Radostné dopoledne na Krásné hoře

Březen, 29.03.2013 09:18

Vneděli se vstávalo slehkou hlavou. Ráno bylo ve znamení balení zavazadel a zakoupených vín. Vmrazivém ránu ve Velkých Pavlovicích nikde ani živáčka, všechny obchody vdosahu penzionu zavřené. Snídani jsme podcenili. Ještě než se po poledni sPavlem rozloučíme a vyrazíme vstříc domovům a manželkám, čeká nás poslední bod našeho vinného víkendu. Návštěva vinařství Krásná hora ve Starém Poddvorově. Nahlášeni jsme byli na 10. hodinu.

Taxikář nás vyzvedl před penzionem Vinařství Buchtovi zhruba dvacet minut před desátou. Stihli jsme krátkou zastávku na čerpačce, koupit něco na zub, a tradá na Krásnou horu. Na místo jsme dorazili včas a to i přes skutečnost, že taxikář zVelkých Pavlovic prý ve Starém Poddvorově, stejně jako my, nikdy nebyl. Za kapličkou, která stojí netradičně uprostřed silnice, jsme po 100 metrech odbočili doleva a stanuli před moderní a novotou vonící budovou vinařství Krásná hora. Hned ve dveřích nás uvítali dva reprezentanti vinařství, a sice Marek Vybíral, který dle svých slov udává směr vinařství a čas od času „do toho mluví“ a Ondřej Dubas, který má na starost výrobu vín a jejich prodej. Uvítáni jsme byli Sauvignonem blanc 2011 a poté jsme již vyrazili na prohlídku vinařství.Moderní budova vinařství Krásná hora, která byla dokončena vroce 2010, je zdílny studia Létající inženýři, konkrétně ji projektoval architekt Tomáš Havlíček. Původně byl na místě dnešního vinařství starý sklep svelkým pozemkem. Koupila ho Blanka Turečková, majitelka vinařství, a později kněmu připojila ještě pozemek druhý a tak vznikl dostatečný prostor pro stavbu moderního vinařského provozu. Mně se, jako amatérskému obdivovateli moderní architektury, skromně pojatá stavba vinařství, přirozeně splývající se svým okolím, líbí moc. Třeba taková vrchní degustační místnost svýhledem na vinici a terasou je zážitek sám o sobě. Ale pojďme zpět na začátek. Nejprve nás průvodci vzali do lahvovací/skladovací místnosti, kde se vína balí kdistribuci a kde odpočívají vlahvích. Otevřením vrat na zadní straně haly se během okamžiku dostáváte na terasu, kde se při sklizni zpracovávají hrozny. Stačí udělat jen pár kroků a stojíte ve vinici. Výhled na prosluněnou a vyvyšující se viniční trať Krásná hora nemá za mrazivého dopoledne chybu. A pravděpodobně nemá chybu ani za žádného jiného počasí.Krásná hora je celkem 50 hektarová trať, přičemž vinařství Krásná hora zní má pět hektarů všesti vinohradech. Čtyři znich hned u vinařství, takže dopravit při vinobraní hrozny do výrobní haly není žádný problém. V trati Krásná hora má vinařství vysazeny odrůdy Chardonnay, Tramín červený, Merlot, Sauvignon, Pinot Noir, Pinot Blanc, Cabernet Sauvignon a Pinot Gris. Vnedalekých Ratiškovicích pak ještě hlavně Ryzlink rýnský. Vinice vinařství Krásná hora jsou od počátku obhospodařovány ekologicky.

