Povedené Rosso i Vino Nobile di Montepulciano

Březen, 16.03.2023 07:48

Jedno z vinařství, které mne zaujalo při nedávné návštěvě Toskánska, je Tenuta Valdipiatta z historické zóny Vino Nobile di Montepulciano. Na veletrhu BuyWine Toskana jsem díky tomuto vinařství ochutnal mimo jiné své první bílé víno z odrůdy Sangiovese, ale dnes se zaměříme na klasická červená vína Rosso di Montepulciano z ročníku 2021 a Vino Nobile di Montepulciano 2019.

IMG_20230315_095617__01

Toskánsko je rozděleno na desítky větších či menších apelací, ale nejznámější z nich jsou Brunello di Montalcino DOCG, Chianti Classico DOCG a Vino Nobile di Montepulciano DOCG. V této vybrané společnosti hraje poslední roky Vino Nobile až třetí housle. V první řadě jde o nejmenší oblast se zhruba 800 hektary vinic, v porovnání s 2000 hektary kolem městečka Montalcino a dokonce 7000 hektary vinic Chianti Classico.  Zároveň Vino Nobile di Montepulciano v současnosti vyvolává u milovníků vín většinou menší prvotní wow efekt, než zbylé dvě toskánské apelace. Což neznamená, že by se kolem městečka Montepulciano nic zajímavého nedělo.

Kvalita vín těch nejlepších vinařství jde jednoznačně nahoru. Dnes udávají směr regionu vinařství jako Poliziano, Boscarelli, Avignonesi (biodynamika), Salcheto (biodynamika) nebo Bindella. Kromě investic do vybavení sklepů a intenzivního přechodu na ekologické zemědělství, aktuálně vznikl i nový systém značení těch nejlepších vín z nejlepších Cru. Vína ponesou označení Piave.

Jedním z ambiciózních vinařství je i vinařství Tenuta Valdipiatta, ležící severovýchodně od městečka Montepulciano. Rodinné vinařství bylo založeno v 60. letech minulého století a v 80. letech ho zakoupil Giulio Caporali. Dnes vinařství s 22 hektary vinic vede jeho dcera Miriam, která vystudovala enologii v Bordeaux.  Od roku 2018 má vinařství Tenuta Valdipiatta své vinice certifikované v BIO režimu a od roku 2010 pak na vinifikaci vín spolupracuje s francouzským enologmem Ericem Boissenotem, který pracuje i pro některá slavná vinařství z Bordeaux.

Rosso di Montepulciano 2021, Tenuta Valdipiatta, 13,5 %   Hodnocení: 88/100

Sangiovese s malou příměsí odrůd Canaiolo Nero a Mammolo. Fermentace v nerezu a před lahvováním krátké tříměsíční zrání v použitých barikových sudech.  Ve skleničce středně intenzivní a zářivá rubínová barva. Ve vůni mladistvé, s tóny tmavých třešní, červeného rybízu nebo jahod.  Květinové tóny připomínající květy růže.  V chuti středně plné červené víno s příjemnou dávkou červeného peckového ovoce, lehounce kořenité, s pepřovým tónem. Celkem nabroušené, s výraznější kyselinou a v delším závěru vystupujícími tříslovinami. Uhlazené, zároveň svěží víno.

Vino Nobile di Montepulciano 2019, Tenuta Valdipiatta, 14,5 %   Hodnocení: 91/100

Kombinace odrůd Sangiovese a Canailo Nero. Víno zraje 18 měsíců ve francouzských barikových sudech a částečně v sudech ze slavonského dubu o objemu 30 a 50 hl. O ročníku 2019 se v Toskánsku mluví v superlativech a toto víno je krásnou ukázkou vyváženosti, komplexnosti a potenciálu. Po otevření určitě potřebuje čas, aby se otevřelo, ale trpělivému příjemci nabídne komplexní aroma s tóny švestek, tmavých třešní, lékořice, hřebíčku a fialky. V chuti sebevědomě ukazuje sílu, hloubku a dobrou koncentraci tónů peckového ovoce a koření. Velmi pěkná práce se sudem, spíše klasický styl, dlouhý závěr s elegantními tříslovinami. Výhoda Vino Nobile di Montepulciano je jeho přístupnost a pitelnost i v případě mladších vín. V tomto případě je ale víno jednoznačný kandidát na uložení do archivu, s odstupem tří až pěti let se charakterově ještě více vybarví!

Okomentovat:

*

Loading...