Co všechno letos ještě čeká vinaře ve vinicích, je do značné míry velkou neznámou. Z toho, co ale člověk slyší ze stran meteorologů, by se klidně mohly opakovat podmínky ročníku 2018. Ten byl velmi teplý a suchý a vinaři v důsledku toho sklízeli dříve, než byli zvyklí. Na podobné vyprahlo si ostatně asi vinaři v tuzemsku budou muset stále více zvykat. Jak ukazují Ryzlinky rýnské 2018 z Vinařství Ilias a Vinařství Gurda, nemusel by to být zas takový problém. Dvě vína, stejný ročník, stejná odrůda, ale charakterem odlišná a v obou případech skvělá.
Ročník 2018 byl pro řadu vinařství zcela bez pochyby komerčně velmi zajímavým rokem. Jak uvádí aktuální situační zpráva na téma réva a víno, dle údajů Českého statistického úřadu bylo v roce 2018 sklizeno celkem 103,7 tis.tun hroznů révy vinné, což je téměř o 30 % více než v roce předchozím. Výnos hroznů révy vinné se pohyboval na úrovni 6,51 t/ha, což znamená nárůst o 29 % oproti minulému roku. Hroznů tedy bylo na trhu dostatek. Vinaři se tak nemuseli strachovat o to, jestli budou mít dostatek suroviny, ale spíše jestli se jim podaří zachytit ten správný moment, aby výsledná vína nepostrádala pro Moravu typickou svěžest a šťavnatost.
Produkce vín pak oproti roku 2017 vzrostla o zhruba 7 %. S výjimkou ročníku 2015 šlo v tomto ohledu o nejlepší rok za posledních šest let. Těšit se bezesporu z ročníku 2018 můžeme i na zajímavá červená vína, všelijaké reservy, výběry z hroznů nebo chcete-li barrikové selekce. Třeba Jan Stávek loni ohledně ročníku 2018 prohlásil: „Nejvíc se těším na jednu šarži Frankovky. Je to víno z hroznů cukernatosti 25,4. Šlo do lehce vypalovaných barikových sudů a věřím, že jej tam necháme minimálně dva roky. Mohla by z něj vzniknout Reserva, kterou jsme naposledy vyrobili v roce 2015.“ No a tu 2015ku jsem letos měl možnost ochutnat a byla mimořádná!
#tosivypijeme
Ani nevím, jestli jsem ve čtvrtek při brouzdání mezi regály vinného obchodu podvědomě podlehl aktuální nacionální vinařské marketingové kampani, ale spíš převážila touha ochutnat nová vína „starých dobrých známých“ a prověřených vinařů. Osobně spíš totiž razím filozofii podpory skvělých vinařů napříč státy a kontinenty, bez ohledu na to, jestli jsou z Moravy, Rakouska, Chile nebo Itálie.
Pátral jsem v historii, pátral a zjistil, že na návštěvě ve sklepě u Georgiose Iliase jsem byl poprvé a naposledy v roce 2013! Jestli pak tam na zrání vín ještě dohlíží na zdi zavěšený sv. Urban. Jedna věc se ale určitě nezměnila, a to že Vinařství Ilias patří stále k tomu nejlepšímu z produkce vinařské obce Pavlov. První víno vyrobil Georgios Ilias v roce 2000 a naplno se vinaření věnuje od roku 2006. Základní filozofie vinařství je Bio režim ve vinici a co nejjednodušší a nejšetrnější přístup ve sklepě. Ačkoliv možná Georgiose Iliase není moc vidět na různých degustačních a naturálních akcích v Praze i mimo hlavní město, rozhodně tahle vína patří ke stálicím vinných lístků řady vinných barů a restaurací.
Zhruba o dekádu je pak mladší vinařský projekt Gurdau, který bych ale aktuálně bez váhání zařadil mezi tuzemské TOP 10. Poprvé jsem vína Gurdau ochutnal v ročníku 2015 a od té doby bych bez váhání přijal funkci předsedy jejich fanklubu.
Vinice, primárně s Ryzlinkem rýnským v roce 2012 v Kurdějově vysadil Jaromír Gala, známý nejvíce svými vlašáky z Bavor u Mikulova. „V Kurdějově máme od roku 2012 vysazeno 7,5 hektarů vinic a víc už neplánujeme, z 80 % Ryzlink rýnský, 10 % Veltlínské zelené a 10 % Pinot Blanc. Jméno Gurdau jsme zvolili jako starý německý název obce Kurdějov (bývalé Sudety),“ uvedla před časem pro tento blog manželka Jaromíra Galy Alžběta. Orientace na Ryzlink rýnský mi samozřejmě dělá radost, ale rozhodně doporučuji zkusit i Pinot Blanc, který mne opakovaně nadchnul.
Ryzlink rýnský 2018, Vinařství Ilias, 12,5 % Hodnocení: 87/100
Organické víno, suché, v pozdním sběru. Viniční trať U tří panen. Středně výrazná barva bílého zlata. Vůně je intenzivnější, zejména druhý den se krásně rozvoněla, do kombinace žlutých jablek, meruňky, grepu, výrazně květinová. V chuti je víno příjemně svěží, s citrusovými tóny, jablkem a meruňkami. Jemné bylinkové tóny. Svěží ovoce doplňuje příjemná kyselina. Víno je vyvážené, přímočaré, pro někoho možná lehce syrovější a naturálnější, ale bez debat zábavné. Moc dobře se pije. Dochuť je delší a krásně minerální. Po polknutí v chuti zůstává geniální kombinace kyselosti a slanosti.
Orientační cena: 294 Kč (Global-wines.cz)
Ryzlink rýnský 2018, Gurdau, 12 % Hodnocení: 89/100
Rýňák v přívlastku pozdní sběr, z vinic patřících do katastru vesnice Kurdějov. Ve vůni relativně výrazný, z počátku hutnější, postupně se rozdýchal. Tóny jdou hodně do peckovin, meruňky a bílé broskve, lučních bylin, jemně do medu a marcipánu. S přibývajícími roky tenhle rýňák určitě půjde do petrolejových tónů, jemný náznak se ve víně objevuje již nyní. Středně plné v chuti, šťavnaté víno, s bohatou paletou tónů zralého peckového ovoce, grepu nebo citrónu a limetkové kůry. Ještě, že jsem láhev nezdolal na první dobrou, vínu slušel více druhý den po otevřený, celkově působilo srovnanější a vystoupily svůdně delikátní detaily a nuance. Suma sumárum tohle je takový ten „tučnější“ ryzlink ala Pfalz, ale krásně uhlazený a vybalancovaný, se svěží kyselinou. Pohlazení po jazyku a radost pro všechny Rieslingfreaks.
Orientační cena: 290 Kč (Global-wines.cz)