Do tanku i do sudu

Kromě již zmíněné degustační místnosti vprvním patře je dominantou vnitřních prostor vinařství velká výrobní hala. Tady vína kvasí a dochází kjejich školení. Hala pojme jak velké nerezové tanky, tak dřevěné sudy různých velikostí. Původně ve vinařství začínali smenšími nerezovými tanky, ale postupně se dokupovaly dřevěné sudy. Neustále dochází ke zvyšování podílu vín, která zrají ve dřevě, červená vína aktuálně vdřevěných sudech končí všechna. Co se týká výrobních postupů, ty se liší sohledem na požadovaný výsledek. Někdy se volí moderní technologie s přísnou regulací teploty a někdy naopak tradiční bez filtrace a s dlouhým ležením na kvasničních kalech v dřevěných sudech. Roční produkce je 25 000 lahví, cíl do budoucna je nějakých 50 000 lahví.Ve výrobní hale jsme strávili dobrou polovinu naší návštěvy a ochutnali něco mladých ještě nenalahvovaných vzorků. Třeba mlaďoučký Muškát moravský 2012, spříjemnou odrůdovou aromatikou, vchuti suchý, svěží, výrazně pitelný. Muškát moravský ve vinicích vinařství Krásná hora nenajdete, hrozny se kompletně kupují od stálého pěstitele. Ročník 2011 mne hodně bavil a i tuhle verzi si jistojistě budu muset pořídit, jakmile bude vprodeji. Sauvignon 2012 z nerezu, stéměř nulovým zbytkovým cukrem, působil oproti Muškátu lehce nasládlým dojmem, jinak spíše nenápadně. To Sauvignon 2012 zdřevěného sudu byl o poznání plnější, delší, sebevědomější. Co se týká této odrůdy, tak „krásnohorští“ přiznávají, že si sní tak trochu ještě hrají. Konečný styl vína se každým rokem posunuje směrem kvytouženému ideálu. Ostatně vinařství díky své poměrně krátké historii zatím nemá zcela ustálenou produkci. Cílem je, aby měla všechna vína jasně čitelný rukopis, stejnou „kvalitu“. Zkoušet a ladit se například ještě budou Tramíny, se kterými stále nejsou vKrásné hoře zcela spokojeni. To je také důvod, proč se Tramín zročníku 2012 vůbec nedělal.

