Povedený Muškátek z Velkých Bílovic

Leden, 9.01.2013 10:35

Bývalý „naftař“ Vladimír Tetur to s bílými aromatickými odrůdami umí. Jak sám uvádí, zširokého odrůdového portfolia 12 bílých a 11 červených odrůd révy je to právě Muškát moravský a Irsai Oliver, který jeho zákazníci kvitují snejvětším povděkem. Pokud jde o kabinetní Muškát moravský 2009, není se co divit.

Vinařství vzniklo již v roce 1992 a postupným vývojem se změnilo z malého sklepa až po dnešního „velkoproducenta“ moderního střihu. Vladimír Tetur ročně nalahvuje kolem 400 000 vín, přičemž vína zpracovává z vlastních 12 hektarů vinic i z hroznů od stálých dodavatelů z Velkých Bílovic. Bílá vína prochází reduktivní technologií řízeného kvašení v nerezových tancích. Po vyškolení jdou vína z nerezového tanku přímo do láhve.

Muškát moravský 2009, Vladimír Tetur, kabinetní, suché, 12 %

Víno pochází z viniční trati Zadní hora. Lahev je oblepena několikerými oceněními, jako SALON 2011, AWC Vienna Silver nebo VVT Bronz. Co se týká provedení etikety, takový moravský standard, který neurazí, ale ani ničím nevybočuje z řady. Víno má hrdou zlatavou barvu. Nádherné odrůdové aroma. Esence Muškátu. Paleta vůní, v nose se jednu chvíli objevují až chmelové tóny. Probleskly mi hlavou vzpomínky na chmelovou brigádu. Na jazyku je víno plné, explozivní, ovoce doplňují kořenité tóny. Zároveň lehčí, svěží s fortelnou kyselinou. Pěkně vyvedený Muškát moravský, kterému sluší i lehká nazrálost. Doporučuji vypít na jeden zátah, druhý den po otevření přece jen víno něco ztratilo ze svého šmrncu.Orientační cena: 160 Kč

Okomentovat:

*

Loading...