Rioja v tištěném i lahvovém vydání

Leden, 24.01.2013 08:57

Tak jsme minulý týden zase měli vhlavním městě sněhovou kalamitu. A tentokrát to dokonce bylo o něco více než „u Muzea štyři“, jak zpívá Jarek Nohavica. Já se přiznám, že nejsem velkým příznivcem bruslení na namrzlých chodnících, takže jsem zpráce povětšinou spěchal domů, za rodinkou a taky za lahvinkou samozřejmě. A čím ohřát zimou prochladlé vnitřnosti? Jednou zmožností, které se nabízejí, jsou červená vína ze španělské oblasti Rioja.

Pokud patříte mezi fanoušky tohoto španělského vinařského regionu, který je synonymem pro skvělá vína zodrůdy Tempranillo, neměla by vaší pozornosti uniknout zbrusu nová a obrazově bohatá publikace snázvem The Wine Region of Rioja, kterou napsala ambasadorka této oblasti vUSA, Ana Fabiano. Já jsem knížku zhltnul spolu se třemi víny zmístní produkce a tady je pár řádek o všech čtyřech položkách.Nejprve se zastavme u knihy, která je vprvní řadě opravdovou pastvou pro oči a potěchou pro ducha vínomilcova. Velké fotografie přírodních scenérií, údolí, vinic a hor zoblasti Rioja jsou snad až příliš krásné, aby mohly být skutečné. Při jejich prohlížení máte intenzivní nutkání sednout na bicykl a bez otálení pedálovat směr jihozápad. A to je také primárním cílem knihy, po jejímž přečtení vám už nemůže být Rioja lhostejná.Po obsahové stránce se kniha snaží nabídnout ucelenou ochutnávku tohoto nejvýznamnějšího španělského vinařského regionu, počínaje historickým vývojem, kulturními souvislostmi, popisem jednotlivých oblastí/údolí/městeček, přes lokální kuchařské recepty, samozřejmě až po charakteristiku odrůd a vín typických pro region Rioja. Speciální kapitoly se věnují například popisu jednotlivých podoblastí, kterými jsou Rioja Alta, Rioja Alavesa a Rioja Baja. Velký prostor je vknize věnován místním vinařům, u těch nejvýznamnějších najdete celostránkové profily. Ke knize se tak lze vracet, vždy když nějaká ta lahev Riojy přistane na vašem stole. Výsostní postavení má vrámci knihy také odrůda Tempranillo. Ta vuplynulých desetiletích zcela ovládla zdejší vinice, odkud vytlačila další odrůdy, jako Garnacha nebo Graciano. Jestli vroce 1973 Tempranillo tvořilo 31 % vinic (Garnacha 39 %), dnes je to nějakých 80 % vinohradů vregionu Rioja. Místní vinaři o této odrůdě hovoří jako o skutečném pokladu, který utváří zvelké míry charakter místních vín.Knížka se čte lehce, autorka poměrně zručně kombinuje vyprávění a osobní zážitky či zkušenosti se zajímavými faktografickými údaji. Ať už se chystáte vyrazit do Riojy na dovolenou nebo tak jako já chcete získat detailnější představu o tom, co za víny ztéto španělské oblasti stojí, je více než 250 stránek knihy ideálním zdrojem informací. Vše zabalené vluxusním balení, na kvalitním papíře a plnobarevném zpracování. Tady se někdo pěkně plácnul přes kapsu…S tím jaký boom Rioja vposledních letech zažívá a sohledem na skutečnost, jak sama autorka vúvodu knihy poznamenává, že podobná ucelená publikace o této oblasti vanglickém jazyce chyběla, je vydání této knihy sázka na jistotu. Za mě rozhodně vývrtka nahoru..Takovou knihu samozřejmě nelze číst jen tak někde u piva vbufetu. Pro navození té správné atmosféry doporučuji doma otočit kohoutem topení o několik stupňů nahoru a samozřejmě si otevřít nějakou pořádnou Crianzu nebo Reservu. Výběr vín zoblasti Rioja je na tuzemském trhu poměrně pestrý a nezřídka kdy lze nalézt za rozumné peníze nějaký ten tekutý poklad. Já postupně otevřel červená vína tři a nebylo si na co stěžovat.

La Vendimía 2011, Palacios Remondo, 14 %

Víno je tvořeno směsí odrůd Tempranillo (50 %) a Garnacha (50 %). Vinice vinařství Palacios Remondo se nachází vnadmořské výšce 1800 stop a patří mezi nejvýše položené vcelé oblasti Rioja. Hrozny jsou od roku 2003 pěstovány organicky, bez zavlažování, sklizeň probíhá ručně. Víno zrálo pět měsíců vdubových sudech (francouzský dub 80 %, americký dub 20 %), čiření probíhalo pomocí vaječných bílků, nefiltrováno. Víno má temně rubínovou barvu, svěží primárně ovocné aroma. Sušené švestky doplňují podtóny bylin. Vchuti je víno šťavnaté, ovocné sostřejším tříslem a razantní kyselinou. Lehce se objevuje vanilka. Mladé, čisté výrazné víno splnějším tělem. Orientační cena: 330 Kč

Azabache Crianza 2007, Viñedos de Aldeanueva,

14 %Organické víno, vytvořené směsí odrůd Tempranillo 60 %, Garnacha 30 % a Graciano 10 %. Crianza má pikantní kořeněné aroma, stóny černého bobulového ovoce. Poměrně výrazně se objevují barikové prvky. Vchuti je víno líbivé, nasládlé, sametové. Zralé ovoce, vústech doplňuje čokoláda a káva. Víno bezesporu potěší fanoušky těžších a výraznějších barikových vín.Orientační cena: 230 Kč

Marqués de Tomares Crianza 2007, 13 %

Směska sjasně dominující odrůdou Tempranillo (90 %), kterou doplňuje Mazuelo (7 %) a Graciano (3 %). Víno má intenzivní barvu, aroma lehčí, ovocné, kořeněné. Vnose se objevuje černý rybíz, višně nebo lékořice. Vchuti je expresivní, zralé, spevným tříslem. Po dostatečném prodýchání je víno elegantní, lahodné, sintenzivním projevem a dlouhou dochutí. Dub se objevuje vchuti jen náznakem. Orientační cena 330 KčCo se týká knihy The Wine Region of Rioja ještě jedna informace na závěr. Ve stejné edici aktuálně vychází nový titul, tentokrát věnovaný vínům zUSA (American Wine). Autorkami jsou vtomto případě Jancis Robinson a Linda Murphy.

Okomentovat:

*

Loading...