Cenově dostupné Španělsko

Srpen, 21.08.2017 05:57

Po delší době jsem měl možnost ochutnat pár zajímavých vín ze Španělska. Může za to Matt Forman, hlavní sommeliér projektu Kalifornskavina.cz, který mne pozval do Vinografu na prezentaci španělských (a některých francouzských) novinek. Ochutnávka byla zejména o červených a kromě Riojy jsme ochutnali také hodně zajímavá vína z méně profláknutých regionů Jumilla a Yecla. Ochutnávka ukázala zajímavou odrůdovou diverzitu Španělska a také to, že v nižší cenové kategorii místní vína nabízí zajímavou kvalitu.

IMG_20170803_150947_1

Ze 40 litrů v 70. letech na 21 v roce 2014. Takhle spadla postupně spotřeba vín na osobu ve Španělsku. Ačkoliv negativní trend v pití vín lze vidět i ve Francii nebo v Itálii, v těchto zemích se stále na osobu vypije mnohem více. Obrovský tlak na ceny, vysoká nezaměstnanost, rostoucí popularita piva, to jsou faktory, které trápí španělské vinaře. Domácí spotřeba se dnes na celkové španělské produkci vín podílí jen zhruba čtvrtinou. Záchranou je export a světový trh, a to je samozřejmě moře plné dravých štik. Nemálo španělských vinařů se ale dokáže prosadit. V první řadě cenou.

Španělsko je totiž světovým lídrem v oblasti vývozu vína, v loňském roce do zahraničí místní vinařství prodala 22,7 milionu hektolitrů vína. Více než Francouzi, více než Italové. Průměrná cena vyvezeného vína ale činila pouhých 1,18 € za litr a více než 50 % těchto vín byla v hodnotě 0,40 € za litr! Spoustu těchto vín ostatně najdete i v regálech tuzemských supermarketů.

Zajímavé ceny jsou ale devízou i kvalitnější části španělské produkce. Když pomineme sběratelská raritní vína jako Unico od Vega Sicilia, tak červená vína ze Španělska dnes v rámci srovnání ceny a kvality v Evropě těžko hledají konkurenci. Solidní a léty prověřené Reservy a Gran Reservy rozhodně nezruinují Vaši peněženku. Slušná Crianza na každodenní popíjení pod deset „éček“ určitě není nedostatkové zboží.

Vesnici či vinici?

Terroir, terroir a zase terroir. Trendem dneška je nabídnout víno z konkrétní vinice, parcely a nejlépe hned nějaké té Grand Cru. To už pochopili i vinaři z Jižní Ameriky a na jejich vínech už často najdete mnohem více informací o původu vína než jen „Wine of Chile“.   Španělsku v tomto ohledu trochu ujel vlak a tradiční systém označování vín výhradně podle délky zrání – Crianza, Reserva a Gran Reserva řadě vinařů nevyhovuje. Podobně například fungují vinaři v italském Montalcinu, kteří podle délky zrání vína lahvují jako základní Rosso nebo prestižní Brunello di Montalcino. Tento region je ale ve srovnání s Riojou tak malý, že zorientovat se v kvalitě jednotlivých vinařů není příliš složité.

Ve Španělsku se ale po letech diskuzí daly věci do pohybu, alespoň zprávy z poslední doby o tom svědčí. Loni 150 nespokojených vinařů a obchodníků s vínem podepsalo manifest na obranu španělského terroiru (Manifesto in Defense of Spanish Terroir), ve kterém žádalo řešení situace ohledně značení španělských vín. Letos v srpnu zodpovědná autorita v oblasti Rioja rozhodla o vytvoření nových kategorií v rámci značení vín, kdy budou moci vinaři při splnění daných podmínek uvést na etiketě název podoblasti nebo vesnice, odkud hrozny pro výrobu vín pochází. Podle některých pokrok, podle jiných je to stále málo.

Malou útěchou pro nespokojené vinaře může být alespoň to, že podle nedávno zveřejněných čísel Spanish Wine Market Observatory (OeMv) se možná domácí spotřeba vín odráží ode dna. V roce 2016 prý vzrostla konzumace vín ve Španělsku zhruba o 3 %, tedy jev, který tu nebyl zaznamenán velmi dlouho. Mohlo by to být způsobeno ekonomickým oživením této země nebo marketingovými aktivitami, které se snaží image španělských vín zejména v očích mladé generace pozvednout.

