ProWein byl super!

Březen, 21.03.2016 09:44

Jaký byl letošní ProWein? Srovnávat s předchozími ročníky nemůžu, byl jsem na této monstrózní vinné akci vůbec poprvé, ale bezprostřední dojmy jsou jen ty nejlepší. Super organizace, zajímavý doprovodný program, mraky úžasných vín… Jediný problém je, že čas na ProWein běží tak nějak rychleji, člověk by potřeboval, aby měl den alespoň 48 hodin. Každopádně zubil jsem se jako Barack Obama při návštěvě Kuby, vysmátej jsem byl jak Joker v jeskyni Bruce Wayena. Tady je souhrn toho nejzajímavějšího, co jsem viděl, ochutnal a zažil.

prowein

Nejprve něco málo statistik pro ty, co o veletrhu ProWein ještě neslyšeli. Podle organizátorů byl letošní ročník rekordní, zúčastnilo se ho zhruba 6200 vystavovatelů a během tří dní pak také 55 000 návštěvníků. Kolik z nich bylo Čechů nevím, ale zřejmě dost, protože jsem nejednou na česky hovořící vínomilce/obchodníky narazil. Rozměr veletrhu je opravdu mimořádný, můžete se toulat hned devíti výstavními halami. Jen pro představu, nejvíce vystavovatelů bylo letos z Itálie (1 500!), Francie (1 300) a Německa (1 000). Bez přehánění, na veletrhu by se daly trávit dva roky prázdnin a člověk by měl stále co ochutnávat. Velmi zajímavou součástí programu pak byly různé řízené degustace, přednášky nebo volná degustační zóna vín oceněných v soutěži Mundus Vini.

V neděli jsme stylově vyrazili do Champagne Lounge, tedy sekce zaměřené výhradně na prestižní francouzské bublinky a ochutnali vína od tří malých rodinných vinařství sdružených ve spolku vigneron independant. Nejprve sympatického Champagne Gaidoz Forget situovaného v malé vesničce Ludes v srdci Montagne de Reims. Moc pěkná vína vyráběná z 10 hektarů vinic, čtyři generace zkušeností. Hodně povedené bylo Brut Réserve, dominantně postavené na odrůdě Pinot Meunier (50 %), Pinot noir (25 %) a Chardonnay. Ještě lahodnější pak Bertille 2007. Zajímavý přístup k výrobě vín má šampaňský dům Champagne Apollonis, jehož majitelé mají velmi blízko k hudbě a tuto svou vášeň sdílí se svými víny. Mozart nebo Brahms zní z reproduktorů ve vinicích i ve sklepě. Specialitou tohoto vinařství je rovněž odrůda Pinot Meunier, která v 8 hektarech vysazených vinic tvoří kolem 80 %. Super byl například Extra brut 2007, elegantní se svěžími tóny citrusů a jablíček nebo Blanc de blanc 2007, s delikátními tóny toustu, meruněk nebo jemné vanilky. Do třetice jsme pak ještě vyzkoušeli bublinky od milé vinařky Christine z vinařství Champagne Piot Sévillano. Ve všech případech sympatická prezentace, ochotní vinaři, poctivá vína. Přesný opak toho, co nás čekalo u nedalekého Champagne Taittinger. Nezájem, za pultíkem posh lidičky s drahými telefony a frňáky nahoru. Neosobní, studené…

IMG_20160313_110028

Skvělá byla v rámci ProWein Forum prezentace vín Schloss Vollrads s názvem 300 let Kabinetu. Zajímavé přednášky spojené s ochutnávkou mladých a starších ročníků Rieslingů se ujal ředitel vinařství Dr. Rowald Hepp. Schloss Vollrads  je jedno z tradičních vinařství Rheingau, které se 100% orientuje na královskou německou odrůdu, historii prodeje vína má vinařství doloženou do roku 1211! Zatímco polosuchý a sladký Riesling 2015 mne tolik nezaujaly, tak výlet do historie byl víc než fascinující. Kabinett 1969, víno zlaté barvy, medovo-meruňkové ve vůni, na jazyku nádherné a delikátní. Citrusy, meruňky a bylinky, příjemná kyselina. Vysoká škola reislingová! Ještě o stupínek výš pak dosáhl vzorek z výjimečného roku 1971. Nádherná kombinace vyšší kyseliny, citrusů, exotického ovoce, jemné slanosti v dochuti. Klobouček dolů! Jen pro doplnění obě vína byla s původním korkem. Jako mladík se prezentoval Kabinett 1985, další víno z ročníku 1993 rovněž s neskutečným potenciálem, „pubertální“, kyselé jak prdel. Tohle bylo doslova rieslingové nebe.

