Ročník 2012? Nižší úroda a málo kyselin

Září, 17.09.2012 08:02

Vinobraní klepe na dveře a někde již vinaři začali se sklizní hroznů. Matka příroda už svou část práce odvedla, teď již bude dílo vrukou pánů sklepa. Je na místě se tedy začít pomalu ptát. Jaký byl letošní rok, co se týká počasí? Jaká bude úroda, sohledem na kvalitu a množství hroznů? Kterým odrůdám bylo nejvíce přáno? Odpovědi na tyto otázky poskytuje šest vinařů zČech a Moravy.

Vrámci dnešního příspěvku si můžete udělat obrázek, jak nevyzpytatelné letos počasí, co se týká práce vinaře bylo. Dle jednotlivých lokalit se samozřejmě najde řada specifik, ale ve vyjádřeních majitelů vinařství lze nalézt i mnoho společných bodů. Vprvní řadě za sebou máme komplikovaný rok, kde vinaře trápily zimní a jarní mrazy, sucho nebo srážky během kvetení. Stím vším se tuzemští vinaři museli popasovat.Vdůsledku různých vlivů tak vletošním roce vinařství vesměs očekávají oproti loňsku propad produkce, co se týká kvantity. Ti šťastnější počítají pokles vřádu procent, ale takové vinařství Maděřič -40 % a vinařství Šamšula dokonce poloviční úrodu než loni. Vína bude míň (budou opět do tuzemska proudit levné hrozny zdovozu?), ale kvalita by měla být slušná. Očekávání vinařů se liší odrůdu od odrůdy, u bílých vín lze čekat problémy snedostatkem kyselin. Ale více již prozradí ze svých odpovědí sami vinaři. Vrámci srovnání si můžete udělat obrázek, jaká je situace na Mělníku, ve Velkých Bílovicích, vKobylí, Moravském Žižkově, Dolních Kounicích a Čejkovicích.

Otázky:

1)

Jak lze charakterizovat letošní rok, co se týká počasí?

2)

Jakou očekáváte sklizeň, v porovnání s rokem 2011 (více či méně? Proč?)

3)

Jak vypadají hrozny? (velikost, množství, odrůdové odlišnosti apod.)

Robert Žára (Lobkowicz vinařství Mělník)

Mělník

1) Letošní rok byl poměrně náročný především na aplikaci postřiků. Většina července propršela a vytvářeli se optimální podmínky pro rozvoj houbových chorob. Naštěstí se nám podařilo udržet vinice „čisté“. Současné počasí nám dává naději na dobrý ročník :)2) V porovnání s předchozím ročníkem by měl být tento „veleúspěšný“, a to díky loňským jarním mrazům, které nám vzali 90 % loňské úrody. Letos jsou na některých lokalitách ještě znát postižení, které tyto mrazy způsobily (hlavně u odrůd MP a MT), ale obecně se dá říct, že bychom měli mít kvantitativně průměrný ročník.3) Hrozny na vinicích vypadají dobře. Jsou zdravé, pěkně dozrávají, jenom u odrůdy Ryzlink rýnský došlo k jejich úpalu i přes to, že jsme tuto odrůdu neodlisťovali v zóně hroznů. Tímto jsme přišli o zhruba 20 % sklizně u této odrůdy. Hrozny odrůdy Muškát moravský máme již zpracovány ve sklepě a momentálně kvasí.

Vladimír Tetur (Vinařství Tetur)

Velké Bílovice

1) Rok 2012 nezačal pro révu vinnou příliš dobře. Zimní mrazy poškodily některé vinice, kde některé hlavy uhynuly totálně. Na jaře, kdy už bylo na letorostech 6-10 listů a malé ukazující se hrozny, přišel další mráz. Ráno mezi čtvrtou a 6:30 jsme u nás ve Velkých Bílovicích naměřili -1 až -4 stupně pod nulou. Jednalo se především o horší polohy v dolinách, kde mráz poškodil vinice i na 95 %. Choroby se držely v normálu, při dobré prevenci mohli být vinohradníci poměrně v klidu. Na jaře deficit dešťových srážek – postiženy hlavně nové výsadby a školky. V průběhu prázdnin opět nedostatek vláhy.2) Očekáváme sklizeň o 20 – 30% nižší než v roce 2011. Na vině je kombinace zimních a jarních mrazů, své má na svědomí i nedostatek vláhy v době růstu a dozrávání.3) Hrozny jsou v dobré kondici, ale jsou řidší a lehčí. Podle vinohradnické obce, viniční tratě a polohy vinice se budou jednotlivé odhady výnosu a poškození lišit. To platí i u odrůd.

