Slovenský únor

Leden, 31.01.2013 08:46

Únorový měsíc na Podkorkem.net nebude vítězný, ale slovenský. Během druhého měsíce letošního roku se budete na blogu ve větší míře než obvyklé setkávat spříspěvky, jejichž tématem budou slovenská vína, respektive slovenští vinaři. O vinařské zemi, kterou máme doslova za humny, a která svým produkčnímpotenciálem odpovídá České republice, se u nás hovoří a píše spíše málo.

Slovenský vinařský obor si prošel vposledních 20 letech podobně dynamickým vývojem, jako vinařství u nás. Vznikla řada zajímavých vinařských firem, která zaměřují svou produkci na kvalitu, nikoliv množství. Včem mají vinaři zMoravy a Čech výhodu je fakt, že Češi vínu propadají stále více. To na Slovensku se konzumace vín mění jen minimálně. Zatímco u nás spotřeba vín na hlavu konstantně a celkem dynamicky roste až na současných zhruba 20 litrů na osobu, každý Slovák vypije asi „jen“ 12 litrů. Tedy skoro stejně jako před deseti lety. Když se podíváte do statistik Ministerstva zemědělství, zjistíte, že Slovensko patří s 10% podílem mezi významné dovozce vín do České republiky. Jejich zastoupení v regálech obchodů a vinoték tomuto stavu ale jaksi neodpovídá. Kde ta vína jsou? Pokud porovnáme Slovensko se Španělskem, které je srovnatelně velkým dovozcem s 11% podílem, tak je asi jasné, že nám slovenská vína někde mizí. Přesně řečeno nemizí, ale končí v sudech. Většina vín, která se k nám ze Slovenska vozí, jsou levné sudovky. Podíl sudového vína je zhruba 75 % (130 000 hl) na celkovém slovenském dovozu. Slovensko je třetí největší dovozce sudových vín do ČR hned za Itálií a Maďarskem. A situační a výhledová zpráva Ministerstva zemědělství nabízí ještě jeden zajímavý údaj.V rámci ročníku 2010/2011 k nám bylo ze Slovenska dovezeno 175 tisíc hektolitrů vína, přitom sklizeň 2010, tak jak ji eviduje slovenský Statistický úřad, měla dosáhnout jen něco kolem 150 tisíc hektolitrů. Nemusíte mít zrovna maturitu z matematiky, aby vám bylo jasné, že tady ty čísla nějak nehrají. Nejpravděpodobnější variantou je ta, že velká část vín dovezených ze Slovenska ve skutečnosti měla původ jiný než slovenský. Sudová vína „ze Slovenska“ si pak navíc zákazník ve vinotéce často kupuje jako „moravské“ víno, ale to je zase o poctivosti některých českých prodejců a producentů. Záměrně neuvádím slovo vinařů.Zajímavých a kvalitních vinařů ze Slovenska u nás zatím příliš není vidět. Dokážu si představit, že Češi dávají přednost Moravě a vzhledem k nízkému povědomí o slovenských vínech tak dovozcům nikdo ruce ohledně slovenských vín netrhá. Na druhou stranu v Praze žije spousta Slováku, tak tu přece nějaký potenciál na trhu být musíJ…Každopádně jak bylo zmíněno v úvodu příspěvku, já bych se tu chtěl v následujících týdnech slovenským vínům a vinařům trochu věnovat. Hned příští týden to bude článek s pár tipy ze včerejší degustace slovenských vín ve Viničním altánu. V průběhu celého měsíce by se na Podkorkem.net měly objevovat profilové rozhovory se zajímavými slovenskými vinaři (v původním slovenském znění:)), příští týden začneme s Vinařstvím Baburka. Účast přislíbilo několik dalších vinařství, tak snad to nějak dopadne. Slovenský „seriál“ bych pak chtěl zakončit příspěvkem ohledně slovenských vín, která budu v průběhu února poctivě ochutnávat.

Okomentovat:

*

Loading...