Primitivní Masterclass

Červen, 12.06.2017 07:52

Primitivo, to je takový „hollywoodský blockbuster“ ve světě vína. Spousta lidí jím opovrhuje, jako něčím nedostatečně sofistikovaným, ale nakonec na něj stojí fronty s popcornem v ruce. A to zdaleka nejen v jeho domovské Apulii, kde v poslední době rostou výsadby Primitiva na úkor dalších místních odrůd. Po vypití láhve se pak většinou konzumenti vydávají domů s úsměvem na rtech a dojmem, že „tohle mělo všechno“. A právě odrůdě Primitivo byl z velké části věnován letošní ročník akce Italian Wine Emotion, která se uskutečnila minulý týden ve středu na pražském Žofíně.

IMG_20170607_135046_1

Hlavním tématem výstavy, která se pořádá v Praze díky úsilí Italsko-české obchodní a průmyslové komory, byla vína z Apulie a celou akci pak otevřela řízená „Masterclass“ na téma odrůdy Primitivo. S pomocí tlumočnice se jí chopil italský degustátor Vincenzo Scivetti a prezentovaná vína ukázala, proč v současnosti Primitivo patří k velmi žhavému zboží, co se italské produkce týče.

Premiant ve všech ohledech

Proč se odrůdě říká právě Primitivo? Protože je ve všech ohledech prostě napřed oproti zbytku startovního pole, kvete, zabarvuje hrozny i dozrává velmi brzo. Sklizeň Primitiva podle Vincenza Scivettiho probíhá od půlky srpna nejpozději do poloviny září. Název odrůdy je odvozen od latinského „primativus“ nebo italského „primaticcio“, v obou případech znamenající „brzo dozrávající“. V tomto ohledu pak Primitivo těžko hledá konkurenci napříč celou Itálii. Vinařům s Primitivem ve vinici prostě sklizeň začíná jako prvním.

Historickým střediskem odrůdy Primitivo je v Apulii městečko Gioia del Colle. Právě zde na konci 18. století vysadil Don Francesco Filippo Indellicati první vinici věnovanou pouze Primitivu a odsud se následně začala odrůda šířit napříč regionem. Dnes má v Gioia del Colle Primitivo i Francesco svůj vlastní pomník.

Co se týká původu odrůdy Primitivo, tak ten byl dlouho obestřen tajemstvím, jako je tomu u řady jiných odrůd. Až v roce 1967 učinil profesor Austin Davis z kalifornské univerzity UC Davis objev a potvrdil, že Primitivo je geneticky totožné s odrůdou Zinfandel. A v roce 2001 se pak definitivně přišlo na to, že obě odrůdy mají původ na Balkáně, konkrétně v odrůdě Crljenak Kaštelanski, která byla v Chorvatsku známá již v 15. století. Zejména pyšní Američané se museli naučít žít s touto nepolehčující okolností, že jejich národní klenot Zinfandel vlastně není americká odrůda.

Co se týká Primitiva, to patří k těm odrůdám, které sice konzumenti milují, zato vinaři často trpí jejich pěstováním. Primitivo je známé svou náročností ve vinici, rozhodně nepatří mezi odolné odrůdy. Trpí na sucho, jarní mrazíky nebo plísňová onemocnění.

Hrozny typicky akumulují hodně cukrů a také barviv ve slupkách. Díky tomu se Primitivo dlouho používalo jako „koncentrátor“ některých méně výrazných červených vín ze severu Itálie, případně i z Francie.

Za posledních deset let se výsadba Primitiva v Apulii zvýšila o slušných 40 % a dnes dosahuje více než 11 000 hektarů vinic. Na druhou stranu v 70. letech se Itálie mohla chlubit 40 000 hektary Primitiva, velká část výsadby ale následně nepřežila období státní podpory vyklučování nadbytečných vinic. Kromě méně kvalitních vinohradů bohužel padly za oběť finančních dotací i některé velmi staré vinice.

Nejlepší Primitiva se dnes lahvují poblíž Bari – Primitivo Gioia del Colle a jižněji v okolí městečka Manduria. Podmínky v Gioia del Colle jsou odlišné od těch v Mandurii a výsledná vína proto nemají identický charakter. Vinice v Gioia del Colle bývají vysazeny na mírných svazích v nadmořské výšce 250 až 500 metrů nad mořem, na rozdíl od níže položených rovinatých vinic v Mandurii. Gioia del Colle také disponuje nižšími průměrnými teplotami, větším rozdílem v teplotách ve dne a v noci a spíše vápenatými půdami než červeným jílem (typickým pro vinice v Mandurii). Suma sumárum, Primitivo Gioia del Colle nebývá tak přezrálé, je jemnější a elegantnější, s koncentrovanými aromatickými látkami a o něco vyšší kyselinou. Naopak typickým společným prvkem pro všechna Primitiva je vyšší alkohol, který nezřídka může dosahovat úrovně 15 – 17 %. Ostatně vína, které jsme ochutnali v průběhu Masterclass toho byla jasným dokladem. Z šestice čistě odrůdových vín bych vypíchnul následující trojici.

Vetrere Primitivo 2014 IGT, Barone Pazzo, 15 %          Hodnocení: 87/100

Víno středně výrazné barvy, s pronikavou a čistou vůní s tóny černého ovoce, jako je černý rybíz, švestky, doplněnými o jemný náznak dřeva a tabáku. V ústech Primitivo jak se sluší a patří, robustní a plné, s tóny zralého ovoce, ale také relativně svěží kyselinou. Objevují se švestky, jahody, moruše a nasládlá kořenitost v podobě marcipánu nebo pomerančové slupky. Víno zrálo rok v barikových sudech, působí kompaktním a vrstevnatým dojmem, má slušnou délku.

IMG_20170607_142207_1

Senatore Primitivo DOC, Coppi, 13,5 %        Hodnocení: 88/100

Víno z oblasti Gioia del Colle, zrání v tomto případě probíhá 12 měsíců ve velkých sudech ze slavonského dubu. Ve vůni se objevují nazrálé tóny, spíše do sušeného ovoce, jako jsou brusinky, višně nebo rybíz. V ústech je Primitivo pěkně strukturované, s vyšším a pěkně integrovaným tříslem, s čistými ovocnými tóny, které doplňuje lékořice, tabák a jemný sud. Zábavné pití, asi nejvíce elegantní víno z prezentovaných vzorků, dochuť je relativně dlouhá a delikátní.

IMG_20170607_144638_1

Primitivo Riserva 2014, Cantine Tre Pini, 17 %          Hodnocení: 88/100

Tohohle „giganta“ má na svědomí relativně malé organicky hospodařící rodinné vinařství z DOC Gioia del Colle (roční produkce kolem 40 000 lahví). Související číselné údaje budí úctu. Vinice ve vyšší poloze kolem 500 metrů nad mořem, keře stáří 60 až 80 let a v láhvi ve finále pěkně 17 voltů! Víno má tmavou téměř nepropustnou barvu, na nose paleta ovocných tónů, od švestek, malin, jahod až po černé třešně. V chuti působí hodně koncentrovaně, až likérově, dominantně ovocné. V závěru dlouhé chuti se objevuje jemná hořčinka a přítomný alkohol. Víno zrálo dva roky v bariku z amerického dubu, je prostě po všech stránkách našlapané a nahuštěné. Člověk má až obavy, že pod jeho koncentrací popraská sklenička. Vinaře jsem se ptal, vysušenými hrozny si prý nepomáhá, ale i tak by se tohle víno charakterem dalo nazvat „Amarone jihu“.

IMG_20170607_144606_1

Primitivo

Okomentovat:

*

Loading...