Jarní mrazy byly o polohách

Zbílých vín jsme ještě ochutnali Ryzlink rýnský 2012, který jsme měli možnost porovnat so rok starší verzí. Dvanáctka je na jazyku ještě ostré víno sříznou kyselinkou, ale spoměrně výrazným projevem. Za nějaký ten měsíc by mohl být rýžák hodně zajímavý. Ostatně rok 2012 si na Krásné hoře pochvalují. Sohledem na minimální srážky obsahovaly hrozny při sklizni méně vody a o to koncentrovanější byla potom aromata. Jarní mrazy na Krásné hoře loni nezlobily, ke ztrátám prakticky nedošlo. Marek Vybíral to vysvětluje mimořádnou polohou trati Krásná hora. „Vše to bylo o polohách. Klasické polohy přestály výkyvy počasí bez problémů. Průměrné polohy jak kde a řepařské polohy dostaly záhul.“Kromě čistě odrůdových vín do portfolia Krásné hory patří i směsky. Ochutnali jsme Chardonnay/Pinot 2011, které zraje na kvasnicích ve velkém sudu a pak Cuvée Viktoria 2011, (50 % Chardonnay a 50 % Pinot Gris a Pinot Blanc). Jednotlivé odrůdy kvasily zvlášť na kvasnicích, víno je stále relativně živé, nechybí mu ovocná linka doplněná o dřevíčko. U červených vín se řeč dostala mimo jiné na téma, jak přírodní vína snášejí přepravu. Špatně. Vzhledem kjedné nepříjemné zkušenosti, kdy byla na degustaci vPraze vína po cestě přes D1 zaražená a postrádala svůj obvyklý projev, se zKrásné hory vína ideálně vozí na degustace týden předem. Během povídání jsme ochutnali slibný Zweigelt 2012, který má plnější tělo, ovocný charakter a náznak dřeva. Lehký, jahodovo-třešňový Pinot noir 2011, který se již chystá do prodeje. Na rozdíl od Merlotu 2011. Šťavnaté víno, expresivní, smasivní dochutí po „třešních a uzeném“, které bylo rok a půl vnových sudech. Všechny tři bečky jsou prý již rozebrané.Co se týká průběhu letošní zimy, tak ta je prý ve Starém Poddvorově zatím perfektní. Počasí si nepřichystalo žádné extrémy, bylo hodně sněhu. Sníh eliminoval extrémní deficit vody, který byl ve vinicích zloňska. Dnes mají vinohrady naopak slušné zásoby vody, což je dobrý předpoklad pro nadcházející období vegetace. Degustační a reprezentativní místnost vprvním patře, které dominuje velký stůl a výhled do vinice, nemá chybu. Interiéru dominuje dřevo a je vněm útulno, příjemně. „Udělali jsme si to tu tak, abychom stím byli sami spokojeni. A to samozřejmě platí i o našich zákaznících. Snažíme se mít svůj osobní styl, ať už jde o architekturu vinařství, etikety či samotná vína a buď se to lidem líbí, nebo ne. Všechno co děláme vychází znás a snažíme se, abychom stím mohli být spokojeni my i naši zákazníci.“ A já určitě patřím do skupiny fanoušků tohoto vinařství. Celé to dává smysl, vína do konceptu Krásné hory jasně zapadají. Podobně jako architektura a etikety na lahvích jsou i vína moderního střihu, bez zbytečných kudrlinek, vylepšení, zbytkového cukru. Minimalistická, někdy přísná, ale náramně pitelná. Ostatně potvrdila to vína, které jsme zlahví během povídání ochutnali. Přes složitý rok povedené Chardonnay 2010, vchuti poměrně výrazné, nazrálé, minerální, lehce barikové. Nechybí mu potenciál dalšího vývoje. Ještě o něco více mne bavilo Cuvée Viktoria 2010, tentokrát tvořené z50 % Chardonnay a 50 % Pinot Gris. Elegantní barva bílého zlata, aroma svůdné, kombinuje výraznější grep, ovocné tóny, bylinky a dřevo. Vchuti vínu dominuje šardonka, ale šeďák ho příjemně zjemňuje. Slušně pitelné, akurátní tělo, tóny zralých citrusů, troška toho dřeva. Užil jsem si ho i při následném popíjení doma, po lahvi se zaprášilo.To Tramín 2011 má sice příjemné exoticky kořeněné aroma, ale vchuti mu tak nějak chybí pevnější tělo, malinko mi ztoho leze těch 14 % alkoholu. Uvidíme, jak bude Tramín vypadat třeba vročníku 2013. Včervených vínech jsme ochutnali cuvée MPCA 2011, které tvoří odrůdy Merlot, Cabernet Sauvignon, Alibernet a Modrý Portugal. Příjemné aroma stóny třešně, černého rybízu, špetky dřeva. Na jazyku lehounké, vláčné. Tóny švestky, višně, lehká kořenitost. Jemné tříslo akurátní kyselinka. Moc pěkně se to pije, takové lehké pitíčko na oslavu každodenních radostí života.O poznání výraznější, korpulentnější pak bylo Cuvée Bernetty 2011 (Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia a Alibernet). Jde o vůbec první cuvée, které zhroznů z Krásné hory začali před lety ve vinařství dělat a které jim vsortimentu zůstalo. Vročníku 2012 pak bude mít jiné složení, konkrétně ho utvoří Cabernet Sauvignon, Merlot a Alibernet. SCuvée Bernetty chtějí nabídnout plnější červené víno nepinotového střihu, a tuto definici splňuje i verze 2011. No a právě sPinotem Noir 2010 jsme celou ochutnávku zakončili. Pěkné minimalistické víno burgundského střihu, příjemná tečka na závěr. Ale to už jsem se netrpělivě díval na hodinky a sohledem na odjezd vlaku začal hrotit odchod. Na druhou stranu škoda, protože ty dvě hodinky byly na poznání Krásné hory příliš málo.

Já se vrátím!

Co se týká nějakých plánů do budoucna, tak chtějí na Krásné hoře ještě vysadit nějaký Ryzlink rýnský. Vsoučasnosti mají ryzlink na pískovém podloží vRatíškovicích a rádi by ho doplnili o jinou lokalitu. Uvažovalo se i o stavbě menšího ubytovacího zařízení, dotace zEU je dokonce schválena, ale ze záměru nejspíš sejde. Veškerou energii a kapacity chtějí zaměřit na svá vína. A to je jen dobře! Portfolio vinařství tak ještě pravděpodobně dozná některých změn, ale již nyní jsou vína jasně čitelná, identifikovatelná svinařstvím Krásná hora a jeho filozofií. Ne vše, se trefilo do mých chutí, ale po návštěvě vinařství a přechutnání vzorků musím říct, že mě tohle vinařství baví. Těším se, co přinesou roky následující, já osobně budu Krásné hoře držet palce.Jo a do návštěvní knihy jsem napsal stručný vzkaz ala T-700: Já se vrátím! A svůj slib plánuji dodržet…

Okomentovat:

*

Loading...