Tomáš Čačík (Kobyliské vinařství Čačík)

Kobylí

1) Rok 2012 nevypadal ze začátku moc dobře hlavně kvůli velkému srážkovému deficitu. Základem kvalitní sklizně je dostatek zimní vláhy, kterou réva díky mohutnému kořenovému systému dokáže využívat velkou část sezóny. Ta však nebyla. Problém to způsobilo i letos vysazovaným vinicím. Dne 18. května byly vinice poškozeny mrazem vnašem případě cca 40 % (většinou se jednalo o výsadby). Voda přišla začátkem června takřka na poslední chvíli. Bohužel se jednalo 2× o vydatné přívalové srážky a některé vinice byly poškozeny erozí půdy. Jinak bylo počasí pro révu do dnešního dne přívětivé.2) Sklizeň očekávám na úrovni loňského roku, ale hlavně díky mladým vinicím, které letos poprvé pořádně zarodí.3)Hrozny vypadají různě, překrásné jsou Müllery – takové jsem snad ještě neviděl. Velmi dobré Muškáty, Vavřince a Pálava, Veltlíny pěkně nazrávají, ale mají drobnější hrozny, Neuburské trochu sprchlo. Málo hroznů má Frankovka. Cabernet Moravia, Chardonnay, Zweigeltrebe a Rulandské bílé byly poškozené mrazem, výnos nebude veliký. Obecně můžu říci, že co se týká vývoje jednotlivých odrůd, tak byl tento rok nenormální a hodně nevyrovnaný, hodně záleželo, kolik bylo ve které lokalitě na jaře vody.

Jiří Maděřič (Vinařství Maděřič)

Moravský Žižkov

1) Divný, u nás extra suchý a horký. Úhrn srážek za posledních 12 měsíců byl 410 mm z toho 280 mm bylo za poslední čtyři měsíce. Průměrná teplota se letos pohybovala o 1°C výš než loni. Výborné to bylo s ohledem na nemoci na vinicích, ale srážky přišly v tu nejméně vhodnou dobu, tedy během kvetení.2) Sklizeň očekáváme na podobné úrovni jako v roce 2010, tedy 40 % loňské úrody. Není to jen odhad, ale vycházím z dosavadního průběhu vinobraní. Důvodů je několik: za prvé zimní mrazy (jarní nás naštěstí nepostihly), za druhé jarní a podzimní sucho a za třetí déšť během kvetení. To vše dohromady souvisí i s kvalitou, kdy na jednom keři jsou 3 generace hroznů. Vypadá to na divoký rok :-)3) Hrozny vypadají zvláštně. Koncem srpna jsem měřil cukernatost na několika odrůdách. Např. Zweigeltrebe mělo 28.8. třetinu hroznů s 20°NM, třetinu s 15°NM a třetinu s 10°NM a stejně tak to vypadalo i u ostatních, tedy tři generace různě zralých hroznů kvůli zimním mrazům a dešti během květu. Odrůdové odlišnosti jsou neuvěřitelné, 4. září jsme sklízeli Pálavu při 22°NM, Tramín při 22°NM, Muškát při 22°NM a „Šeďák“ při 24°NM. Zatímco Müller měl 18°NM. V tuto dobu si dlouho nepamatuji takové hodnoty. Velice prapodivně vypadá MT v mladé 4-leté vinici 50 % bobulí jsou cibéby s 35°NM a zbytek má 20°NM. Nejhorší je, že hrozny mají vysokou cukernatost, nízký obsah kyselin, nízkou výlisnost (60%) a nejsou fenolicky zralé. Rozdílný bude i výnos na hektar, nejméně bude Modrého portugalu , milerky, Dornfelderu a neuburku, zatímco Rulandského bílého, Chardonnay a Veltlíského zeleného bude zhruba průměrně.

Jiří Šebela (Vinařství Dva duby)

Dolní Kounice

1) Jedním slovem zajímavý … dvěma slovy „velmi zajímavý“. Mrazivá a suchá zima, bez sněhu je pro vinohrad problém. Od podzimu až do května téměř nepršelo, též problém. Pak začalo pršet vdobě květu, což je také nedobře. Ale napršelo poměrně dost a následně hned začalo teplo a sucho, které vydrželo celé léto. Bylo hned několik dnů svelmi vysokou teplotou, která sterilizuje houbové choroby, takže letošní rok se dal vpohodě zvládnout úplně bez chemie (v rozumných vinohradech srozumným vedením a rozumným zatížením hrozny).2) Mráz, sucho, jarní mrazík a někde i kroupy hodně poznamenaly letošní ročník. Sklizeň bude nižší než vroce 2011. Červená budou zajímavá, tipuju, že to pro ně bude lepší rok, než byly velmi krásné ročníky 2008, 2009 a 2011. U bílých je už teď jasný problém skyselinou, bílá vína dělaná „na rychlo“ budou běžně bez úpravy kyselin fádní a prázdná nebo nevyzrála (pokud někdo posbírá hrozny před jejich fenolickou zralostí).3) Hrozny lze letos jen těžko generalizovat. Vněkterých tratích nejsou téměř žádné (jarní mrazík, u nás část vavřince na Nových městech), vněkterých jsou pak opožděné (zima a sucho, Sauvignon na Karlově) a jinde jsou pak videálním počtu (vavřinec na Karlově i nahoře na Nových městech, Frankovka na Šibeničné, večerka na Nových městech). Na vinobraní se hodně těšíme a myslím si, že je nač se těšit.

Jakub Šamšula (Vinařství Šamšula)

Čejkovice

1) Zima a mráz a potom horko a sucho :)2) Úroda bude o cca 30 % nižší než dlouhodobý průměr, zejména kvůli zimním a jarním mrazům, suchu a kroupám. Můžeme čekat i 50 % úrody oproti ročníku 2011 (ten byl výnosově nadprůměrný).3) Hrozny jsou menší, lehčí s menším množstvím šťávy a malým obsahem kyselin.

Okomentovat:

*

Loading...