Rozhovor s přívlastkem – Ludvík Maděřič

Srpen, 22.08.2011 06:00

Připravil jsem pro vás novinku v podobě rubriky Rozhovor s přívlastkem. Jejím cílem je představit více či méně známá tuzemská vinařství a osobnosti, které za nimi stojí. V rámci rozhovoru vinaři dostávají stejnou sadu 30 otázek, přičemž podmínkou uveřejnění rozhovoru je zodpovězení alespoň poloviny z nich. Za rozhovorem vždy najdete také profil vinařství a tři tipy vinaře na vína z aktuální produkce.První, kdo se posadil na pomyslnou židli pro hosta, je Ludvík Maděřič, majitel stejnojmenného rodinného vinařství. Nejen, že si našel čas zodpovědět všechny otázky dotazníku, ale jak sami uvidíte, odpovídá trefně a osobitě. Žádný marketingový balast:). Dozvíte se například, které odrůdy považuje v rámci svého vinařství za klíčové, proč má z francouzských vinařských oblastí nejraději Alsasko a jakou největší raritu ukrývá ve svém sklepě:)Příjemné počtení přeje Mikuláš…………………………………………………………………………………………………..Jaká byla Vaše cesta k vínu a k provozování vinařství?Stejná jako u všech stejně narozených, vyráběl víno můj otec, děd atd. Já jsem víno vyráběl od útlého mládí, po roce 89 jsem se tomu začal věnovat profesionálně a od roku 1994 se z koníčku stala práce na plný úvazek. Je radost pracovat s něčím co máte rád.Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?Popravdě řečeno bylo bílé. Nic bližšího si nevzpomenu je to přece jen 40 let.Jak byste popsal terroir Vašich vinic?Vinice se nacházejí na území bývalých lesostepí s jílovito-hlinitou a písčito-hlinitou půdou, nacházejí se na jižních svazích kopců zvedajících se od nivy řeky Dyje a pozvolna pokračují v pahorkatinu Chřiby. Oblast patří k nejslunnějším na jižní Moravě. Terroir se snažíme co nejvíce udržovat a minimálně zasahovat do přirozené vegetace a fauny. Ostatně říká se, že víno se dělá na vinici.Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?V současnosti je to bezesporu trať Slovenské. Nachází se na samém vrchu kopce a rozprostírá se jižním směrem, půda je zde těžká jílovito-hlinitá. Z odrůd můžu vyjmenovat Chardonnay, Sauvignon, Cabernet Sauvignon, Neuburské a Cabernet Moravia. Je to naše nejstarší a největší vinice na jedné trati o rozloze 12 ha, proto zde máme téměř všechny odrůdy.Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?Mezi vlajkové odrůdy patří určitě Neuburské, Chardonnay a Dornfelder. Nemám sice tohle označení rád, protože každé víno má své a obliba různých odrůd veřejností se mění rychleji než naše vláda. Vlajkovou loď si volí samotní zákazníci.Čeští a moravští vinaři s oblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?Možná až příliš, nikdo z mé nejbližší rodiny nepracuje jinde než v mém vinařství. Je nesmírně složité oddělit pracovní a soukromí život, věřím své rodině, každý její člen má svůj úkol a zodpovídá se mě. Fungující rodinná firma se nápadně podobá fungující rodině. Nepříjemné je ovšem, že všechny složité situace se promítají v obou životech.Kombinujete rád víno s jídlem? Jaké jsou příklady kombinace Vašich vín s konkrétními jídly?Nesmírně! Je zajímavé zkoušet, jaké víno se hodí k jakému pokrmu. Nedá se říct, co bych doporučil k jakému jídlu. Na světě je až příliš chutí, aby bylo jednoduché je zkombinovat. Tisíc lidí tisíc chutí. Na světě existují jen 2 vína: první mi chutná a to druhé ne. Tak to má každý, je těžké někomu něco nabízet, vždy se jedná jen o doporučení nebo třeba inspiraci. Jeden příklad ale uvedu, Dornfelder 2009 výběr z hroznů a vepřová panenka plněná sušenými švestkami a šťouchané brambory.Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?Mám pocit, že tuto otázku nechám příště zodpovědět mé syny. Doufám, že za pět let na ně budu moct spokojeně dohlížet a pouze radit. Já jsem toho již vybudoval dost, doufám, že půjdou v mých šlépějích a zachovají rodinný přístup k našim zákazníkům.Který ročník byl podle Vás tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?Pravděpodobně 2009, co se týká červených vín jednoznačně neopakovatelný. Bílá vína byla též nádherně plná a vyzrálá, ale červená jako by ani nebyla z Moravy :-)Troufnete si odhadnout, jaký bude ročník 2011?Troufám si neodhadnout, vše se může ještě po … kazit.Kde všude jsou Vaše vína k dostání?Je jen málo míst kde by se vína nedala zakoupit, snad jen sever Moravy a západ Čech je nedostatečně pokryt. Jsme malé vinařství a není příliš jednoduché mít distribuci po celé republice, ale stejně zkoušíme tuto síť rozšiřovat.V jaké vinařské oblasti byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?V Rusku, není to komunistická EU, jediná svobodná země Evropy :-) Ne vážně, jen doma je doma.Skvělé víno vzniká ve vinici nebo ve sklepě?Vzniká ve vinici, ve sklepě se mu dá dát duše nebo vše zničit, tam už je to o vinaři.Které z Vámi ochutnaných vín na Vás v životě udělalo největší dojem? Čím?V roce 2002 německý Riesling ovocné sladkokyselé víno, které se dnes u nás dá běžně taky zakoupit. Tenkrát ještě tyto vína módní u nás nebyla. Téměř vše bylo suché.Jakou největší raritu ukrýváte ve svém sklepě?Sám sebe.Jakými změnami prošlo tuzemské vinařství za posledních 20 let od revoluce? Co se nejvíce povedlo a kde jsou rezervy?Drobné kosmetické, asi jako Homo Erectus a Homo sapiens. Změnilo se vše, od technologií přes spotřebu, informovanost a vzdělanost zákazníků, distribuční kanály a informační technologie. Jediné co je stejné, jsou lidé a vinice.Mění se v posledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?Preference konzumentů jsou jako na houpačce, na jednom konci byla červená lehká vína a na druhém bílá aromatická, teď jsme zrovna někde uprostřed. Není to dávno, co se prodával jen Modrý portugal a ještě kratší co jenom sladké Chardonnay. Dnes „frčí“ Neuburské, Dornfelder, Ryzlink. Která původně moravská odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?Původní asi Muškát moravský, jen jako mladé víno, hlavně burčák. Klasickou odrůdou je též Neuburské, málo pěstované, špatně rodící o to lahodnější.S kým a kde nejraději pijete víno?S tím kdo rád pije víno, má rád zábavu a nestydí se říct pravdu. Jednotlivé osoby po mě nechtějte, kolikrát my udělá větší radost debata s někým neznámým a bezprostředním.Máte nějakou oblíbenou restauraci nebo vinný bar?Ano tu svoji, trávím tam dost času a snažím se, aby byli všichni zákazníci spokojeni.Doporučil byste nějakou knihu o víně?Cokoliv od Radka Králíka, mého dlouholetého přítele, vinaře a básníka. Poezie k vínu patří.Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?Mám rád myslivost, být sám v lese skrytý před světem i zvěří, tiše pozorujíc noční dění. Vnímat vůni lesa slyšet jemný šepot korun stromů. Není lepší relax než toto. Občas si udělám radost a dopřeju si skolit trofej, ne nejsem vrah, o zvířata se starám jako málokdo, ale regulace populací je také nutná.Svět vína je především mužský svět. Která dáma je podle Vás největší osobností tuzemského světa vína?Neodvažuju se na to odpovědět, podle mě je to každá, která má odvahu do toho chlapům kecat. Vždyť ženy mívají vytříbenější chutě jak muži. Nejlepším degustátorem je mladá žena do 25 let, muž má proti ní horší chuťové buňky.Jaký je Váš postoj k tuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?Nezáleží na mém postoji, je to jeden z reklamních prostředků. Pokud bude jako směrodatný preferován konzumenty, nemůžeme jej ignorovat.Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?Samozřejmě že ano, pravdou je, že u nás opravdu chybí zkušení degustátoři, a proto i na velkých výstavách a soutěžích projdou vína s vadou nebo chorobou. Na druhou stranu spousta vín bývá poškozeno rozhodnutím komise, která body udělí za obsah cukru ve víně. Nejsou ale všechny výstavy stejné.Jaké víno byste doporučil pro první setkání s budoucí tchýní?Sladké, botrytický výběr, pokud má cukrovku raději kávu.Který francouzský vinařský region máte nejraději a proč?Nejsem oblíbencem francouzských vinařů. Alsasko je nejmíň francouzské, proto asi Alsasko. Je tam citelný vliv německé pracovitosti před francouzskou leností.Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?Ne, nemám příliš času na čtení čehokoliv.Jak byste přesvědčil pivaře, aby začal pít víno?Víte, že asi nijak? Možná trochu experimentování by jim otevřela oči, zjistili by, jak může být víno rozmanité. Nic proti pivařům nemám, jenom by je mohla přinutit nadváha.Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?Vše děláme s láskou pro Vás.…………………………………………………………………………………………………..Profil vinařství:Rodinné vinařství Ludvík Maděře je malou firmou obhospodařující cca 30 ha vinic. Firma Ludvík Maděřič začala s výrobou vína v roce 1993, a od té doby postupně doplňovala sortiment nabízených vín a rozšiřovala služby pro své klienty. Dnes má firma produkci cca 3000 hl vína, a široký sortiment výrobku, ze kterých si určitě každý vybere.Zabývá se výrobou jakostních a přívlastkových vín ze 17 odrůd révy vinné a připravuje rozšíření sortimentu i na další druhy. Obhospodařované vinice se nalézají ve dvou viničních tratích (Prechov, Slovenské) obce Moravský Žižkov ve velkopavlovické podoblasti Moravy. Obec se nalézá na okraji nivy řeky Dyje v místech, kde se pomalu do kraje zvedají první pahorky Chřibů. Trať Slovenské je umístěna na jihovýchodním svahu kopce s půdou jílovitohlinitou až písčitohlinitou. Těžká jílovitá půda dává dobré výnosy, hlavně vínům červeným, obzvláště se tu daří Frankovce, Modrému Portugalu a Cabernetu Morávii. Lehčí půdy dávají pak bílým odrůdám Rulandským, včetně Chardonnay, a Veltlínskému Zelenému typické ovocné aroma. Trať Prechov se prostírá na mírném jižním svahu a půda zde má většinou písčitou strukturu.Asi každý se jednou za čas zastaví a zeptá sám sebe, co vlastně dělá a proč to dělá. Naším cílem jsou vína, která by potěšila, umocnila prožitky z chvil všedních i svátečních a vnesla pohodu a radost do života těm, kterým jsou určena protože „život je příliš krátký na to aby se pilo špatné víno“.…………………………………………………………………………………………………..Profil vinaře:Ludík Maděřič narozen v roce 1954, vyučen na strojníka kvůli nemožnosti studovat (otec byl kulak). Do roku 1994 pracoval na kompresní stanici Transgasu. Výrobě vína se věnuje na živnost od roku 94. …………………………………………………………………………………………………..3 doporučená vína: Sauvignon 2010 pozdní sběrIntenzivní aromatické víno s vůní broskví a černého rybízu a medovou chutí. Je vínem plným extraktivním harmonické chuti a dlouho příjemné dochuti. Doporučujeme servírovat jako přílohu ke skopovému masu, pečené drůbeži nebo sýrům s plísní na povrchu.Cena ve vinařství 125 bez DPHCabernet Moravia 2009 pozdní sběrJe zcela mladou odrůdou s kabernetovým aroma. Sladká tříslovina snížený obsah kyselin z něj dělají hladké intenzivní víno s příjemným ovocitým aroma lesních plodů, obzvláště lesních malin. Doporučujeme podávat k přírodnímu hovězímu nebo aromatickým sýrům.Cena ve vinařství 112 bez DPHSekt LouisŠumivé víno vyrobené klasickou metodou kvašením v láhvi. Barva je žluto zelenkavá. Intenzivní aroma čerstvých meruňek a lipového květu, Vynikající bohaté a jemné perlení. Příjemný intenzivní sekt s čistou dochutí a dlouhou perzistencí. Cena ve vinařství 190 bez DPH

4 komentáře:

Anonymous

22. August 2011 20:43

Tak v prve rade velka pochvala za takovy pocin, je to radost cist. V druhe rade dva navrhy – jednak bych asi predradil profil vinare a vinarstvi pred samotny rozhovor a pak bych doporucoval vice vycistit rozhovor od gramatickych prehmatu. Ale jinak super, uz dlouho jsem na vinnych blozich necetl neco takto prinosneho. -Vicky-

podkorkem.net

23. August 2011 07:56

Díky za pochvalu:)..Předřazení profilů před samotný rozhovor je dobrý nápad. Co se týká podoby rozhovoru, nějaké drobné zásahy jsem prováděl, ale zas bych chtěl zachovat jistou autenticitu ve vyjádřeních…Mikuláš

karl

23. August 2011 16:15

A zkontrolovat si J a :)

Anonymous

18. February 2014 13:11

Alsasko, jeho víno a vinaři vs. Morava a všichni ti rádoby vinaři co pěstují hrušky, víno, švestky, pak to všechno promění na chlast, který ideálně co nejrychleji a nelépe prodat. No to se nedá srovnat :).

Okomentovat:

*

Loading...