IMG_20160314_103037

IMG_20160314_103626

A ostrýma se pálilo i na řízené degustaci kalifornského vinařství Stags‘ Leap, kde se připomínalo výročí legendární akce Paris Judgment. Ta v roce 1976 zásadně ovlivnila další vývoj amerického vinařství a jeho prestiže po celém světě. To, co je pro Schloss Vollrads Riesling, je pro Stags‘ Leap Cabernet Sauvignon. Vinařství ho má vysazen na dvou vinicích Fay a S.L.V. a zatímco v prvně jmenované dominují štěrkové půdy, v té druhé červené vulkanické půdy bohaté na železo. Výsledkem jsou rozdílné charaktery vín z obou vinohradů, to nejlepší z nich se pak kombinuje do prestižního cuvée s názvem Cask 23. Na příběhu Stags‘ Leap je zajímavé to, že vinařství vzniklo teprve v roce 1970 a už o šest let triumfovalo ve slavné degustační soutěži v Paříži. Cabernety ze Stags‘ Leap se často popisují jako „iron fist in a velvet glove“ a podle vín, která jsme měli možnost ochutnat potvrzuji, že romanticky znějící popis je celkem trefný. Vína působí na jednu stranu sametově, jemně, na druhou stranu překypují tmavým ovocem, jsou mohutná, plná, s robustním tříslem. Srovnali jsme si vína ročníků 2012 a 2013, přičemž rok s třináctkou na konci byl na degustaci označen jako nejlepší za posledních 27 let. Vína opravdu v porovnání s dvanáctkou ukazovala jednoznačně větší potenciál k delší archivaci. Hodně se mi líbilo víno S.L.V. 2012, vrcholem byla ale obě vína Cask 23. Neuvěřitelně čistá vůně černého rybízu, ostružin, borůvek a koncentrovaná chuť, kde lze kromě tmavého ovoce nalézt povidla, džem nebo čokoládu. Všeho mají tato vína na rozdávání, alkoholu, noblesních taninů, jsou víc než dlouhá. Každému tato podoba Cabernetu nesedne, eleganci a kvality těmto vínům upřít každopadně nelze. Mne to bavilo moc:)

stagsleap

Zajímavá byla i prezentace vín z Jihoafrické republiky. Ta jsou u nás trochu exotickým zbožím, což je určitě velká škoda. V rámci pavilonu jihoafrických vín jsem ochutnal nějakou 25ku vzorků, od zajímavých bílých vín typicky z odrůd Chenin blanc, Sauvignon nebo Chardonnay, robustních červených až po slaďoučké lahůdky v čele s Klein Constantia Vin de Constance 2011, geniální záležitost! To, že se vinný svět neustále dynamicky mění a je víc a víc pestrý, potvrdila řízená degustace s názvem „Inovace a diverzita Jihoafrických vín“. Kromě povídání jsme ochutnali osm vzorků zajímavého odrůdového složení, namátkou Mullineux Old Vines 2014 (Chenin blanc 73 %, Clairette Blanche 13 %, Viognier 7 %, Semillon Gris 7 %), Flotsam & Jetsam Days of Yore 2014 (Cinsaut 50 %, Cabernet Sauvignon 50 %), Sijnn 2010 (Syrah 41 %, Touriga Nacional 27 %, Mourvedre 18 %, Trincadeira 10 %), hodně příjemné a svěží 100% Albarino (Newton Johnson Albarino 2015) a pro mne úplně největší překvapení a skvělé víno The Drift Gift Horse Barbera 2013 (100% Barbera!). Prostě Španělsko, Itálie, Portugalsko, Francie, to vše je možné odrůdově nalézt na jihu Afriky. A vína to nejsou vůbec špatná! Vozte toho k nám víc!

IMG_20160314_132939

IMG_20160314_153754

barbera

Něco málo jsem stihnul i z Austrálie, i když ne tolik, kolik jsem si plánoval. Zastoupení této vinařské země na ProWeinu bylo totiž víc než slušné, ale to bych se musel asi rozpůlit. Z příjemné komorní degustace Margaret River Gems mne překvapivě víc než červená vína oslovila ta bílá. Hodně fajn byl vzorek Suckfizzle 2011 (Sauvignon blanc, Semillon) od vinařství Stella Bella, s výraznou aromatikou tropického ovoce, bylinek. Víno z chladnější oblasti krásně elegantní a svěží. Pecka bylo Chardonnay 2013 Art Series od vyhlášeného Leeuwin Estate. Lehce zakouřené aroma, v ústech neuvěřitelně plné, nekonečně dlouhé. Bílé květy, tropické ovoce, minerální, s pikantní kyselinou. Orgasmický byl pak Poole’s Rock Semillon 2011 z Hunter Valley, který nedávno ovládl specializovaný test časopisu Decanter se ziskem 96 bodů ze 100. Produkce tohoto sympatického vinařství by snad mohla být zanedlouho k dostání i v Praze. Nechte se překvapit.

IMG_20160313_112950

IMG_20160313_183409

Moc se mi líbila i degustace Vintage Port a skvělých fortifikovaných vín Madeira. V tom kolotoči degustací, přednášek a nepřeberném moři zajímavých vín doslova na každém metru čtverečním bohužel nějak nezbyl čas déle se pozastavit na stánku moravských vín. V úterý dopoledne jsem stihl jen krátké zastavení na Krásné hoře, cestou na seminář o Napa Valley. Snad mi to tuzemští vinaři prominou, ale během těch 2,5 dní opravdu nejde stihnout na ProWein vše…. Bylo toho mnohem víc a bylo to skvělé.

PS: Pokud byste chtěli na ProWein za rok vyrazit také, začněte v první řadě řešit ubytování. My jsme to trochu podcenili, takže náš hotel dokonale skloubil to nejhorší z pohledu návštěvníka – byl strašný a zároveň strašně předražený.

IMG_20160313_174348

IMG_20160315_104513

IMG_20160314_102227

IMG_20160315_130816

ProWein
Loading...