Rakouský minimal v podání Nikiho Mosera

Duben, 2.04.2013 08:04

Před pár týdny si tu někteří zvás přečetli

rozhovor smladým, talentovaných, atraktivním, leč ženatým biodynamickým vinařem Niki Moserem. Dle ohlasů, které jsem zaznamenal, vás povídání Nikiho zaujalo, ale něco tomu přece chybělo. No ano, vína tomu chyběla. Dnes to tedy napravím a uvedený rozhovor zápisky o vínech doplním. A věru moc dobrých, dodat sluší se.Vposlední době piju rakouská vína poměrně často, ať už doma nebo na degustacích (například minulý týden degustace Hanse Czernyho ve Veltínu, nedávná degustace devíti rakouských vinařství dovozce Stabrix ve Viničním altánu), no a vína zvinařství Sepp Moser mne vrámci produkce našich jižních sousedů baví hodně. Na rozdíl od nedávné degustace Nikiho Mosera ve Veltlínu, viz nedávný článek na

Jižním svahu

, jsem sice doma ochutnal „jen“ čtyři bílá a dvě červená vína, zato jsem si snimi mohl pěkně pohrát, nechat je dva dny větrat vlednici a popíjet na etapy. Celkem šest vzorků ze současnéprodukce vinařství Sepp Moser mi vinař zaslal kurýrní službou, spolu s „produktovými listy“, takže si na své přijdou i fanoušci i nějakých těch analytických čísel.

Grüner Veltliner 2012, Von den Terrassen, 12,5 %

Zpočátku hodně zakřiknuté, po pár hodinách se příjemně otevřelo, objevuje se lehká aromatika, ovocitost, zelené jablko. Vchuti mlaďoučké, malinko hrubší, ale spěkným ovocným charakterem, lehkou kořenitostí a pepřovou koncovkou. Svěží, suché mladé víno, minimalistické, sdalším potenciálem (dle vinaře do roku 2020). Kyseliny 4,8 g/l, zbytkový cukr 1 g/l, zrálo vnerezových tancích. Orientační cena: 8,5 euro

Grüner Veltliner 2011, Snabel DAC Reserve, 13,5 %

Víno má intenzivnější barvu se zlatavými odlesky. Aroma je celkem výrazné, podmanivé, lehce kořenitě nasládlé. Vchuti je víno plnější, šťavnaté, kovové sminerální stopou. Druhý den se víno krásně nadýchlo, do popředí vystupují veselé ovocné tóny, grep. Delší dochuť. Víno zrálo vsudu, kyselina 4 g/l, zbytkový cukr 1 g/l. Potenciál dle vinaře do roku 2022.Orientační cena 8,5 euro

Minimal 2010 (Grüner Veltliner), 15 %

Oproti předchozím vzorkům Veltlín jak zjiného „světa“. Víno absolutně bez přidané síry, nefiltrováno, nesířeno, rok zrálo vdřevěných sudech na kvasnicích. Na pohled není ve skleničce úplně čiré, tmavá barva moči, zpočátku lehce perlí. Určitě nechat dlouze prodýchat. Aroma hutnější, mnohovrstevnaté, proměnlivé. Nejprve se objevují těžší karamelové tóny, následuje přezrálé ovoce, hrušky, medovost. Vchuti příjemná kyselina, dřevo, mineralita, přezrálé citrusy, oxidativní. Druhý den sametové, srovnané do lajny, exkluzivní. Nekonvenční pití, pro fajnšmekry a naturální úchylákyJ. Potenciál dle vinaře do roku 2021.Orientační cena 30 euro

Riesling 2011, Gebling DAC Reserve, 13,5 %

Barva lipového květu, se zlatavými odlesky. Aroma lehké, s tóny broskve a citrusů. Krásně voní a skvěle chutná. Na jazyku je delikátní, spěknou kyselinkou, primárně ovocný, slehkou mineralitou. Vše vharmonii, náramně pitelné pití. Zbílých, co jsem od Seppa Mosera ochutnal, asi nejvíce návykové pití. Kyseliny 4,5 g/l, zbytkový cukr 4,5 g/l. Zrálo vnerezu, potenciál karchivaci do roku 2022.Orientační cena 8,5 euro

Zweigeltrebe 2009, Apetlon, 13,5 %

Barva intenzivní, tmavě rubínová. Aroma hřejivé, dominuje vněm zralé ovoce, lehká kořenitost a náznak dřeva. Vchuti je víno plnější, skulatým tříslem, působí nasládle. Objevuje se černé ovoce, nechybí pěkná kyselinka. Vyzrálé Zweigeltrebe, výrazné a sebevědomé víno. Já sem se dobře bavil. Víno nebylo filtrováno, zrálo 24 měsíců v300 litrových dubových sudech. Kyselina 5 g/l, zbytkový cukr 1 g/l. Potenciál dle vinaře do roku 2022.Orientační cena 14 euro

Banfalu 2009, 13,5 %

Směska odrůd Zweigeltrebe, Merlot a Cabernet Sauvignon. Víno má hutnou tmavou barvu svišňovým okrajem. Aroma výrazné, nikoliv však přepálené. Lesní ovoce, ostružiny, dřevo. Příjemně to voní a svádí. Vchuti je víno trošku hrubší, svýraznějším tříslem a fortelnou kyselinou. Objevuje se černý rybíz, vzávěru na konci švestička. Tohle bych si spíš koupil pro uložení do archivu, než kokamžitému vypití. Orientační cena: 19 euro

1 komentář:

Anonymous

2. April 2013 17:31

Pěkný článeček s popisem vín, přiznám se co jsem začal jezdit na lyže do rakouských apl, stal se ze mě oblíbenec jejich minerálních veltlínů a ryzlinků z wachau a kremsu.

Okomentovat:

*

Loading...