? (např. vybavení sklepa, zda používáte selektivní či přírodní kvasinky, síření vín, jak probíhá zrání apod.)

Vína vyrábím vždy dle preferencí zákazníků. Dělám si průzkum trhu a snažím se jim vyjít vstříc. Proto u mě ve sklepě najdete jak vína dělaná na přírodních kvasinkách, tak aromatické odrůdy na těch selektivních. Vína suchá, polosuchá i sladká, rosé, barrique a speciality. Sklep je vybaven nerezovými nádržemi sřízeným kvašením pro bílá a rosé vína. Na červená vína máme také nové i použité barrique sudy. K tomu vinifikátor, pneumatický lis a šetrný mlýnek. Některá bílá vína zrají na jemných kvasnicích jeden až čtyři měsíce. Všechna červená vína leží vsudech a to minimálně tři měsíce, některá ale i dva roky.

Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?

Vlajkovou lodí je cuveé Pinot Cab 2011 (Rulandské modré a Cabernet Sauvignon). Jde o víno dělané ztěch nejlepších a nejvyzrálejších hroznů jaké jsem kdy vypěstoval, vtom možná nejlepším ročníku na červená vína jaký u nás kdy byl. Toto víno zrálo 12 měsíců vnových sudech. A na každé soutěži, kam jsem jej přihlásil, patřil mezi nejlepší vína (Valtické vinné trhy 2013, Král vín 2013, AWC Viena 2013, Vinex 2013, Festwine 2013, Bojnice 2013).

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

Vinařství bych nechtěl nějak výrazně zvětšovat, protože je pro mě prioritní zachovat si velmi vysokou kvalitu a ta se dle mě dá udržet do 50 tisíc lahví. Takže bych rád i vbudoucnu vyráběl toto množství vín a ktomu obhospodařoval sedm hektarů vinic, které mi zabezpečí potřebné množství kvalitních hroznů

Který ročník byl podle Vás v tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?

Výborných ročníků bylo po roce 2000 hodně, možná více jak za 50 let před ním. Určitě bych vyzvedl 2003, 2006, 2009, 2011 a 2012.

Jaký je podle Vás ročník 2013?

Ročník 2013 bych řadil mezi průměrné ročníky, jakých tady byla spousta. Já beru každý ročník jako výzvu jak si sním poradím ve sklepě. Na začátku se nám zdálo, že bude rok 2013 velmi kyselý, ale po ležení na jemných kalech nebo zanechání zbytkového cukru to bude ročník svěží svysokou aromatickou.

Kde všude jsou Vaše vína kdostání?

Vína si můžete koupit ve spoustě vinoték a některých gastronomických zařízeních. Kontakty na ně se snažím aktualizovat na svém webu vsekci – Místa prodeje.

Co Vás na povolání vinaře nejvíce baví a co byste si naopak odpustil/a?

Baví mě to, že je každý rok jiný a každé víno je jiné, takže tohle povolání není stereotyp. Klidně bych si odpustil nejrůznější papírování, hlášení a veškerou složitou administrativu.

Jakou lahev máte právě otevřenu v lednici?

Alibernet 2012.

Která odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?

Mám rád červená vína, například Dornfelder je skvělá odrůda.

Máte nějakou oblíbenou restauraci nebo vinný bar?

Restaurace Friends vBrně, na adrese Josefské 25.

Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?

Snažím se aktivně sportovat. Hraji fotbal, nohejbal nebo tenis.

Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?

Myslím si, že jde. Chce to mít ale cit pro víno a něco nachutnané.

Který francouzský vinařský region máte nejraději a proč?

Burgundsko – protože Rulandské modré je pro mě jedna znejkrásnějších odrůd na světě.

Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?

Ano.

Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?

Velké vinařství se neurčuje podle množství, ale kvality – přijďte a poznejte, že u nás je opravdu mnoho velkých vín.

Okomentovat:

*

Loading...