Ale zpět do pražského Vinografu, z osmičky prezentovaných španělských vín mne zaujala červená vína z vinařství Bodegas las Cepas (Rioja), 100% Monastrell z Bodegas La Purisíma (Yecla) a pak také Crianza 2014 od Bodegas Luzón z Jumilly. Překvapivě to tentokrát nebylo prakticky téměř vůbec o „královské“ španělské odrůdě Tempranillo. Následující vína jasně ukázala, že velmi zajímavých výsledků mohou místní vinaři dosáhnout s odrůdami jako Monastrell, Graciano nebo Garnacha.

Old Hands Roble 2015, Bodegas La Purisíma          Hodnocení: 87/100

Organické víno tvořené 100% odrůdou Monastrell. V tomto případě se jedná o velkou kooperativu, která disponuje 3300 hektary vinic a je největším výrobcem v rámci regionu Yecla. Právě odrůda Monastrell je pro zdejší region klíčová, velmi dobře snáší místní horké klima. Vinařství se může pochlubit mimo jiné 100 hektary starých neroubovaných keřů Monastrellu. Pro Old Hands Roble se používá selekce hroznů z 65leté révy. Vinifikace probíhá v nerezu a následně víno zraje několik měsíců v sudu. Ve vůni je víno středně výrazné, s tóny tmavého ovoce, bylinek, lékořice a jemné stopy animální kůže. V chuti pěkně strukturované, s vyšším tříslem, působí plnějším dojmem. Objevují se tóny zralého ovoce, švestky, borůvky, nasládlá kořenitost, hřebíček a trocha povidel. Příjemná dochuť. Na Wine-searcher průměrná cena bez daně 5euro, to prostě chceš.

Crianza 2014, Bodegas Luzón          Hodnocení: 88/100

Víno pocházející z předního vinařství v rámci D.O. Jumilla. Jde o směs odrůd 60 % Monastrell a 40 % Cabernet Sauvignon. Každá z odrůd zrála odděleně po dobu měsíců v kombinaci amerických (80 %) a francouzských sudů, následně proběhl blending. Ve vůni komplexní a zajímavé s širokou paletou ovocných tónů, fialky nebo rozmarýnu. Plné, robustnější, prostě víno, které čekáte, když se řekne Španělsko. Cabernet se ve víně nezapře, dává mu pěknou strukturu a tříslo. V ústech se objevuje zajímavá kombinace zralého ovoce, zemitosti a nasládlé kořenitosti. Lékořice, vanilka, povidla…

IMG_20170803_160625_1

1921 Garnacha 2016, Bodegas las Cepas          Hodnocení: 88/100

Vinařství obhospodařuje 55 hektarů vinic, včetně starých keřů Garnachy vysazených v roce 1921. Tohle víno mne bavilo díky své eleganci a expresivnímu mladistvému projevu. Na nose koncentrované červené ovoce, fialka a jemná stopa dřeva. V chuti krásně šťavnaté, s vyšší kyselinkou, s tóny svěžího ovoce, švestek, malin, špetkou pepře. Nic utahaného a předubovaného, naopak pěkně pitelné, charakterní a delikátní.

Costalarbol Graciano 2015, Bodegas las Cepas         Hodnocení: 90/100

Kombinace odrůd 60 % Graciano, 20 % Garnacha a 20 % Tempranillo. Na nose krásně vrstevnaté, komplexní a čisté, s tóny černého rybízu, borůvek, ostružin a lékořice. Graciano je odrůda, která má bohatou ovocnost a v tomto případě se to krásně potvrzuje. Širokou škálu tónů tmavého ovoce pak doplňuje krásně integrované tříslo, příjemná kyselinka a celek působí elegantním a harmonickým dojmem. Víno má slušnou délku, v dochuti nechybí jemná kořenitost s tóny hřebíčku, pepře a povidel.

IMG_20170803_160551_1

Španělsko

Okomentovat:

*

Loading...